Tatil olacak, okullar kapanacak, uzaktan eğitim falan derken bir eğitim-öğretim yılının daha sonuna gelebildik. Sene başında oluşan dedikodulardan çocuklarımız ve velilerimiz umutsuzluğa düştüler. İlk kez okula başlamış gibi yabancı ve ürkek, yıllardır okula gitmemiş gibi okula özlem dolu ve her an okuldan ayrı kalacak gibi de tedirgin başlayan eğitim yılını tamamladık. Yoruldular, yoruldunuz ve çok yorulduk. Çocuklarımızı, velilerimizi ve öğretmenlerimizi fedakarlıklarından dolayı tebrik ediyorum. Şimdi tatil zamanı ve hepimiz tatili hakkettik.
Bu yazımda 22 yıllık matematik öğretmenliği tecrübesinin yanı sıra iki çocuk babası bir veli olarak da sizlere yaz dönemi için kendi çocuklarım için uygulayacağım birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Unutmayalım ki ’’ Bir sıfırdan daima büyüktür. Ancak beş, birden hem büyük hem de daha çoktur.’’ Yaz döneminde çocuğunuzun hiç çalışmaması ile isteyerek az çalışması arasında bir kazanç vardır. Bu kazanç azımsanmayacak kadar çoktur. Tabi veli olarak istiyoruz ki çok çalışsınlar. Ancak bunlar çocuk ve zaten o bilinç tam oluşmamış durumda. Şöyle düşünelim: Ramazan ayında iftardan hemen önce ne kadar çok yemek yemeyi hayal ediyor ancak ezan okunduktan sonra midemizin alabildiği kadar yemek yiyebiliyoruz. Eğitimde de durum aynen böyledir. Hayal ettiklerimiz ile çocuklarımızın çalışma isteklerinin aynı olması gerekir. Bu bağlamda beklentimizi çoğaltmak hayal kırıklığına dönüşüyor ve çocuklarımızla aramızda sorunlara sebep oluyor. Sorunun en aza indirgenmesi için beklentiyi çocuğumuzun ders çalışma isteği doğrultusunda oluşturmak daha faydalı olacaktır.
Yaz dönemi için ilk yapmamız gereken çocuklarımızın dönem içinde aldıkları soru bankalarından çözmedikleri veya çözemedikleri sayfaları tespit etmektir. Boş bırakılan testleri ve soruları çözmelerini sağlamalıyız. Çünkü bir konuyu bilmek yetmiyor. O konu ile ilgili sorular çözerek, bilgilerini geliştirmek ve pekiştirmek zorundalar. Boş bırakılan sayfalar buna engeldir. Yeni bir kaynak almak isterseniz video çözümlü kaynakları tercih etmelisiniz. Tatil olduğundan dolayı yapamadıkları soruları soracakları bir öğretmenleri olmayacak. Bu durumda çözüm videoları yardımcı olacaktır. Konularda çok fazla eksikleri var ise yine YouTube’da birçok başarılı konu anlatım videoları mevcut. Bu videolardan yararlanmalarını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yaz kurslarından da yardım alabilirsiniz. Bu tatil sürecinde konu eksiğini ne kadar azaltabilirseniz o kadar kazançlı olursunuz. Tabi bunları yazarken veli olarak bu çok yeterli mi diyorum, ama öğretmen olarak da bu bir başlangıç ve ileride çoğalacağı inancına sahibim. Günlük 2 veya 3 seans 40 dakikalık çalışmalar yapabilmesi başlangıç olarak yeterlidir. Zamanla istek oluşup bu süreyi artıracaklardır.
İyi Tatiller…