KOYUNCU: “DOĞUP BÜYÜDÜĞÜM TOPRAKLARA HİZMET ETMEK BANA ONUR, GURUR VERİYOR. HALKIN EMANETİ BU MAKAMA, SORUNLARI ÇÖZMEYE GELDİK”
KIRGINLIKAR, KÜSKÜNLÜKLER SON BULDU
Başkanlık görevine geldiği günden itibaren herkesin sevgisini kazanan, kasaba içerisinde 7’den 70’e herkes arasında birlik ve beraberliği sağlayan Hacılar Belediye Başkanı Mehmet Koyuncu, hem babasının vasiyetini yerine getirmenin mutluluğunu hem de doğup büyüdüğü topraklara hizmet etmenin gurur ve onurunu yaşıyor. Başkan Koyuncu, kasabaya yaptıkları ve yapacakları çalışmalarını Gazetekale Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Gökdemir’e anlattı. İşte o röportaj:
Çalışmalarınız nasıl gidiyor? Belediyenin sizden önce borcu var mıydı?
“Ben kasabamızın dertleriyle dertleniyor, sorunlarına çözüm bulmak için mücadele ediyorum. Biz bu makama sorunları çözmeye geldik. Ben belediye başkanı olarak kasabamızın derdini biliyorum. Kasabamızın eksikliklerini hiçbir kimseyi karalamadan, eski yeni eleştiriye gitmeden, tenkit etmeden, bir hesaplaşmaya mahal vermeden sadece olanları söylüyoruz. Belediyeyi 71 Milyon TL ile borçlu devraldık. Anaparaya aylık 486 bin TL faiz ekleniyor. Aylık gelirimizin hepsi bu borç yüküne gidiyor.”
İller Bankası aylık geliriniz nedir? Personele maaş borcunuz var mı?
“İller Bankası bütçemiz yıllık 15 Milyon TL. İller bankası payımızı borçlarımız müdahale ettiği için ve iller bankasından kullanılan krediler müdahale ettiği için bize para gelmiyor. Zaten bu gelirimizin hepsi aylık geçmişten kalan borcun faizine gidiyor. Bu devasa borç ve aylık faizi bizim gerçekten bütçemizi zorluyor. 250’ye yakın personelimiz var. Gelirimizin yüzde 90’ oranı personele gidiyor. Bizim aylık gelirimizin iki katı kadar personel giderimiz var. Her ay işçilerimizin maaşını ödüyoruz. Çok şükür işçilerimize bizim maaş borcumuz yok.”
Kırgınlıklar son buldu mu? Küskünlükler neden kaynaklı olmuş?
“Birbirini çekemeyen akrabalar, birbirine düşman komşular, ötekileştirilmiş bir toplumla karşılaştık. Sosyal barışın sağlanması noktasında gerekeni yaptık. Artık küskünlük, kırgınlık, çekememezlik, ayrımcılığın olmadığı bir kasaba var. Temelde belediyeden nemalanma, rant peşinde koşma bunun gibi beklentiler oluşmuş. Grupları nemalandırmayarak, rant payı vermeyerek, birilerinin yaşam merkezine belediyeyi koydurtmadım. Belediyenin gelirini, belediyenin hizmetlerine aktardım. Hiçbir gruba, hiçbir kişiye, hiçbir şahsa şahsi ya da toplu para, yasal ya da gayri yasal para aktarmadım.”
Belediyenin geçmiş borcuna karşılık nasıl hizmetler getiriyorsunuz?
“71 milyon TL borç belediyenin 7 yıllık bütçe gelirini kapsaması demek. Devletten gelen gelirimizin hepsi bu borcun faizine gidiyor, anapara düşmüyor. Bu borcu yapılandırarak soruna çözüm getirdik. Civarda Ankara dahil hiçbir çevre esnafına borcumuz yoktur çok şükür. Projeler üretiyoruz, diğer çevre belediyelerden, bakanlıklardan, Milletvekilimiz Halil Öztürk ile birlikte çalmadığımız kapı, gitmediğimiz kamu kurumları kalmıyor. Eksiklikleri ya hibe ya da az maliyetli büyük projeli şeklinde gerçekleştiriyoruz.”
Yıllardır merak edilen bir TÜPRAŞ geliriniz var. Bunun miktarı nedir?
“TÜPRAŞ, kasabamız sınırları içerisinde faaliyet gösterdiği için yıllık 10 milyon 800 bin TL para ödemesi gerçekleştiriyor. Bu yıl için 15 milyon TL şeklinde artırma talebinde bulunduk. Aylık 1 milyon TL şeklinde gelen bu parayı öncelikli personel giderleri olarak harcıyoruz. Bunu yaparken de ayrıca ek olarak 400-500 bin TL civarında da eksik kalan giderimiz için bu kadar miktarı denkleştiriyoruz.”
Kasaba içerisinde ne gibi çalışmaları tamamladınız?
“2 kilometre uzunluğunda ve 14 metre genişliğinde yolun tamamını sıcak asfalt yaptık, Yarım kalan içme suyu projesini tamamladık. Evine su gitmeyen vatandaşımız kalmadı. Yaklaşık 5 Milyon TL değeri olan su arıtma tesisini kazandırdık. Bazı mahallelerimizde büyük sorun oluşturan kanalizasyon problemlerini tamamladık. Tahliyesi yapılan pis sulardan rahatsız olan çiftçilerimizin sorunlarını çözdük. Cezaevi yolu, Karaahmetli Tabiat Parkı yol problemlerini çözdük. Altyapı çalışmaları yapılan yerlerde kilit parke çalışmalarımızı tamamladık. Kasaba girişi bağlantı yolumuzla ilgili gerekli raporlar tutuldu ve Karayolları Müdürlüğü’ne iletildi. İnşallah orayı tekrar kısa sürede asfalta kavuşturacağız.”
Başkan seçildiğinizde ne hissettiniz? Yeniden aday olacak mısınız?
“Benim babam 1974 yılında Hatay’dan MHP Milletvekili adayı idi. Belediye başkanlığı benden çok babamın hayali ve vasiyetiydi. Babam bana aday ol sen seçilirsin diyordu.
Allah, bize babamın vasiyetini babamın partisinden nasip etti. Eğer partimiz ve halkımız yeniden uygun görürse aday olmak istiyorum. Çünkü yarım kalan işler ve hayalini kurduğumuz, gerçekleşmesini istediğimiz birçok proje var. Kasabamızda zorluk rampalarını yavaş yavaş aştık. Kasabamızın daha güzel yatırımları alması amacıyla bir dönem daha bu belediye başkanlığı görevini yapmak isterim.”
Kasabanın ilçe olmasına yönelik ne gibi çalışmalarınız var?
“1985 yılından bu yana kasaba statüsündeyiz. Benim seçim dönemlerinde halkıma verdiğim bir söz var inşallah bunu yerine getirmek için var gücümle mücadele ediyorum. Ben Hacılar’ı gencini, yaşlısını, bütün kesimini seviyorum. Milletvekilimiz Halil Öztürk’ün önderliğinde ilgili kurumlarla görüşmelerimizi yapıyoruz bu konuda. Biz belde olmak için bütün şartları taşıyoruz. Ben yönetmeliği okudum ve baktım. İlçe olmak için nüfus şartı gibi yanlış bir bilgi var. Nüfusa bakmaksızın bütün şartlar tutuyorsa ve meclisten ilçe olması yönünde karar alınırsa ilçe olabiliyor. Nüfusun az ya da çok gibi bir şartı yok.”
Haber: Ahmet Gökdemir