BİRÇOK ÜLKE AŞI VE TADAVİ YÖNTEMİ ARAMIŞTI
2019 yılının son aylarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, 2020 yılının ilk çeyreğinde tüm dünyaya yayılmış ve küresel çapta pandemi ilan edilmişti. Tüm dünyada bu süreçte teknolojiden, gıdaya birçok alanda krizler yaşanmıştı. Öte yandan dünyanın farklı ülkelerinden ilaç firmaları da koronavirüse karşı aşı ve tedavi yöntemleri aramıştı.
KALICI YAN ETKİLER NEDNİYLE ŞİKAYET EDİLDİ
Bu firmalardan bir tanesi de Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından Mainz’da kurulan BioNTech oldu. Biyoteknoloji alanında çalışan şirket, kısa bir süre içerisinde koronavirüse karşı ürettikleri aşıyı piyasaya sürdü. Bu aşı, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde zorunlu olarak uygulandı. Aşıyı olan vatandaşlar, aşının kalıcı yan etkiler ve hasar bıraktığı gerekçesi ile yargıya başvurdu.
DAVA, HAKİMLERDEN OLUŞAN KURUL TARAFINDAN SONULANACAK
Kimliği gizli tutulan Alman bir sağlık çalışanı, hukuk firması Rogert & Ulbrich aracılığı ile BioNTech firmasını dava ederek, 150 bin Euro tazminat talep etti. Söz konusu sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra vücudunun üst kısmında ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomların ortaya çıktığını ileri sürdü. Öte yandan, davanın önemi nedeniyle tek bir yargıç yerine davanın hakimlerden oluşan bir kurul tarafından karar bağlanacağı belirtildi. Bugün olması beklenen ancak iptal edilen davanın, birkaç gün içerisinde değerlendirileceği açıklandı.