Bayramda yediklerinize dikkat!

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Bülbül, Kurban Bayramı öncesi beslenme ile ilgili uyarılarda bulundu.

TÜKİYE’DE KİŞİ BAŞI 89 GRAM, AVRUPA’DA 188 GRAM PROTEİN
Türkiye’de kişi başına düşen protein miktarının 89 gram olduğunu belirten Bülbül, “İnançları gereği insanlar evlerinde veya hayır kurumlarında kurban keserek etin büyük kısmını geçim sıkıntısı çeken ailelere veriyorlar. Aslında bu ülkemizde düşük protein alımının azda olsa düzeltilmesi için bir fırsattır. Türkiye'de kişi başına düşen günlük protein miktarı sadece 89 gram iken, Avrupa'da bunun 188 grama kadar çıktığı görülebilmektedir. Eğer önlem alınmazsa, ülkemizde yetersiz beslenme yüzünden zeka yönünden geri kalmış bir neslin yetişmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu bilgiler ışığında da kurban bayramı protein alımının artması geleneklerimizin ve inançlarımızın çocuk gelişimine ne kadar yararı olduğunun güzel bir göstergesidir.” dedi. 

VÜCUT PROTEİN ALAMAZSA HASTALIKLAR ARTAR
Protein tüketiminin büyümeyi ve beyin gelişimini kolaylaştırdığını belirten Bülbül, “Hemen her besinde (ekmek ve diğer tahıllar, sebzeler, meyveler, süt ve etler) protein vardır.  Ancak elzem amino asitlerini uygun oranda ve miktarda içeren hayvansal kaynaklı proteinlerin vücut proteini haline gelmeleri daha kolay ve hızlı olur. Bunlar iyi kalite proteinlerdir.   Protein yüksek alınması büyümeyi ve beyin gelişimini kolaylaştırır. Protein yerine enerji fazla verilirse fazla kas ve kemik dokusu oluşmaz ancak yağ dokusu oluşur. Vücuda yeterli protein alınmadığı durumlarda vücut kendi hücrelerini kullanır. Sonuçta önce büyüme durur, daha sonra vücut ağırlığında azalma başlar. Vücudun direnci azaldığı için hastalıklara yakalanma olasılığı artar. İyileşme geç olur. Kan proteini olan hemoglobin yapılamadığı için kansızlık oluşur, demir, kalsiyum ve A vitamini gibi besin öğelerinin kullanımı da azalır.” ifadelerini kullandı.  

AŞIRI TÜKETİM ZARARLI
Aşırı et tüketiminin zararları olabileceğini belirten Bülbül, “İyi bir şeyin çok fazla alınması her zaman iyi bir şey değildir. Yani protein vücut ve çocuk gelişimi için bu kadar önemli bir besin ögesi iken fazla alınması iyi değildir. Yüksek miktarda hayvansal protein alımının kanserle, osteoporozis oluşumu ile, obesite ile ve böbrek hastalıkları ile ilişkili olabilir. Özellikle hayvansal kaynaklı proteinlerin yapısında katı (doymuş) yağ ve kolesterol bulunur. Bu tür yiyeceklerin fazla tüketimi ileri yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılığını artırır. Bağışıklık sistemi aşırı çalışır, karaciğer işlevleri bozulur ve toksik artıklar artar, kemik dokusunda kayıp kanda asiditenin artmasına neden olur ve ayrıca gut hastalığı da görülebilir.” dedi.
 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri