ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİLER
Kültür Merkezi Salonunda yapılan törenin açılış konuşmalarını yapan Umuda Yolculuk Derneği Başkanı Banu Doğan, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Kırıkkale İl Temsilcisi Volkan Kutluca, Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Oğuz Özat tarafından seminerlerin uyuşturucuyla mücadelede ki önemi hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
POLİSİYE TEDBİRLER ÇOK ÖNEMLİ
Uyuşturucunun dünyayı tehdit ettiğini ve uyuşturucudan elde edilen gelirlerden en başta terör örgütlerinin istifade ettiğini belirten Vali Tekbıyıkoğlu ise yaptığı konuşmada “Uyuşturucuyla mücadelede polisiye tedbirler çok önemli. Bizim Türk Polisimiz ve Türk Jandarmamız uyuşturucuyla mücadelede dünyada en çok hakkını veren kolluk teşkilatlarımızdır. Dünyada 1 numarayız. Avrupa, bu sentetik maddelerin üretilmesinde bir merkez olmasına ve kullanım oranının da yoğun olmasına rağmen, yakalamalarda biz Avrupa ülkelerinden çok önde gelmekteyiz. 2003 verilerine göre dünya ekonomisinin yüzde 1’ini uyuşturucu ekonomisi oluşturuyor. Yani dünyada gayrisafi milli hasılasının yüzde 1’i. Şu zamankine tekamül ettirirsek; 900 milyar dolar. Hemen hemen bütün devletlerin gayri safi milli hasılasından çok daha fazla bir gelir var. Ve bu gelirde en başta terör örgütleri ve art niyetli kötü düşünceli insanlar tarafından istifade ediliyor” dedi.
HUZUR KÖY HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Vali Tekbıyıkoğlu, “Huzur Köy projesi ‘Hayat Boşluk Kabul Etmez’ adlı bir projeyle ilimizde 2014 yılında başlıyor. Birkaç yıl sonra ‘Asıl olan hayattır, Hayat Boşluk Kabul Etmez’ adlı ikinci versiyon bir proje hayata geçirilerek ayakta rehabilitasyon ve danışmanlık hizmeti verilmeye başlanıyor. 2021 yılında ise Huzur Köy inşa ediliyor ve ayakta tedaviler devam ediyor. AMATEM’de 21 günlük arınma sürecinden sonra sosyal hayata geçmeden önce ılık bir dinlendirme havuzuna geçmeleri gerekiyor. Eğer haberlere ve filmlere bakacak olursak bu çocuklar toplum düşmanı gibi bir algı veriliyor. Ama bu çocuklarla tanıştığım zaman, bunların bizim çocuklarımız olduğunu anladım. Yeğenlerimden, komşumuzun çocuğundan farkı yok, kendi toplumumuz içerisindeki, bizden olan çocuklar bunlar”
TEDAVİDE AİLE ÇOK ÖNEMLİ
Huzur Köy’ün yataklı olarak hizmet vermesi için dönüşüm yapıldığını ifade eden Vali Tekbıyıkoğlu, “Kırıkkale Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve konunun uzmanlarıyla defalarca toplantılar yaptık. Her hafta il Valisi olarak uzun zaman ayırarak, buradaki gelişmeleri ve düzeltmeleri yapıyoruz. Şunu fark ettim ki; bu süreç aileler ile birlikte yürütülecek bir süreç. Bende iç Anadolu bölgesinde yetiştim. Bu bölgede bazen aileler bu bataklıktaki çocuklarını dışlayabiliyorlar. ‘Benim Böyle Bir Evladım Yok’ diyebiliyorlar; bunu kesinlikle dememeliyiz. Bu çocuklar bağımlılığın tesiriyle birlikte suç işliyorlar. Bu çocuklar bir suç makinesi değil, maddenin tesiri altında işliyorlar. Biz gençlerimizi bu ağa takılmadan, uçurumun kenarında dolaşan çocuklarımızı kurtarmak için önleyici bir plan ve proje hayata geçirdik. Bunun adını da ‘Umut’ olarak belirledik. Bu proje kapsamında, emareleri bulunan bu illetti çok az kullanan çocukları tespit ederek bu illetten kurtarıyoruz”
BAĞIMLI OLMADAN KURTARMAMIZ GEREKİYOR
Proje kapsamında ailelere bilgilendirme çalışmaları yapıldığı belirten Vali Tekbıyıkoğlu, “Okullarımızda başta rehber öğretmenlerimiz olmak üzere, kuran kursu hocalarımız, amatör spor kulüpleri ve antrenörlerimiz olmak üzere bir farkındalık oluşturduk. Bu maddeler hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. İşin farkındalık kısmında, maddeyi ve maddeyi kullanımda gerekli olan enstrümanları bilmemiz gerekiyor. Bu sayede bu çocukların maddeye eğilimi olduğunu anlar anlamaz, henüz bağımlı olmadan, bu çukurdan hemen çıkartmak için müdahale etmemiz gerekiyor. Çok gayret ediyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızla, bütün mesai arkadaşlarımızla, akademisyenlerimizle, Türk PDR Derneği ile hep birlikte mücadele ediyoruz. İyi bir takımız. Projemiz inşallah Türkiye’ye örnek olacak. Türk PDR Derneğinin bu konuda çok emeği oldu. 12 haftalık semineri kendileri düzenlediler. İlimiz için fedakârlık yaptılar. Emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yapılan çalışmaların ilimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ederken, bütün ülkeye de bir model olarak örnek alınması umuduyla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
SERTİFİKALARI TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından Vali Tekbıyıkoğlu tarafından Sertifika almaya hak kazananlara sertifikaları takdim edildi. Törene Vali Yardımcıları Hacı Mehmet Kara ve Ahmet Sait Kurnaz, İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Oğuz Özat, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Kırıkkale İl Temsilcisi Volkan Kutluca, İl müdürleri, Umuda Yolculuk Derneği Başkanı Banu Doğan, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
Haber: Burak Çalışkan