Cumhur İttifakı zira don olaylarını yerinde inceledi

Kırıkkale Tarım İl Müdürlüğü heyeti tarafından zirai don olayı sonrası hasar tespit çalışmaları yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş, “

BAKANLIK YETKİLİLERİ HAREKETE GEÇTİ

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş, AK Parti İl Başkanı Engin Pehlivanlı, MHP İl Başkanı Murat Abalı ve İl Müdürlüğü teknik personelleri ile birlikte zirai donun etkili olduğu bölgelerde hasar tespit çalışmalarına katıldı. Heyet; ceviz, badem, üzüm gibi meyve bahçelerinde, üzüm bağlarında ve hububat ekili alanlarda incelemelerde bulunarak üreticilerle bir araya geldi. Zirai don nedeniyle zarar gören çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti yerinde değerlendiren heyet, üreticilerin bu zorlu süreci en az zararla atlatabilmeleri için devletin tüm imkânlarıyla yanlarında olduklarını vurguladı.

EN FAZLA ETKİLENEN İLLER ARASINDA

İl Müdürü Fatih Ateş, teknik ekiplerle sahada yürütülen hasar tespit çalışmalarının titizlikle sürdürüldüğünü ve üreticilere gerekli desteğin devletce sağlanacağını belirtirken, İl Başkanı Engin Pehlivanlı ve Murat Abalı yaşanan felaketten dolayı tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Müdür Ateş, “Geçtiğimiz günlerde ne yazık ki tarihimizin en etkili zirai don olaylarından biri yaşanmıştır. Bu felaketten en fazla etkilenen iller arasında Kırıkkale de yer almaktadır. Olayın hemen ardından, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın talimatlarıyla, Kırıkkale İl Müdürlüğü olarak hızla sahaya indik ve don olayından etkilenen üreticilerimizi ziyaret etmeye başladık.”

ZİRAİ DON ERKEN UYARI SİSTEMİ

“Don olayından önce, Zirai Don Erken Uyarı Sistemi üzerinden ve sahaya yönlendirdiğimiz ekiplerimiz aracılığıyla üreticilerimizi önceden bilgilendirdik. Don hadisesinin başladığı andan itibaren, olumsuz etkileri en aza indirmek amacıyla ekiplerimiz sürekli sahada görev aldı.

Şu anda da İl Müdürlüğümüz ekipleri, don olayından etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarını 7 / 24 esasına göre aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda, yaşanan afetin sahadaki etkilerine ilişkin ilk tespitlerimize dair bazı bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle, başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere, stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde, ülkemizin gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir riskin söz konusu olmadığını ifade etmek isterim.”

ZARAR DÜZEYİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

“Ancak yaşanan bu don olayı, ülkemizin bazı bölgelerinde belirli meyve türlerini etkilemiştir. Bu durum, etkilenen alanlardaki tüm meyvelerin zarar gördüğü anlamına gelmemektedir. Meyve ürünlerindeki gerçek zarar düzeyi, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından netlik kazanacaktır. Ayrıca, yapılan ilk değerlendirmelere göre, 34 ilimizin bu don olayından farklı derecelerde etkilendiğini söyleyebiliriz. Zararların tazmini konusuna geldiğimizde; özellikle belirtmek isterim ki, tarım sigortası yaptırmış olan üreticilerimiz, yaşanan bu don olayından kaynaklı zararlarını TARSİM kapsamında tazmin edebilecektir. TARSİM ekipleri sahada yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Hasar tespitleri ve ekspertiz raporları hızlı bir şekilde hazırlanmakta, buna bağlı olarak hasar ödemelerinin de en kısa sürede gerçekleştirileceğinden üreticilerimizin emin olmasını istiyorum. Öte yandan, tarım sigortası bulunmayan üreticilerimizin de zararlarının tazmini konusunda çok sayıda talepler almaktayız ve bu talepler gelmeye devam etmektedir Tarım sigortası olmayan, ancak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kayıtlı olan üreticilerimiz için de bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. Zarar gören ürünlerin üretimi için şimdiye kadar yapılan harcamalar, hasar oranı dikkate alınarak değerlendirilecek ve bu kapsamda üreticilerimize ilave bir destek sağlanacaktır. Bu destekle, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini amaçlıyoruz.”

ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞTİR

Üreticimizin, dekar başına o ürün için şimdiye kadar yaptığı harcamalar tek tek hesaplanacak. Aynı şekilde, üretime başladığı alanın ne kadarında hasar oluştuğu da tespit edilecek. Tüm bu verilerin değerlendirilmesi sonucunda, verilecek ilave destek ödemesi netleşecek. Bu yaşanan olay, bize tarım sigortasının önemini bir kez daha göstermiştir. TARSİM tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından hayati bir rol üstlenmektedir. Ayrıca, üreticilerimiz için önemli bir avantaj da şudur: Tarım sigortası prim bedelinin yüzde 70’ine kadar olan kısmı devletimiz tarafından karşılanmaktadır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri