Elektrik faturalarında yeni dönem

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Şubat 2025 itibarıyla Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) uygulamasını yürürlüğe koyuyor.

DESTEK MİKTARI DÜŞÜRÜLDÜ

Yeni düzenlemeyle birlikte, aylık 417 kWh ve üzeri elektrik tüketen konut aboneleri için zamlı tarife devreye girecek. Bu sınırın üzerinde elektrik kullananlar, serbest piyasa tarifesine tabi olacak ve standart mesken tarifesinden daha yüksek ücret ödeyecek. Devletin mesken abonelerine sağladığı sübvansiyon miktarı, yıllık 100 milyon kWh’den 5.000 kWh’ye düşürüldü. Yani, düşük tüketimli aboneler mevcut avantajlarından yararlanırken, yüksek tüketimi olan aboneler için elektrik faturaları ciddi oranda artacak. Yeni sistemle birlikte, aylık 1.050 TL ve üzeri fatura ödeyen haneler, zamlı tarifeye geçecek. Türkiye genelinde yaklaşık 1,2 milyon abonenin bu yüksek tüketici grubunda yer aldığı belirtiliyor. Bu da tüm abonelerin yaklaşık %3’ünün daha yüksek fatura ödemeye başlayacağı anlamına geliyor.

EN ÇOK ELEKTRİK TÜKETEN CİHAZLAR

Elektrik tüketimini azaltmak isteyen vatandaşlar için, evde en fazla enerji harcayan cihazlar şöyle sıralanıyor: Klima / Elektrikli Isıtıcı: 150 - 500 kWh, Buzdolabı: 30 - 60 kWh, Bulaşık Makinesi: 10 - 25 kWh, Çamaşır Makinesi: 15 - 30 kWh, Fırın / Mikrodalga: 20 - 50 kWh, Televizyon: 10 - 20 kWh, Su Isıtıcısı: 20 - 80 kWh, Elektrik Süpürgesi: 5 - 15 kWh, Aydınlatma: 10 - 30 kWh.

TÜKETİCİLER NASIL ÖNLEM ALABİLİR?

Uzmanlar, elektrik faturasının aşırı yükselmemesi için yüksek tüketimli cihazların kullanımının sınırlandırılması ve enerji tasarruflu ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle gece saatlerinde çamaşır ve bulaşık makinelerinin çalıştırılması, LED ampullerin tercih edilmesi ve gereksiz elektrik kullanımından kaçınılması önemli tasarruf yöntemleri arasında gösteriliyor. 1 Şubat itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeyle, elektrik faturalarında büyük artış yaşamamak için tüketicilerin elektrik kullanımına daha fazla dikkat etmesi gerekecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri