Tarla faresiyle mücadele ettiklerini ve dört gözle kar yağışını beklediklerini belirten çiftçiler “Böyle devam ederse arazilerimizden bu yıl hububat almamız zor gözüküyor” ifadelerine yer verdi.
SAYILARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Yüksek fiyata gübre ve mazot alarak yüksek girdi maliyetleriyle arazilerine hububat ekimi yapan Kırıkkaleli çiftçilerin başı şimdi de hızla çoğalan tarla faresiyle dertte. Ekili alanlarda sayıları oldukça fazla tarla faresiyle karşılaştıklarını belirten çiftçiler, kar yağışının olmaması nedeniyle sayılarının her geçen gün arttığına işaret ediyor. İlaçla mücadeleden de sonuç alamadıklarını belirten bazı çiftçiler durum karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirtiyor. Kırıkkaleli çiftçiler “Bu yıl kar yağışı yaşanmadı. Havalar iyi gittiği için tarla faresi sayısında artış yaşandı. Şuanda hububat ekili arazilerimizin büyük bölümünde tarla faresi bulunuyor. Umarız kısa zamanda beklediğimiz kar yağışı gelir de sayıları azalır. Yoksa bu yıl ürün almamız zor gözüküyor” diye konuştular.
TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU
Diğer taraftan Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarla faresiyle mücadele konusunda resmi internet sitesi aracılığıyla tarla faresi mücadelesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İl Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede “Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadelesi çok önemlidir. Tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar. Bu canlıların korunmaları için avlanmamaları ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı gereksiz olarak tarım ilacı kullanılmaması gerekmektedir. Derin toprak işlemesi, münavebe (ekim nöbeti), tarla temizliği gibi önlemlerle zarar bir dereceye kadar azaltılabilmektedir” ifadelerine yer verildi.
KiMYASAL MÜCADELE
Açıklamanın devamında “Kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları erken ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır. Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlamak gerekirse de bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre daha az delik olması durumunda da mücadeleye başlanabilir. Bakanlığımız İl/İlçe Müdürlüklerinden alabileceğiniz çinko fosfürlü zehirli yemler tahta kaşık veya flinta denen ayarlı kamışlarla deliklere bırakılır. Zehirli yem uygulamasında, zehirli yemin her beslenme deliğinin içerisine 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içine bırakılmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama yapılacak yerde, çevresinde güven şeridi bırakılarak 1 dekardan az olmayan bir alan seçilir. İlaçlama öncesinde buradaki tüm delikler kapatılır. 3 gün sonra açılan delikler sayılır (İlaçlama öncesi yoğunluk) ve ilaçlanır. Üç gün sonra bu delikler kapatılır ve kapatma işleminden 3 gün sonra açılan delikler sayılır. İlaçlamadan önceki delik sayısı ile ilaçlamadan sonraki delik sayısı karşılaştırılır” denildi.