Geçen ayki köşe yazımda “Helal Gıda” kavramını enine boyuna anlatmıştım, bu ay ki yazım onun devamı olacak ve insanlarımızın nasıl farkına varmadan helal olmayan yiyecek ve İçecekleri tükettiğini bir bir anlatacağım?
En başta sık sık duyduğumuz “jelatin“ inden bahsetmek istiyorum, gıda sanayinde; pasta süslemeleri, bisküvi dolguları ve şekerlemelerde, saç jölesi, diş macununda kullanılmaktadır.
Dünyada Jelatinin büyük çoğunluğu “domuz ”ülkemizde ise “sığır” dan yapılmaktadır ama özellikle yurt dışından gelen İlaç ve kozmetik ürünlerde yapımı çok kolay ve sığırdan çok çok ucuz olduğu için domuz jelatini kullanılmaktadır bunu unutmayalım!
Sığır Jelatini kullanılıyor sorun ortadan kalktı anlamına da gelmiyor! Ürünlerin Helal Gıda olup olmadığını anlamak için Jelatin üretilen sığırın İslami kurallara uygun kesiminin yapılması gerekir dinimize uygun kesimi yapılmadıysa ondan üretilen jelatin helal olmamaktadır haliyle jelatinin kullanıldığı ürünlerde helal olmuyor!
Ülkemizde içinde jelatin bulunan ürünlerin “helal sertifika” almış ürünler olmalı ve devlet kontrolünde vatandaşa ulaşması gerekiyor ki vatandaşımız gönül rahatlığı ile bu besinleri tüketmeli.
Etlerini, sakatatlarını tükettiğimiz Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların İslami koşullara göre kesilip kesilmediğini bilmediğimiz için ne yazık ki Yiyeceğin helal mi? Haram mı? olduğu belirsizlikte kalıyor, bunları sizleri telaşlandırmak veya yediğimiz her şey şaibeli demek için yazmıyorum! Kesim yapılan tüm mezbahalar Helal Gıda Sertifikası almış işletmeler olmalı, ülkemizde bu durum pek önemsenmiyor!
Köşe yazısının devamı için tıklayınız!