17 günlük tam kapanma başladı!

17 günlük tam kapanma başladı!
Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından alınan 3 haftalık tam kapanma şuan itibariyle başladı. 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00'te sona erecek tam kapanmada tüm vatandaşlar için kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

17 GÜNLÜK KISITLAMA BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde düzenlenen kabine toplantısının ardından bir açıklama yapmış ve Türkiye genelinde 17 günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını belirtmişti. 29 Nisan Perşembe günü 19.00’dan, 17 Mayıs Pazartesi günü 05.00’a kadar sürecek olan sokağa çıkma kısıtlaması şuan itibariyle başladı. 

MARKET, FIRIN VE MANAVLAR AÇIK OLACAK
17 günlük kısıtlama hakkında yayımlanan genelgede şu bilgiler yer aldı;
Kısıtlama süresince bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 arasında açık, zincir marketler ise pazarları kapalı olacak. Vatandaşlar araç kullanmadan ikametlerine yakın yerlerden alışveriş yapabilecek. Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak.

 RESTORANLAR SADECE PAKET SERVİS YAPABİLECEK
Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleriyle online yemek sipariş firmaları Ramazan ayı sonuna denk gelen 13 Mayıs Perşembe gününe kadar 24 saat esasına göre sadece paket servis yapabilecek. Ramazanın bitmesiyle de saat 01.00'e kadar paket servis yapabilecekler.

SADECE YÜRÜME MESAFESİNDEKİ CAMİLERE GİDİLEBİLECEK
Koronavirüs yasakları kapsamında vatandaşların camiye namaza gitmelerine kısıtlama getirilmedi. Vatandaşlar mahalledeki camilere giderek namazlarını cemaatle kılabilecek. 17 günlük tam kapanma döneminde camilerde Cuma namazı kılınmasıyla ilgili bir kısıtlamaya gidilmedi. Cuma namazları kılınacak. Ancak camilerde cemaatle teravih namazı kılmak yasak olacak.

ZORUNLU HAL DIŞINDA ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT YASAK
Tam kapanma süresince şehirler arası seyahat zorunlu haller dışında yasaklandı. Yurt içi uçuş ve seyahatlerde izin belgesi zorunlu olacak, HES kodu sorulacak. Uçak hariç şehirler arası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları, yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'sini kabul edecek ve araçta yolcuların oturma şekli sosyal mesafenin sağlanması için 1 dolu-1 boş olacak.Yeni dönemde bilet satışı seyahat izin belgesine bağlanırken, daha önce bilet alan kişiler seyahat edebilecek, yasak kapsamında olmayacak.

KISITLAMADAN REZERVASYON YAPTIRANLAR DA MUAFOLAMAYACAK
Konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek. Şehirlerarası kara yolları kenarında bulunan dinleme tesislerinde yer alan yeme-içme yerleri ve buralarda çalışanlar yasaktan muaf olacak. Kısıtlama döneminde otel, pansiyon gibi konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması, vatandaşlar açısından sokağa çıkma veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak. Konaklama tesisleri yalnızca seyahat izin belgesi olanlara hizmet verebilecek.

TURİSTLERE YASAK OLACAK MI?
Geçici ve kısa süre için Türkiye'de bulunan turistler yasaktan muaf olacak. İkamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statüye sahip yabancılar sokağa çıkma yasağına tabi olacak.

CENAZE KOŞULLARI YENİLENDİ
Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakınlar yasaktan muaf olacak. Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak. Şehir dışındaki birinci derece yakının cenazesine katılacak olanlar, e-devlet'ten veya ALO 199'u arayarak izin belgesi oluşturacak.

İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?
İzin belgesi için e-Devlet üzerinden İçişleri Bakanlığı'na ait e-Başvuru, ALO 199 veya valilik-kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurulları'na başvurulması gerekiyor.

YURT DIŞI UÇUŞLARI İÇİN KISITLAMA YAPILMAYACAK
Yurt dışı seyahatlerle ilgili herhangi bir kısıtlama veya sınırlandırma bulunmuyor. Yurt dışı bağlantılı uçakla seyahat edecek yolculardan yurt dışı uçuşlarını belgelemek kaydıyla, yurt içi aktarma uçuşları ile ikametlerine geliş ve gidişlerini sağlayacakları özel araç, otobüs, tren vb. ulaşım araçlarıyla yapacakları yolculuklarda, seyahat izin belgesi istenmeyecek.

ALKOL SATIŞI YASAKLANDI
Tam kapanma döneminde alkollü içeceklerin satışı yasak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Tekel bayileri istisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil" dedi.

BANKALAR KISITLI KADRO İLE AÇIK OLACAK
Tam kapanma sürecinde bankaların akıbeti, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile netlik kazandı. Bakanlık bankalara izin verdi. Ancak sınırlı sayıda personel ile çalışmaları mümkün olacak. Kalan personel ise evlerde çalışacak.

YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLDİ
Bu dönemde anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil, tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilirken tüm sınavlar 17 Mayıs sonrasına ertelendi.

ÇALIŞANLAR GÖREV BELGESİ ALMAK ZORUNDA
Tam kapanma süresince muafiyet kapsamındaki iş yeri, fabrika/imalathane çalışanları, İçişleri Bakanlığı e-Başvuru sistemi üzerinden "görev belgesi" başvurusu yapabilecek. Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan iş yerlerindeki personelin görev belgesini yanında bulundurması ve denetimlerde ibraz etmesi zorunlu olacak.
 


608adc3989141-tablo.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.