Genç Girişimci Şirketi Kurmak Avantajlı mıdır?

Genç Girişimci Şirketi Kurmak Avantajlı mıdır?

Genç Girişimci Şirketi Kurmak Avantajlı mıdır?

Bunların tümü değerlendirildiğinde henüz işinin başlangıç aşamasındaki girişimci açısından önemli bir mali yük oldukları görülebilir. Hem bu yükün azaltılması hem de genç girişimcilerin mali kaygılarının giderilmesi ve ekonomik hayatta daha aktif bir rol üstlenmelerinin sağlanması için genç girişimci desteği uygulaması yürürlüğe alınmıştır. Bununla birlikte genç girişimci şirketi kurmak ve Genç Girişimci Desteği’nden yararlanmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Devletin belirli bir süredir uygulamakta olduğu Genç Girişimci Desteği, ülkemizde genç nüfusun fazla olması nedeniyle oldukça büyük bir fırsat olma özelliğine sahiptir. Aranan şartları sağlayan gençler Genç Girişimci Desteği sayesinde ülke ekonomisine ciddi düzeyde katkı sağlayabilmektedir. Böylece devletin Genç Girişimci Desteği’ni yürürlüğe alma amacı olan cari açığın azaltılması, teknolojik gelişimin sağlanması, milli ve yerli üretimin desteklenmesi gibi hedeflere ulaşılabilmektedir.

Genç Girişimci Desteği Hakkında Merak Edilenler

Ülkemizde devlet tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında, kendi işini kuran, yasal olarak aranan şartları yerine getiren ve genç girişimci şirketi kurmak yoluyla ticari hayatta rol almaya başlayan girişimciler 2018 yılından bu yana prim teşviki uygulamasından yararlanabilmektedir. Bu kapsamda, istenilen şartları yerine getiren girişimcilerin kazançlarının 75.000 TL’ye kadar olan kısmı 3 yıl süreyle vergiden muaf tutulur. Asgari ücreti %34.5’i oranındaki sigorta primleri de 12 ay süreyle devlet tarafından karşılanır.

Ülkemizde faaliyet gösteren genç girişimciler Genç Girişimci Desteği’nden yalnızca bir kez yararlanabilirler. Girişimci teşvik aldığı faaliyeti terk ettiği takdirde, üç yıllık süre içerisinde kalsa dahi yeni bir faaliyete başlaması halinde bir kez daha Genç Girişimci Desteği’nden yararlanamaz. Çünkü Genç Girişimci Desteği’nden yararlanmanın ilk koşulu girişimci adına ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti tesis ediliyor olmasıdır.

Girişimcilerin, Genç Girişimci Desteği kapsamında kendilerine sunulan vergi ve prim teşviklerinden yararlanabilmesi için temel koşul işini kurduğu tarih itibarıyla 18 ila 29 yaş aralığında bulunmasıdır. Eğer girişimci 29 yaşını doldurmaya 1 ay kala kendi işini kurduysa ve istenilen şartları eksiksiz bir şekilde karşılıyorsa üç yıl süreyle Genç Girişimci Desteği’nden yararlanabilir. Genç Girişimci Desteği’nden yararlanmak isteyen girişimcilerin karşılaması gereken diğer bir şart; ticari, zirai ya da mesleki faaliyetleri dolayısıyla ilk kez gelir vergisi mükellefi olmaktır.

Genç girişimciler aranan şartların tamamına haiz olmaları halinde yıllık kazançlarının 75.000 TL’lik kısmı için 3 yıl süreyle vergiden muaftırlar. Bununla birlikte yalnızca zirai, ticari ve mesleki kazançlar bu istisna kapsamında yer alır. Eğer genç girişimcinin kira, menkul sermaye iradı, ücret geliri ya da farklı gelirleri de bulunuyorsa, bu gelirlerin yıllık 75.000 TL’lik kazanç istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Genç girişimcinin bir yıllık dönem içinde 75.000 TL olan teşvik tutarının altında kazanç elde etmesi halinde yararlanmadığı teşvik tutarı bir sonraki yıla devredilemez.

29 yaşının altında olan ve aranan diğer şartları eksiksiz bir şekilde yerine getiren girişimciler, adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurarak Genç Girişimci Desteği’nden yararlanmak istedikleri takdirde tüm ortakların aranan şartlara haiz olması beklenir. Ortaklardan birinin gerekli şartları taşımaması halinde Genç Girişimci Desteği kapsamındaki teşviklerden yararlanılamaz.

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Son zamanların en popüler, en hızlı büyüyen ve en çok kazandıran sektörlerinden biri şüphesiz yazılım sektörüdür. Bu yüzden günümüzde pek çok girişimci faaliyetlerini yazılım sektörüne yönlendirmektedir.

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimcilerin tercih edecekleri şirket türü çok önemlidir. Bu nedenle işlerinin özelliğini ve büyüklüğünü değerlendirmeleri ve şahıs şirketi mi sermaye şirketi mi kurmak istediklerine karar vermeleri önerilir. Diğer sektörlerde olduğu gibi yazılım sektöründe de açılışın şahıs şirketi ya da sermaye şirketi olarak yapılması kanunlar nezdinde herhangi bir fark yaratmaz. Şahıs şirketi kuruluşunun tercih edildiği durumlarda evraklar hazırlandıktan sonra genellikle aynı gün vergi levhası alınması mümkündür. Sermaye şirketi kuruluşunun yapılacağı durumlarda ise şirket kuruluşu genellikle 5-6 gün içerisinde tamamlanır.

Genel olarak değerlendirildiğinde küçük ölçekli yazılım faaliyetlerinde bulunacak girişimcilerin şahıs şirketi açması daha doğru bir karar olabilir. Bununla birlikte yıllık net karın 30.000 TL ve üzerinde olması bekleniyorsa şahıs şirketi açmak vergi yönünden dezavantaj oluşturabileceğinden sermaye şirketinin tercih edilmesi daha doğru bir adım olabilir.

İzmir SMMM yani İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak bilinen kuruluş, tüm İzmir mali müşavir hizmetleri için kriterlerin belirlenmesini sağladığından bu sayede sektörde bir standardizasyonun varlığından söz edilebilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Haber Haberleri