ANMA TÖRENLERİNDE YAŞATILIYOR
Hüseyin Kahya Hiçyılmaz, bugün Türkiye’nin ağır ve hafif silah ihtiyacını karşılayan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK) oluşumuna destek veren bir isim. Aynı zamanda Kırıkkale’nin il olmasına da aracılık eden bir “cumhuriyet sevdalısı...” Cumhuriyetin ilk yıllarında bütün arazilerini bir an bile düşünmeden Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yetkilendirdiği Asım Paşa ve heyetine, yani cumhuriyete bağışlayan Hiç Yılmaz’ın adı bugünlerde, torunları tarafından anısına düzenlenen anma törenlerinde yaşatılıyor.
10-12 HANELİ KÖYÜN ARAZİSİNİ BAĞIŞLADI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “En büyük eserim” dediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın, geçen hafta, 96. yılı tüm Türkiye’de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Anadolu da Atatürk’e ve O’nun yaktığı kurtuluş meşalesine inanan Türk ulusunun “cumhuriyete olan bağlılığını ve sevdasını” sayfasına taşıyor. Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış Türk ulusunun kendini üretimde de yeniden var etmesi için 10-12 haneli köyün tamamının görülebildiği arazilerini, kurulması planlanan silah fabrikasına bağışlayan Kırıkköyü kahyası Hüseyin Kahya Hiçyılmaz’ın örnek öyküsünü, torunu Hüseyin Behçet Hiçyılmaz, şu sözlerle anlatıyor:
COĞRAFİ ŞARTLAR KIRIKKALEYE UYGUNDU
Atatürk Asım Paşa’yı görevlendirdi: Atatürk, Kurtuluş Savaşı bitiminde, Askeri Ağır Silah Sanayi’ni oluşturarak, üretim tesisleri yapmak için hükümetini temsilen Asım Paşa başkanlığındaki askeri heyeti, uygun yer aramakla görevlendirmiş. Heyet, Ankara’nın doğusunda, Sivas, Kayseri ve Keskin civarlarındaki arayışlarından sonuç alamadan, Kurtuluş Savaşı’nda mühimmat nakliyesinde önemli görevler üslenmiş, 1917’de açılmış olan Yahşihan Demir Yolu’ndan dekovil (küçük tren) ile Ankara’ya dönmek istemişler. Bölgedeki yer arayışları; gerek arazi yapısı, büyük arazilerin olmayışı, coğrafi şartlar, bağlantının zor oluşu ve gerekse eşrafların konuya ilgisiz kalmaları sonucunda Beyobası Köyü civarlarında da yer bakmışlar ancak tüm araştırmalar sonuçsuz kalmış.
HİÇ DÜŞÜNMEDEN BAĞIŞLADI
Bu heyeti, Yahşihan’da Hüseyin Avni Tuncay karşılamış. Gece konaklamaları için hazırlıklar yapılırken, gezinin mahiyeti anlatılmış. Hüseyin Avni Bey, “Buralar her yönü ile daha müsait. Ankara’ya yakın, demiryolu var. Çok dar ve yetersiz karayolu da iyileştirilebilir. Kızılırmak burada, istediğiniz büyüklükte, hatta daha fazlası burada var” diyerek, söze girmiş. Hemen Kırık köyü ovasında binlerce dönüm arazisi olan köyün kâhyası Hüseyin’e (Hiç yılmaz) haber salınmış. Kâhya Hüseyin, heyeti köyünde ağırlamış. Durum kendisine iletilince de üzerinde çok düşünmeden 10-12 haneli köyün tamamının görülebildiği arazilerini Asım Paşa ve heyetine göstererek, “Bu arazilerin tamamı benimdir. İstediğiniz kadarını alabilir, askeri fabrikaları kurabilirsiniz” demiş. Kâhya Hüseyin, Askeri Silah Fabrikaları’nın kurulması için arazilerinin çoğunu, kendisi ve geleceğine hiçbir bedel talep etmeden genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağışlamış
KUVVET MERKEZİ KURULDU
Fabrikalar kuruldu, üretim başladı: Heyet, Ankara’ya durumu bildirmiş; gerekli görüşmeler sonunda hemen işlemlere başlanmış, tarlaların devlete bağışlandığına dair belgeler hazırlanmış, arazilerin bedelsiz olarak Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğü’ne devredildi. Böylece yurttaki Silah Tamirhane ve Fabrikaları’nın bir arada üretim yapılmasına başlandı. İlk olarak 1925’te, şimdiki Mühimmat Fabrikası’nın olduğu yere temel atıldı. 1926 yılına gelindiğinde Tapa, Mermi, İmla ve Sandık İşletmeleri’nin ortak adı olan Topçu Mühimmat Fabrikası kuruldu. 1928’de hammadde üretimi için Pirinç Döküm Haddehanesi, 1929’da fabrikaların tüm enerji ihtiyacı için Kuvvet Merkezi kuruldu. 1930’da Ankara Kayaş Kapsül Fabrikası üretime başladı. 1931’de yine Ankara’da, Mamak Gaz Maske Fabrikası kuruldu. 1931’de tren raylarının da üretildiği Çelik Döküm Fabrikası, 1935’te Silah ve Tüfek Fabrikası kuruldu. 1936’da da Kırıkkale Barut Fabrikası açıldı. Yine aynı yıl Top ve Dişli Fabrikası kuruldu. Burada bir süre motosiklet de üretildi. 1964’te kurulan BMC fabrikasının motor blokları burada döküldü. 1942’de ise Ankara Etimesgut Uçak ve Motor Fabrikası kuruldu.^
Haber: Sema Nur Çakmak(Stajiyer)