AĞIZ YARASI NEDİR? NASIL OLUŞUR?
Ağız yarası, konuşma, yutkunma ve çiğneme güçlüğüne yol açarak gündelik hayatta zorluklar meydana getirir. Ağız yarası genellikle yuvarlak, kırmızı veya beyaz renkli olarak, yanaklar, dudak içi, dil, diş etleri ve damakta oluşan yüzeysel veya derin doku kayıpları olarak bilinir. Ağız yarası, hemen altta yatan bir hastalık belirtisi olarak düşünülmemelidir. Yenilip içilen şeyler de ağzın iç yüzeyine ve damaklara küçük veya büyük ölçekli zararlar verebilir. Ağız yarası, damakta, dudakta ve ağzın iç yüzeylerinde kızarıklık, kaşıntı, yanma, hassasiyet, şişkinlik ve ağrıya sebep olur. İltihaplı ağız yarasında ise ateş görülme ihtimali yüksektir. Pamukçuklu ağız yarasının iyileşme süreci 6 haftayı bulabilir. Burada önemli olan ağız yarasının türüne göre tedavi yöntemi seçmek ve hastalık ortadan kalkana dek tedaviyi sürdürmektir.
AĞIZ YARASI NASIL GEÇER?
Ağız yarasının tedavisinde genellikle bitkisel ürünlerden yapılan gargaralardan faydalanılır. Hem ağız yarası oluşumunu önlemek hem de var olan yarayı iyileştirmek için günde 3 defa dişleri fırçalamak, yemek ve uyku düzenine önem vermek, protein ve lif ağırlıklı beslenmekte fayda var. Ağız yarası genel olarak B ve B12 vitamini eksikliğinden ortaya çıkar. Bu sebeple bol bol sıvı tüketilmeli, hazır gıdalardan, baharatlı, aşırı yağlı besinlerden uzak durulmalı ve ağza alınan gıdaların sıcak-soğuk dengesine dikkat edilmesi gereklidir.
AĞIZ YARASI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Öncelikle ağız yarasının sebebini ve nasıl oluştuğunu öğrenmek tedavi sürecini kolaylaştıracaktır. Ağız yarasına yönelik bitkisel tedavi yöntemlerini uygulayarak kısa zamanda bu yaralardan kurtulabilirsiniz. Eğer uygulanan bitkisel tedaviler sonuç vermiyor ise ağız yarası altta yatan farklı bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda ilgili hekime danışmak gerektiğini de hatırlatalım. Ağız yarasının doğal tedavi yöntemlerini sizler için derledik.
- Karbonat: Ağız yarası için ilk akla gelen doğal yöntemlerden biri karbonattır. Hem ağızdaki acıyı alan hem de ağız yarasının yeniden meydana gelmesini engelleyen karbonatı sirke veya su ile karıştırarak gargara yapabilirsiniz.
- Sirke: Her derdin devası olarak bilinen sirke ağız yarasının iyileşmesi için en etkili yöntemlerden biridir. Doğal antiseptik özelliğiyle ağız yarasının iyileşme sürecini hızlandıran sirkeyi günde 2 kez gargara yaparak kullanabilirsiniz.
- Ada Çayı: Bilinen en eski antiseptik bitkilerden biri olan ada çayı, ağız yarasının tedavisinde de sıklıkla kullanılır. Kolaylıkla her yerde bulunabilen ada çayı, sıcak suda demlenip gargara yaparak tüketilir. Ada çayı ile yapılan gargara hem ağız yarasını iyileştirip iltihaplanmayı azaltır hem de ağrıları dindirmede etkilidir.
- Limon: Ağız yarasına oldukça iyi geldiği bilinen limon, bakterileri öldürür ve ağız sağlığını korur. Asidik yapısıyla ağız yarasını iyileştirme odaklı bir yöntem olan limonu ağızda gargara yaparak veya yiyerek günde 2 defa kullanabilirsiniz.
- Tuzlu Su: Tuzlu su ile gargara yapmak da ağız yarasından kurtulmanın bir yoludur. Tuzlu su, ağız yarası için etkili bir doğal tedavi yöntemidir. Doğal bir bakteri avcısı olan tuzlu suyun kullanımıyla birlikte bakterilerin yol açtığı ağız yarası ortadan kalkarak etkili bir iyileşme görülür. Tuzlu su gargarasını günde 2 defa yapabilirsiniz
- Kekik: Kekik yara temizleyici özelliği tanınan bir bitkidir. Ağız yarası için 1 tatlı kaşığı kekiği ağzınıza atıp çiğneyerek ağız yarasından kurtulabilirsiniz. Kekik hem ağız yarasını iyileştirir hem de yeni yaralar oluşmasını engeller.
- Karanfil: İnsan sağlığı için epey önemli olan karanfil daha ziyade ağız kokusunu da engellemesi ile bilinir. Ağızdaki zararlı bakterileri yok edip ağız yarasının hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan karanfili çiğneyerek tüketebilirsiniz.
- Sumak: 1 yemek kaşığı sumak ve 1 yemek kaşığı sirke bir bardak suyun içine karıştırılır. Elde edilen karışım ağız yarası tedavisinde kullanılan etkin yöntemlerden biridir. Pek çok uzman tarafından önerilen bu karışımı dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.
- Ayva: Ayva ağız yarasına iyi gelen, antiseptik özelliği bulunan bir meyvedir. Ayva, vitamin eksikliğinden kaynaklanan ağız yarasının oluşumunu engeller. Yemeklerden sonra tüketilen ayva ile ağız yarasının oluşmasının önüne geçilebilir.
- Aloevera: Aloevera bitkisinin yağı çıkarılarak ağız yarası olan yüzeye sürülür. Aloevera bitkisi yağını dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Aloevera kürü düzenli kullanıldığı takdirde ağız yarasının daha sonra da oluşmasını engeller.