Buğday ve arpada verimli hasat

İç Anadolu Bölgesi’nin tam merkezinde bulunan ve boz toprakların emeklerle ekonomiye destek sağlaması amacıyla çalışmaların yürütüldüğü Kırıkkale’de buğday ve arpa alanında hasat devam ediyor.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Kırıkkale’de havaların ısınmasıyla birlikte hasat sezonu devam ediyor. Buğday ve arpa alanında çoğu bölgelerde hasat sezonu çoğunlukla başladı. Bazı ilçe ve köylerde tamamlanan buğday ve arpa hasadı, bazı köylerde ise havaların daha da ısınmasıyla birlikte başlayacak. Geçtiğimiz aylarda etkili sağanak yağışlarının olumlu şekilde etkilediği tarlalarda bu yıl verimlerde yüksek rekolte bekleniyor.

YÜZDE 10-15’LİK ARTIŞ

Bu yıl Kırıkkale’de geçen yıla göre üretim alanında buğday için yüzde 15, arpa için yüzde 10 artış gösterdi. Bu artışların hasat sezonunun sonlarına doğru daha da artacağı bekleniyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım fiyatları Haziran ayı başında ekmeklik buğdayda 8.250 TL/Ton, arpada ise 7.000 TL/Ton olarak açıklamıştı. Bu fiyatlara ek olarak hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2023 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine buğdayda 1.000 TL/Ton ve arpada 500 TL/Ton ilave hububat üretim primi desteği veriliyor.

HAFTANIN 6 GÜNÜ ALIM YAPIYOR

TMO, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam ediyor. TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO'nun günlük hububat alımında kapasitesinin 160 bin tona ulaştığını belirterek, "Bu ay İç Anadolu Bölgesi'nde de hasadın yoğunlaşmasıyla günlük hububat alım kapasitemizi 220 bin tona yükselteceğiz" dedi.

HASATTA GECİKME OLMADI

Güldal, buğday hasadında gecikme olmadığını ve yoğunlaşarak devam ettiğini söyledi. Bu sezon verim artışı olduğuna işaret eden Güldal, verim artışının rekolteye olumlu katkı sağlayacağını anlattı. Güldal, geçen yıl 510 noktada, bu yıl ise 576 noktada hububat alım faaliyeti yürütüldüğünü belirterek, TMO olarak gelen her ürünü alabileceklerine dikkati çekti. Üreticilerden randevu sistemini kullanarak ürünlerini getirmelerini beklediklerini dile getiren Güldal, planlama yapılabilmesi açısından randevu sisteminin kullanılmasının önemli olduğunu kaydetti.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri