Akıllı tarımsal sulama sistemleri

Akıllı tarımsal sulama sistemleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Konya, Karaman, Kırşehir, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Yozgat illerindeki yeraltı suyunda sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bölgede sulu tarımın devam edebilmesi için 2011 yılından bugüne kadar Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) kapsamında 744 adet projeye 681 milyon TL ödenek tahsis ederek 118 bin hektar tarım alanının modern sulama sistemine kavuşturuldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Konya, Karaman, Kırşehir, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Yozgat illerindeki yeraltı suyunda sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bölgede sulu tarımın devam edebilmesi için 2011 yılından bugüne kadar Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) kapsamında 744 adet projeye 681 milyon TL ödenek tahsis ederek 118 bin hektar tarım alanının modern sulama sistemine kavuşturuldu

BÖLGELER İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMA

Program kapsamında son teknolojinin kullanıldığı akıllı tarımsal sulama sistemleri de bir bir hayata geçiyor. Çumra’nın Kuzucu ve Avdul Mahallelerinde 3.3 milyon liraya mal olan projeyle bölgede 1.519 hektar tarım alanı modern sulama sistemine kavuştu.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliğinde gerçekleşen KOP Akıllı Tarımsal Sulama Sistemleri’nin bir yenisi bu kez Çumra’nın Kuzucu ve Avdul Mahallelerinde çiftçilerin kullanıma sunuldu. Çumra ilçesi Kuzucu Mahallesinde yapılan açılış törenine Çumra Kaymakamı Hüseyin Ece, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz, sulama kooperatifleri başkanları, teknik personel ve çiftçiler katıldı.

BU TOPRAKLAR DAHA DA DEĞERLİ OLACAK

Törende bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, dünyada gıdanın savunma sanayinden daha önemli hale geldiğini vurgulayarak; “Zaman zaman duyarsınız, Sayın Bakanımız da diyor gıda savunmadan ve de silahtan daha önemli hale geldi ve de geliyor. Onun için bugün belki değerini bilmiyoruz ama önümüzdeki yıllarda bu topraklar çok daha fazla değerli olacak. Bir kilogram buğday üretebilmeniz için sizin bir metreküp suya ihtiyacımız olacak. Bu bakımdan bu tür projelerin çiftçilerimize ekonomik olarak büyük katkı sağlayacağına inanıyor ve özellikle tarımsal teknolojilerin kullanılmasını Bakanlık olarak önemsiyor ve tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.  

681 MİLYON TL DESTEK

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da Konya, Karaman, Kırşehir, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Yozgat illerindeki yeraltı suyunda sürdürülebilirliğin sağlanması ve bölgede sulu tarımın devam edebilmesi için KOP İdaresi olarak 2011 yılından bugüne kadar Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) kapsamında 744 adet projeye 681 milyon TL ödenek tahsis ederek 118 bin hektar tarım alanının modern sulama sistemine kavuşturulduğunu söyledi.

DÖNÜŞTÜRMESİNİ DESTEKLEMEKTEYİZ

YAS Kooperatif Sahalarının rehabilitasyonunlarına da destek sağladıklarını vurgulayarak; Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü 11 adet yer altı sulamaları rehabilitasyon projesi ile 8.998 hektar alanın tasarruflu su kullanımına imkân sağlayan modern sulama sistemlerine kavuşturulduğunu belirten Başkan Bostancı şöyle konuştu:  “Elimizdeki mevcut sudan en üst oranda faydalanmak adına KOP İdaresi olarak Uygulayıcı Kuruluşlarla iş birliği içerisinde 2011 yılından bu yana çeşitli projeler yürütmekteyiz. KÖSİP kapsamında küçük su kaynakları üzerinde gölet, reglatör ve sulama şebekeleri projelendirilerek yeni sahaları sulamaya açarken, mevcut açık kanal sulama sistemlerini de rehabilite ederek su tasarrufu sağlayan basınçlı borulu sisteme dönüştürmesini desteklemekteyiz. Yeraltı suyunda sürdürülebilirliğin sağlanması ve bölgede sulu tarımın devam edebilmesi için KOP olarak YAS Kooperatif Sahalarının rehabilitasyonuna ciddi destekler sağladık. Başkanlığımız tarafından KÖSİP kapsamında Konya ilinde yer altı sulamaları rehabilitasyonu çerçevesinde Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne 2016-2018 yılları arasında toplam 23 milyon 450 bin TL ödenek tahsis edilmiştir. Söz konusu ödenek kullanılarak yapılan 11 adet rehabilitasyon projesi sayesinde 8.998 hektar alan tasarruflu su kullanımına imkân sağlayan, modern sulama sistemlerine kavuşturulmuştur. Bugün burada açılışını yaptığımız tesislerimize, Başkanlığımız tarafından 3.3 milyon lira ödenek tahsis edilmiş, bu kapsamda 884 hektarı Kuzucu’da, 635 hektarı da Avdul’da olmak üzere toplam bin 519 hektar tarım alanı modern sulama sitemine kavuşturulmuştur. Bu tesislerin hayata geçirilmesinde başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor; çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

SİSTEM MOBİL OLARAK KONTROL EDİLİYOR

Törende konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar da, kurulan akıllı sulama sisteminin son teknoloji kullanılarak hayata geçirildiğini vurgulayarak; sistemi çiftçilerin cep telefonu ile mobil olarak yönetebileceklerini söyledi. Sistemin en büyük özelliğinin hangi bitkiye ne kadar su kullanacağını önerdiğini belirten Baydar, KOP İdaresi tarafından finansmanı sağlanan ve Çumra ilçesinin Avdul ve Kuzucu mahallerinde 3.3 milyon liraya mal olan yatırımın tamamının kooperatiflere hibe edildiğini de sözlerine ekledi.

Çumra Kaymakamı Hüseyin Ece ve Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz’ın konuşmalarının ardından akıllı tarımsal sulama tesislerinin kooperatiflere devir teslimi gerçekleşti. Yapılan duanın ardından protokol üyeleri akıllı tarımsal sulama sistemine ilk startı verdi ve toprak suyla buluşturuldu.

Kaynak: İl Gazetesi


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.