25 madde bağımlısı genç yeniden hayata bağlandı. Madde bağımlılığından kurtulan gençler İŞKUR´un desteğiyle Toplum Yararına Proje kapsamında istihdam edildi.
HAYAT BOŞLUK KABUL ETMEZ
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, madde bağımlılığı konusunda Kırıkkale´de yapılan çalışmaları anlattı. İl Müdürü Ağırtaş “İlimizde de tedavi ve rehabilitasyon kapsamında Kırıkkale Valiliği himayesinde, İl Sağlık Müdürlüğümüzün yürütücülüğünü yaptığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, MÜSİAD´ın ortağı olduğu ‘´Madde Bağımlılığı ile Mücadele´´ kapsamında 2014 yılında “Hayat Boşluk Kabul Etmez” ismiyle proje hayata geçirilmiştir. 2014 yılında faaliyete geçen projemiz 2017 yılı içerisinde Sosyal Mali Destek kapsamında Ahiler Kalkınma Ajansına sunmuş olduğumuz “Asıl Olan Hayattır Hayatta Boşluk Kabul Etmez” Proje başlığıyla hibe desteği almaya hak kazanarak 28.08.2018 tarihinde madde bağımlılığı ile mücadelede çalışmalarımızı bir üst noktaya taşımaya vesile olmuştur.
ASIL OLAN HAYATTIR
“Asıl Olan Hayattır Hayatta Boşluk Kabul Etmez” projesi ile İlimiz genelinde özellikle 18 yaş üstü madde bağımlısı bireylerin öncelikle AMATEM´de uygulanan tıbbi tedavilerinin tamamlanması sonrasında, İl Sağlık Müdürlüğümüzün ‘´ Sağlıklı Yaşam Evinde” rehabilitasyonları amaçlanmış ve tekrar hayata tutunarak sosyal çevreye entegrasyonlarının sağlanması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda AMATEM tedavisi tamamlanan kişiler hafta içi mesai saatleri arasında ve cumartesi günleri kurumumuza gelerek meslek edindirme kursları, grup etkinlikleri, psikososyal destek sağlama, aile danışmanlığı, manevi değerler eğitimi gibi hizmetlerden yararlanarak rehabilitasyon süreçlerine devam ederler.
SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ
“Psikolog ve sosyal çalışmacı/ aile danışmanı tarafından görüşmeler yapılmaktadır. Sosyal Hizmet Uzmanları aile ziyaretleri yaparak, ailelerin genel profilinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, uygun müdahalenin yapılması için sosyal inceleme raporlarını hazırlanmaktadır. Aileler, sosyal inceleme bitiminden sonra Madde Bağımlılığı ile ilgili psiko-eğitime davet edilmektedir. Sosyal Hizmet Uzmanı veya Psikologlarımız tarafından koruyucu, önleyici, yönlendirici bilgilendirme içerikli bireysel görüşme ve aile görüşmeleri yaparak kişinin tedaviye uyumluluk derecesini belirlemek, bu konuda destekleyici görüşme yapmak ve danışanı sağlık sistemi içerisinde tutmak hedeflenmektedir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce deneyimli antrenörler eşliğinde sportif (Haftada bir gün öğleden sonra) ve sanatsal faaliyetler ( Haftada 2 gün öğleden sonra saz, gitar, ud, ney, darbuka, keman gibi müzik aletleri alınmış olup, gençlerimizin ilgileri doğrultusunda müzik aletleri kursu), Haftanın bir günü bilgisayar ile web tasarımı dersleri Hafta içi her gün öğleden önce pasta kursu, Müftülükten deneyimli hocalarımız ile milli-manevi değerler eğitimleri,
TOPLUMA YARARLI BİREYLER
“Ailelere yönelik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce durum tespiti yapılarak maddi ve psikolojik destek ihtiyacı olanlara gerekli yardımlar, İl dışı kültürel geziler programlar düzenlenerek proje kapsamında bulunan gençlerimizin madde bırakma motivasyonlarını arttırmak ve sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Yeni yaşamlarına başlarken sosyal çevreleri içerisinde kimseden izole olmadan kendilerine güven duyarak rahatça geçişlerini sağlamak amacıyla bireylere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü destekleri ile meslek edindirme kursları verilmiş ve İŞKUR ile yaptığımız Toplum Yararına Proje kapsamında 25 gencimiz istihdam edilmiştir. Amacımız maddeyi bırakmak isteyen bireylerin tıbbi tedavi sonrasında eski yaşam standartları haricinde düzenli bir hayata adaptasyonlarının sağlanması ve sonucunda iş istihdamı sağlanarak kendine ve topluma faydalı bir birey haline getirmektir” dedi.