Git Nedir ve Neden Önemlidir?
Tüm geliştiriciler, diğer geliştiricilerle aynı projede çalışırken yazılan kodun üzerine kazara başka bir kodun yazılması riskini ortadan kaldıran ve bir sorun keşfedildiğinde kod tabanının önceki sürümüne geri dönmesini sağlayan bir tür sürüm kontrol sistemi (VCS) kullanır. Bilinen en popüler VCS ise Git'dir. “Git ne işe yarar?” sorusunun cevabını verirken, kodları kod havuzunda depolayan GitHub’dan da bahsetmemek olmaz.
Yazılım dünyasında kendi başınıza bir proje üzerinde çalışmak pek sık rastlanmayan bir durumdur. Diğer geliştiricilerle birlikteye çalışmaya başlamak ise aynı kod üzerinde aynı anda güncellemeler yapma ihtimalini beraberinde getirir. Bu tür durumlarda oluşacak zaman kaybı ve aksaklıkları önlemek için gereken mekanizma, Git ile sağlanıyor.
Git & GitHub: Ayrılmaz İkili
Git yazılım ile entegre olmuş bir kontrol sistemi iken, Github bir kod deposudur. Dünyanın pek çok yerinden aktarılan projelere farklı kişileri ekleyerek takım çalışması halinde kod geliştirilmesine imkan sağlar. Özel ve genel seçeneklerinin mevcut olması, kodların açık kaynak haline getirilmesini de imkan tanımaktadır.
Açık kaynak bir proje oluştururken, kodunuzun ilerlemesini rahatça takip edebilmek adına belgelemek yani kaydetmek gerekir. Bu, projenizin hem daha düzenli olmasını sağlayacak, aynı zamanda yaptığınız değişiklikleri izlemenizi kolaylaştıracaktır. İşte Git’in kullanımı ile kullanacağınız imkanlar bunlardır, ki bilgisayarınız bozulsa dahi verilerinizin hiçbiri kaybolmamış olur.
Dünyanın her yerinde milyonlarca insanın kullandığı Git’e her geçen gün talep daha da artıyor. Şirketler, işe aldıkları yazılım uzmanlarının Git ve GitHub'u nasıl kullanacaklarını bilmesini istiyor. Dolayısıyla Git nedir ne işe yarar sorularının cevaplarına hakim olmalı ve geliştirici olma yolunda ilerlemek için Git kullanmaya hemen başlamalısınız! Git’in nasıl kullanıldığı ve önemli bazı komutları öğrenmek için Techcareer’in teknoloji blogunu takip ederek gelişiminizi hızlandırmak ise sizin elinizde.
Git'in Tarihçesi ve Gelişimi
Bugün yazılım sektörünün en popüler kontrol sistemi olan Git, ilk olarak Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds tarafından 2005 yılında Linux çekirdeğinin gelişimini izlemek için bir versiyon kontrol sistemi olarak geliştirildi. İlk geliştirmenin gizlice yapılmasının ardından Git, sadece Linux çekirdek ekibi tarafından kullanılmaya başlandı.
2008 yılında Git depolarını barındırmak ve üzerinde daha iyi çalışabilmek için web tabanlı bir platform olarak GitHub’ın kurulması; GitHub’ın kullanım kolaylığı ve diğer araçlarla entegrasyonu nedeniyle yazılım geliştiricileri arasında hızla popüler hale geldi. Mart 2009'da Linux tabanlı işletim sistemi Android için Git'i ilk benimseyen şirket olmuştur ve bugün, GitHub'ın bünyesinde rakip sistemlerden daha fazla geliştiricisi bulunuyor.
Halihazırda birçok geliştirici versiyon kontrolü için Git ve GitHub'u benimserken, “Git ne işe yarar?” sorusuna dair kafanızdaki soru işaretlerini gidermeyi amaçladık. Geliştiriciler dünyayı değiştirmeye devam ederken Git ve GitHub, yakın gelecekte de bu gidişatın önemli bir parçası olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Bu yazıda kaynak olarak TechCareer’in “Git Nedir” yazısından faydalanılmıştır: https://www.techcareer.net/blog/git-nedir-nasil-kullanilir