YETERLİ VE DENGELİ BESLENEBİLİYORLAR MI?
Dönmez, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi, “Yeni eğitim-öğretim yılı herkese hayırlı olsun. Ülkemizde yaklaşık 19 Milyon öğrenci Kırıkkale’mizde yaklaşık 50 bine yakın öğrenci ders başı yaptı sabah 9.00 da başlayan maraton akşama kadar devam ediyor peki öğrencilerimiz bu süre zarfında neler yiyip içiyorlar, yeterli ve dengeli beslenebiliyorlar mı? Hem ülkemizde hem de ilimizde olsun geleceğimizin teminatı olan öğrenciler yaptığımız sokak röportajlarında ve bilimsel araştırmalarda tezimizi destekler nitelikte ne yazık ki yeterli beslenemiyorlar oysa başarının sırrı sağlıklı beslenmeden geçiyor!
OBEZİTEYE DAVETİYE ÇIKARIYOR!
“Sabah doğru dürüst kahvaltı yapmadan çıkan öğrenciler, öğle yemeğini atıştırmalıklar ile geçiştirerek okulu tamamlıyorlar, az da olsa akşamları aileleri sayesinde bir şeyler yiyebiliyorlar. Günümüzde çoğu veli, çocuğunun eline parayı sıkıştırıp okula gönderiyor kantinden, marketten aldıkları fastfood gıdalar, abur cubur diye tabir ettiğimiz yiyecekler ve gazlı içecekler ile karınlarını doyurmalarını bekleniyor bu yiyecekler hem ekonomik değil hem de obeziteye davetiye çıkarıyor! Peki, ne yapılmalı? Cevabı kısa ama net! “Beslenme Çantası”
NE YAZIK Kİ BU ALIŞKANLIĞIMIZ BİTTİ
Eskiden hangi kademeye giderse gitsin veliler tarafından muhakkak evde “Beslenme Çantası” hazırlanırdı. Bu hem ekonomik hem de velinin kontrolünde olduğu için evde çocuk için ne faydalıysa konurdu, okullarda beslenme saati veya öğle araları olur tüm öğrenciler az çok bir şeyler yerdi. Ne yazık ki bu alışkanlığımız bitti. Beslenme çantası alışkanlığını yeniden gündeme getirmeliyiz. Hem devletimiz bu konuda planlar yapmalı, okuyan her öğrenci için beslenme çantası getiren her öğrenci için maddi anlamda destekte bulunmalı.”
HER AİLE BU KONUYA DİKKAT ETMELİ
“Beslenme çantaları protein bakımından zengin olmalı, hem tok tutmalı hem de çocuğun gelişimine katkıda bulunmalı. Başta yumurta, et ürünlerinden haşlanmış veya ızgara edilmiş dana, koyun ve tavuk eti, Baklagiller mercimek ve nohut. Tam tahıllı ürünlerden yulaf, sebze çorbaları süt, yoğurt, peynir badem, ceviz. Meyvelerden başta elma hem tok tutan hem de besleyici yiyecekler bulundurulmalı. Çocuklarımıza yemek yemesi için verdiğiniz harçlıklar iddia ediyoruz fazlası ile yetecek yeter ki çocuklarımıza sabır ve disiplin ile saydığımız besinleri yemeye ikna edelim” dedi.
Haber: Burak Çalışkan