KIRIKKALE DEĞİL, TÜRKİYE MİNNET BORÇLU
35 yıllık Cumhuriyet şehri Kırıkkale’nin bugünlere gelmesinde en büyük emeklerden birisi de merhum Hüseyin Kâhya Hiçyılmaz. MKE fabrikalarının kurulması amacıyla arsalarını vatan ve millet uğruna bağışlayan Hiçyılmaz’ı asla ve asla unutmamalıyız. Hüseyin Kâhya sadece Kırıkkale’nin değil, tüm Türkiye’nin minnet borçlu olduğu bir isim. Kurtuluş savaşından yeni çıkmış yorgun bir milletin yeniden kalkınması ve silah sanayinde kendi üretimini yapmasına vesile olmuş bir isim.
ARAZİLERİNİ VATAN İÇİN BAĞIŞ YAPTI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün stratejik ve jeopolitik konumu dolayısıyla bugün ki MKE fabrikaları için Orta Anadolu’da girdiği arsa arayışına “Bu vatana topraklarım feda olsun” diyerek beş kuruş talep etmeden topraklarını veren bir isim Hüseyin Kâhya. Türkiye Cumhuriyeti için arazilerini bağışlayan Hüseyin Kahya Hiçyılmaz Kırıkkale için nasıl önemliydi.
ANMA TÖRENLERİNDE YAŞATILIYOR
Hüseyin Kahya Hiçyılmaz, bugün Türkiye’nin ağır ve hafif silah ihtiyacını karşılayan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK) oluşumuna destek veren bir isim. Aynı zamanda Kırıkkale’nin il olmasına da aracılık eden bir “cumhuriyet sevdalısı...” Cumhuriyetin ilk yıllarında bütün arazilerini bir an bile düşünmeden Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yetkilendirdiği Asım Paşa ve heyetine, yani cumhuriyete bağışlayan Hiç Yılmaz’ın adı bugünlerde, torunları tarafından anısına düzenlenen anma törenlerinde yaşatılıyor.
10-12 HANELİ KÖYÜN ARAZİSİNİ BAĞIŞLADI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “En büyük eserim” dediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın, geçen hafta, 96. yılı tüm Türkiye’de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Anadolu da Atatürk’e ve O’nun yaktığı kurtuluş meşalesine inanan Türk ulusunun “cumhuriyete olan bağlılığını ve sevdasını” sayfasına taşıyor. Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış Türk ulusunun kendini üretimde de yeniden var etmesi için 10-12 haneli köyün tamamının görülebildiği arazilerini, kurulması planlanan silah fabrikasına bağışlayan Kırıkköyü kahyası Hüseyin Kahya Hiçyılmaz’ın örnek öyküsünü, torunu Hüseyin Behçet Hiçyılmaz, şu sözlerle anlatıyor:
COĞRAFİ ŞARTLAR KIRIKKALEYE UYGUNDU
Atatürk Asım Paşa’yı görevlendirdi: Atatürk, Kurtuluş Savaşı bitiminde, Askeri Ağır Silah Sanayi’ni oluşturarak, üretim tesisleri yapmak için hükümetini temsilen Asım Paşa başkanlığındaki askeri heyeti, uygun yer aramakla görevlendirmiş.
Heyet, Ankara’nın doğusunda, Sivas, Kayseri ve Keskin civarlarındaki arayışlarından sonuç alamadan, Kurtuluş Savaşı’nda mühimmat nakliyesinde önemli görevler üslenmiş, 1917’de açılmış olan Yahşihan Demir Yolu’ndan dekovil (küçük tren) ile Ankara’ya dönmek istemişler. Bölgedeki yer arayışları; gerek arazi yapısı, büyük arazilerin olmayışı, coğrafi şartlar, bağlantının zor oluşu ve gerekse eşrafların konuya ilgisiz kalmaları sonucunda Beyobası Köyü civarlarında da yer bakmışlar ancak tüm araştırmalar sonuçsuz kalmış.