ENGELLİLİK ORANI ARTIK SGK TARAFINDAN BELİRLENECEK
Bu değişiklikler, engelli emekliliği ile ilgili prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını yeniden şekillendirirken, engellilik oranı tespitinde de büyük bir yeniliğe gidildi. Yeni düzenleme, engelli bireylerin emeklilik süreçlerinin daha adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlamayı hedefliyor. Bugüne kadar, 2008 yılı Ekim ayı öncesinde sigortalı olan engelli bireyler, engellilik oranlarını belirlemek için Maliye Bakanlığı sağlık kurullarından rapor alıyordu. Bu raporlar doğrultusunda, engelli bireyler vergi indirimi hakkı kazanıyor, ve yaş şartı olmaksızın emeklilik hakkını elde edebiliyordu. Ancak, 15 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenleme ile birlikte, engellilik oranı artık SGK sağlık kurulları tarafından belirlenecek. Bu tespit sırasında yalnızca en fazla çalışma gücü kaybına yol açan hastalık dikkate alınacak. Dolayısıyla, engellilik oranı, sadece fiziksel değil, aynı zamanda kişinin iş gücü kaybı açısından da değerlendirilecek.
ENGELLİLİK ORANI DÜŞENLERİN EMEKLİ AYLIKLARI KESİLECEK
Yeni düzenleme, daha önce vergi indirimi ile emekli olan ve kontrol muayenesine tabi tutulan bireyleri de kapsıyor. Bu kişilerin engellilik durumu, SGK sağlık kurullarınca yeniden değerlendirilecek. Eğer engellilik oranı, yüzde 40’ın altına düşerse, bu bireylerin emekli maaşları kesilecek. Ayrıca, engellilik oranı yüzde 40’ın üzerinde olsa bile, yeni tespit edilen engellilik derecesine göre emekliliğe hak kazanamayanların maaşları iptal edilecek. Bu durum, emekli maaşı alan engelli bireyler için önemli bir değişiklik anlamına geliyor ve bu kişilerin sosyal güvenceleri yeniden değerlendirilecek.
YENİ PRİM GÜN ŞARTLARI BELİRLENDİ
Yeni düzenlemeye göre, engelli bireylerin emeklilik için yerine getirmeleri gereken sigortalılık süresi ve prim günü şartları da değişti. Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila 49 arasında olan engelliler, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prim günü ile emekli olabilecekler. Yüzde 50 ila 59 arasında engellilik oranına sahip olanlar için ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 prim günü yeterli olacak. Çalışma gücü kaybı oranı yüzde 60 ve üzerinde olan engelliler için ise 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartı aranan emeklilik koşullarını oluşturuyor. Bu düzenleme, emekli olabilmek için gereken prim günü sayısını ve sigortalılık süresini net bir şekilde belirleyerek, engelli bireylerin emeklilik hakkı kazanabilmeleri için gerekli şartları somut hale getiriyor.
ESKİ BAŞVURULARA GEÇİŞ HAKKI TANINIYOR
15 Ocak 2025 tarihinden önce engelli vergi indiriminden yararlanarak gerekli şartları tamamlayan ve emeklilik başvurusu yapan engelli bireyler, eski mevzuata göre emekli olacaklar. Bu kişiler için eski kanun hükümleri geçerli olacak ve emekli maaşları, eski düzenlemelere göre belirlenecek. Bu geçiş süreci, yeni düzenlemeye tabi olan engelli bireyler için bir nevi geçiş dönemi oluşturuyor ve eski başvurularla ilgili herhangi bir değişiklik yapılmadan, mevcut haklar korunacak.
YENİ DÜZENLEME, ADALETLİ VE ŞEFFAF BİR EMEKLİLİK SİSTEMİ AMACI GÜDÜYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bu düzenleme, engelli emekliliği konusunda daha objektif bir tespit süreci oluşturmayı amaçlıyor. SGK sağlık kurullarının yapacağı engellilik oranı tespiti, engelli bireylerin çalışma gücü kaybını daha doğru bir şekilde belirlemeyi ve bu doğrultuda daha adil bir emeklilik süreci sunmayı hedefliyor. Ayrıca, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının netleştirilmesi, engelli bireylerin emeklilik hakkını kazanabilmeleri için daha şeffaf bir yol haritası sunuyor. Yeni düzenleme, engelli bireyler için hak ettikleri emekliliği elde etmelerini kolaylaştırmayı ve engellilik durumu ile ilgili tüm değerlendirmelerin şeffaf ve objektif bir şekilde yapılmasını sağlamayı amaçlıyor.