Ağız ve diş sağlığının önemi
Yayınlanma:
Güncelleme:
Kırıkkale Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğrencilerin ağız ve diş sağlığının önemini kavramaları ve bu konuda öz bakım becerilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Olgun tarafından konferans düzenlendi.
Kırıkkale Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğrencilerin ağız ve diş sağlığının önemini kavramaları ve bu konuda öz bakım becerilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Olgun tarafından konferans düzenlendi.
DİŞLERİMİZİ FIRÇALAMAZSAK NE OLUR?
Bilsem öğrencilerinin ve velilerinin katıldığı konferansta Olgun, Bilsem öğrencilerine hitaben “Sizlerle birlikte böyle bir gün geçirmek benim için ayrıcalık olacak” diyerek söze başladı. Diş bakımının ne kadar önemli olduğunu anlamak için ağız ve dişlerden kaynaklı rahatsızlıkların birçok hastalıkla ilişkili olduğunu bilmek gerekir dedi. Diş çürüklerinin ise başta diş ağrısı olmak üzere ağız kokusuna ve hoş olmayan bir görüntüye sebep olabileceğine değindi.
ZAMANLA ÇÜRÜĞE YOL AÇABİLİR
Diş ve dişeti hastalıklarından korunmak için yapılabilecek ilk işin dişlerimizi düzenli olarak fırçalamak ve diş aralarını da diş ipiyle temizlemek olduğunu söyleyen Olgun “1 gram diş plağında iki yüz milyar bakteri bulunur ve uzaklaştırılmayan diş plağı dişlerde önce diş taşına zamanla da çürüğe ve dişeti hastalıklarına yol açabilir.” dedi. Öğrencilerin ilgiyle dinlediği konferansta öğrencilerden biri gece uyurken dişlerini gıcırdattığı için ailesi tarafından sürekli uyarıldığını ve diş gıcırdatmanın ağız ve diş sağlığına olumsuz bir etkisi olup olmadığını sordu. Olgun, “Diş gıcırdatmak diş sağlığına zarar verebilir bu yüzden bu durumun altında yatan psikolojik neden ortadan kaldırılmalı ve diş gıcırdatmanın olumsuz etkilerini gidermek için bir diş hekimi ziyaret edilmeli.” dedi. Kalıcı diş kayıplarında tedavinin önemine de dikkat çeken Olgun bu durumda yapılabilecek alternatif tedavi yöntemleri hakkında da katılımcılara bilgi verdi.
YILDA İKİ KEZ DİŞ HEKİMİ ZİYARETİ
Yaptığı sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Olgun, gelen bir soru üzerine diş ipi kullanımının diş plağını temizlemedeki önemine değindi. Diş fırçalama tekniklerini de getirdiği maket üzerinden uygulamalı olarak anlatan Olgun konferansa katılanlara günde en az iki kez dişlerinizi uygun fırça ve macun kullanarak fırçalamalısınız dedi. Herhangi bir şikâyetiniz olsun ya da olmasın yılda iki kez kontrol amaçlı diş hekimini ziyaret etmenin de gereğini vurgulayan Olgun öğrencilere ilgilerinden dolayı teşekkür ederek konferansı bitirdi. Konferansın sonunda Kırıkkale İl Özel İdaresi Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Mehmet Atalay, Prof. Dr. Ebru OlguN’a ve konferansın düzenlenmesini sağlayan Nazlı Saluk’a teşekkür ederek Prof. Dr. Ebru Olgun’a günün anısına plaket takdim etti. Daha sonra konferansa katılan Bilsem öğrencileriyle birlikte hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.
Siyaset
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.