Erkılınç: “Resmi ilanlardaki azalmaya birlikte çözüm bulmalıyız''

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, meslek cemiyetlerinin ilan sayılarındaki azalmayla alakalı mutlaka bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, ortak meselelerde menfaat gözetmeksizin birlikte hareket edilmesinin önemini vurguladı.

BİRLİKTE HAREKET ETMEK ÖNEMLİ

Basın İlan Kurumu 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı, Genel Müdür Cavit Erkılınç’ın konuşmasıyla başladı. Erkılınç, meslek cemiyetlerinin ilan sayılarındaki azalmayla ilgili mutlaka bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, ortak meselelerde menfaat gözetmeden birlikte hareket etmenin önemini vurguladı. Ayrıca, resmi ilan adetlerinin her geçen yıl azaldığını ve bu düşüşün önümüzdeki süreçte daha büyük sorunlara yol açabileceğini dile getirdi.

İŞ SÜREÇLERİMİZİ HIZLANDIRACAK

Genel Müdür Erkılınç, kurumun son dönemde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında Genel Kurul üyelerini bilgilendirerek, Basın İlan Kurumu’nun 28 olan şube sayısının 15’e düşürülmesi kararını değerlendirdi. Bazı şubelerin diğer illerdeki şubelere bağlanmasının kayıp olarak yorumlanmaması gerektiğini belirten Erkılınç, aksine iş süreçlerinin hızlanacağını ve süreli yayınlar için herhangi bir kayıp yaşanmayacağını ifade etti.

YETKİN PERSONELLER OLACAK

Kararın ardından geçen bir aylık süreçte süreli yayınlar ve ilan veren kanuni müşteriler açısından tüm işlemlerin elektronik ortamda sorunsuz şekilde yürütüldüğünü ve böylece ciddi bir tasarruf sağlandığını kaydeden Erkılınç, şube sayısının azaltılmasının iş süreçlerinde standartlaşmayı da artırdığını belirtti. Özellikle profesyonelleşen taşra teşkilatlarının, her yayına özel çözüm üretecek yetkin personelle çalışacağını vurguladı.

DENETİM VE İLAN MÜDÜRLÜĞÜ HIZLI ÇÖZÜM ÜRETECEK

Erkılınç, kontrol ve ilan müdürlüklerinin Denetim ve İlan Müdürlüğü çatısı altında birleştirildiğini ve bunun zamandan tasarruf sağlayacağını ifade etti. Denetim raporlarına ilişkin kararların uygulanması veya yapılan itirazların değerlendirilmesi sürecinin en az 15 gün kısalacağını öngördüklerini belirten Erkılınç, bu değişikliğin yayınlar için büyük bir avantaj olduğunu dile getirdi. Yeni yapılanma ile yayınların geriye dönük ihlallerde uzun süreler boyunca mahsupla karşılaşmalarının da önüne geçileceğini aktaran Erkılınç, taşra ve merkezdeki beyan görevlilerinin yayınların durumunu hızlı bir şekilde tespit ederek, ihlallerin büyük maddi kayıplara yol açmasını önleyeceklerini söyledi.

VERİLEN VAATLER İLERİDE MAHCUBİYET DOĞURABİLİR

Erkılınç, 2025 yılında yapılacak olan Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri seçimlerine de değinerek, seçim vaatleri konusunda uyarılarda bulundu. Sadece seçim kazanabilmek adına vaatlerde bulunmanın ileride mahcubiyet yaratabileceğini belirten Erkılınç, bu tür söylemlerin üyelerin iradesine saygısızlık olduğunu ifade etti. Ayrıca, ilk kez internet haber sitelerini temsilen iki üyenin seçileceğini hatırlatan Erkılınç, seçimlerin adil ve demokratik bir şekilde yürütülmesi için var güçleriyle çalışacaklarını vurguladı. Resmi ilan adetlerinin her geçen yıl azaldığını belirten Erkılınç, bu konuda el birliği ile çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Resmi ilan fiyat tarifesine yapılan zamların maddi olarak etkisini hissettirmese de bu düşüşün gelecekte ciddi sorunlar doğuracağını belirten Erkılınç, gazetelerin asgari satış rakamlarının ve sayfa sayısının düşürülmesini talep ettiklerini, ancak bunun sürdürülebilir bir çözüm olmadığını dile getirdi. Kamu kurumlarının satmayan ve okunmayan gazetelere ilan vermek istemediğini belirten Erkılınç, ihale ilanlarının yayım bedellerini düşürmek için çeşitli yöntemlere başvurulduğunu söyledi. Kamu kurumlarının ihale ilanlarında yayımlama zorunluluğunu aşmak için farklı yollar denediğini belirten Erkılınç, bu ilanların kaybının basın sektörü için ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade etti.

MANİPÜLASYONLARA SON VERİLMELİ

Erkılınç, "Bir fırsat bulsalar ihale ilanları elimizden alınacak" diyerek, sektörün bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Basın İlan Kurumu'nun yüzde 15'lik kesinti yapmasına yönelik eleştirilere de değinerek, kamu kurumlarının aldığı kararlar karşısında tepki göstermeyen gazetelerin, bu konudaki eleştirilerinde samimi olmadıklarını belirtti. Erkılınç, konuşmasının sonunda BİK Analitik’in uluslararası bir denetim firması tarafından yapılan denetimlerden başarıyla geçtiğini ve ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu aldığını belirtti. Trafik sonuçlarından memnun olmayan bazı gazetelerin gerçeği yansıtmayan bilgiler verdiğini dile getiren Erkılınç, artık bu tür manipülasyonlara son verilmesi gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri