İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında işçiler için ortaya çıkabilecek tehlikelere karşın gerekli tedbirleri ve önlemleri alırlar.

İş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında işçiler için ortaya çıkabilecek tehlikelere karşın gerekli tedbirleri ve önlemleri alırlar. İşyerinden olan tüm birimlere yönelik iş sağlığı ve güvenliği konusunda incelemeler yapmak ve iş güvenliğiyle ilgili alınması gerek her tedbir için çalışanları bilgilendirmekle yükümlüdür. Tüm bunlar ile beraber iş güvenliği uzmanı ile ilgili olan tüm yasa, yönetmelik, tüzüklere hâkim olmalı ve iyi bir eğitmen, sosyal, kültürel açıdan ifade yeteneği oldukça sağlam olmalıdır.

İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İş güvenliği uzmanı olmak için Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşların eğitimlerine katılması zorunludur. Bu eğitimler 180 saat teorik ve 40 saat uygulamalı olarak gerçekleşmektedir. Bu eğitimi tamamladıktan sonra bakanlık tarafından yapılacak olan sınavdan en az 70 puan alınması gerekmektedir. Sınavdan başarılı olan kişiler iş güvenliği uzmanlığı sertifikasını almaya hak kazanırlar. İSG sınavından başarılı olup iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ya da iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazananlar için “İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası” na sahip olurlar. Bu sertifikanın durumunu öğrenmek için e-devlet üzerinden İSG KATİP sistemini takip ederek öğrenilebilir.

Yönetmeliğe göre görevde bulunacak olan kişi iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olması gereklidir. Bu belgeler ise iş yerinin tehlike sınıfına göre farklı olmaktadır. A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. A sınıfı iş güvenliği uzmanı tüm tehlike sınıflarında görev yapabilmektedir. B sınıfı iş güvenliği uzmanı tehlikeli sınıflarda görev yapabilmektedir. C sınıfı iş güvenliği uzmanı ise az tehlike sınıflarında görev yapabilmektedir. Sahip oldukları belgeler eğitim kurumları tarafından beş yılda bir yenilenmesi gerekir.

Eğitimlerden sonra sınavdan başarılı olunması ile öncelikle C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak görev yapar. C sınıfı iş güvenliği belgesine sahip olanlar B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi almak için en az üç yıl olarak fiili görev yapması ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için gereken eğitimlere katılarak sınavdan başarılı olunması gereklidir. B sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olanlar A sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini almak için en az dört yıl fiili görev yapması ve A sınıfı iş güvenliği eğitimine katılarak sınavdan başarılı olması gerekmektedir.

İş güvenliği uzmanlarının görevlerinde kısaca bahsedilecek olursa şunlardan kısaca bahsedilebilir:

  • Çalışmakta olduğu iş yerinde rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sağlamak.
  • Çalışmakta olduğu iş yeri için risk değerlendirmesi yapmak.
  • Çalışma ortamını gözetmesi, periyodik bakımlar, kontroller, ölçümlerin planlanması ve yapılmak.
  • Kaza, yangın ve patlama gibi durumlara karşı önlemler alması ve gerekli çalışmaları sürdürmesi.
  • İş sağlığı ve güvenliği hakkında mevzuata uygun olacak şekilde eğitim planlaması ve uygulamasını sağlamak.
  • İlgili diğer birimler ile iş birliği içerisinde olmak gibi görevleri bulunmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

3. Sayfa Haberleri