Barolar Birliği ve Kırıkkale Barosu tarafından, avukatlara Adliye Konferans Salonunda ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Olan Arabuluculuk - Taraf Vekilliği’ konulu seminer verildi.
BİLGİLER VERİLDİ
Barolar Birliği ve Kırıkkale Barosu tarafından, avukatlara Adliye Konferans Salonunda ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Olan Arabuluculuk - Taraf Vekilliği’ konulu seminerde, TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinem Hacıeminoğlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Can Göksoy bilgiler verdi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının Okunması ile başlayan eğitim seminerinin açılış konuşmasını Kırıkkale Baro Başkanı Erol Çakır yaptı.
AVUKATLARIN YAPMASI MUTLU ETTİ
Çakır yaptığı konuşmada, “Ticari davalarında arabuluculuk, taraf vekilliği konularında bizleri bilgilendirecekler. Öncelikle arabuluculuk müessesesi sonradan gelmiş, yerinde midir, değil midir, tartışılabilir bir konu. Biz avukatlık kanununda belli düzenlemeler hayata geçirilmemiş ve adalet bakanlığı tarafından arabuluculuk daire başkanlığı kuruldu. Benim fikrim ise, avukatlık mesleği geçtikçe zayıflatan, iş alanlarını daraltan uygulama olarak görmekteyim, şansımıza en azından arabuluculuğu avukatların yapıyor olması bizleri mutlu etti. Biz avukatlar olarak ta arabuluculuğun haricinde, karşı taraftan bizim üzerimize düşen, neler olması gerektiği konusunda bizleri bilgilendirecekler” ifadelerini kullandı.
ANKARA’DA EĞİTİMLER OLUYOR
TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinem Hacıeminoğlu ise yaptığı konuşmada, “Kırıkkale Barosu olarak ben sizleri çok şanslı buluyorum, eğitim merkezleri Ankara’da özel eğitim seminerleri düzenliyor ve sizlerin katılım sağlayacağınızı düşünüyorum. Meslek içi eğitim seminerleri ile kendimizi geliştirebiliyoruz. Onun haricinde ise Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Olan Arabuluculuk - Taraf Vekilliği eğitimleri düzenliyoruz” dedi.
ARABULUCULUĞA BAŞVURU
Hacıeminoğlu verdiği Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Olan Arabuluculuk - Taraf Vekilliği eğitiminde ise, “Arabuluculuğa Başvuru; 7036 Sk. 3/2 mad. ve 6102 SK. M.5'e göre mutlaka dava açmadan önce arabuluculuk kapsamına giren hususlarda arabulucuya müracaat zorunluluğu öngörülmüş. Aksi halde usulden red. İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları hakkında dava şartı arabuluculuk söz konusu değildir. Başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılır”
ARABULUCU BELİRLEME VE BAŞVURU SÜRECİ
Hacıeminoğlu, “Arabulucu Belirleme; Taraflar karşılıklı mutabakatla da bir arabulucuyu uyuşmazlığın çözümü konusunda belirleyebilir. Arabulucu belirleme tutanağını taraflar imzalarlar. Anlaşma ile sonuçlanırsa ihtiyari olarak arabulucu başvuruyu sisteme işler. Anlaşmama halinde arabuluculuk bürosuna kaydını yaptırır. Dava şartı gerçekleşmiş olur. Başvuru Süreci; Başvuran taraf, kendisine ve elinde bulunması hâlinde karşı tarafa ait her türlü iletişim bilgisini arabuluculuk bürosuna verir. Büro, tarafların resmi kayıtlarda yer alan iletişim bilgilerini araştırmaya da yetkilidir. İlgili kurum ve kuruluşlar, büro tarafından talep edilen bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdür” dedi.