Erkeklerin memelerinin normal olarak kabul edilenlerden daha fazla büyüyerek kadın memesine yakın bir hal alması jinekomasti diğer bir deyişle erkekte meme büyümesi olarak adlandırılıyor. Ergenlik döneminde erkeklerin vücudunda testosteron üretimi gerçekleşmekle birlikte az miktar olmakla birlikte kadınlık hormonu olan östrojen de bulunuyor. Meme büyümesi bu hormonların miktarlarındaki dengesizlikten kaynaklanıyor. Bazı durumlarda erkeklerde oluşan jinekomastinin hiçbir nedeni olmadığı gibi bazı durumlarda ise çeşitli hastalıklardan kaynaklanabiliyor. Jinekomasti genellikle sağlık açısından herhangi bir tehlike taşımasa da nadir görülmekle birlikte kişinin sağlığını tehdit edebilecek bir rahatsızlığın göstergesi de olabiliyor. Bunun yanı sıra jinekomasti kişide ciddi boyutta sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabiliyor.
Patolojik bir nedeni olmayan idiopatik diğer bir deyişle fizyolojik jinekomasti; yenidoğan döneminde, puberte döneminde ve ileri yaş grubunda daha sık gözlemleniyor. Jinekomasti kişinin ilaç ya da hormon kullanımına bağlı olarak oluşabiliyor. Zaman zaman kanda östrojenin ya da benzeri yapıların artması ve hormon dengesizliği gibi somut nedenleri olabiliyor. Ancak jinekomasti çoğunlukla herhangi bir neden olmadan ortaya çıkıyor.
Jinekomasti İstanbul ilinde hizmet vermekte olan Op.Dr.Evren İşçi Kliniği tarafından tedavi edilen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Jinekomasti sorununun çözülmesi için uygulanacak olan yönteme; jinekomastinin evresi, fazla dokunun meme dokusu, yağ dokusu ya da her ikisinin birlikte olması göz önünde bulundurularak karar veriliyor. Jinekomasti ameliyatı esnasında bazı durumlarda birden fazla yöntemin birlikte kullanılması yani kombine edilmesi söz konusu olabiliyor. Hangi tekniğin ya da tekniklerin kullanılacağına hastanın muayenesi sonucunda cerrah karar veriyor.
Erkeğin meme dokusunun genişlemesi ve şişmesi olan jinekomastide genişlemenin yağ dokunun yanı sıra glandüler dokuda görüldüğü durumlar da bulunuyor. Jinekomasti vakaları kendi içerisinde; yağlı jinekomasti, glandüler tip jinekomasti ve karışık tip jinekomasti olmak üzere üçe ayrılıyor. Meme dokusunda meydana gelen şişlik bazen tek bazen her iki memede olabiliyor. Yenidoğan ya da ergenlik döneminde yaşanan hormonal değişikliklere bağlı olarak yaşanabildiği gibi herhangi bir tıbbi durumdan sonra da gelişebiliyor. Çoğu zaman ciddi bir sağlık sorun olmayan jinekomasti kimi zaman erkeklerin meme bölgesinde ağrı ve acı hissine yol açabiliyor.
Jinekomasti ameliyatı normal şartlar altında 1-2 saat kadar sürüyor. Lokal anestezi, genel anestezi ya da sedasyon anestezisi ile uygulanabiliyor. Ameliyatın ardından nadir ağrı kesicilerle giderilebilecek şiddette bir ağrı duyulabiliyor. Ameliyattan sonraki iyileşme süreci hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Hasta yaklaşık 5 gün sonra normal hayatına geri dönebiliyor. 4 ile 6 hafta sonra tempolu egzersizlere başlayabiliyor.
Botox İle Büyük Değişimler Elde Edebilirsiniz
Son dönemlerde botox İstanbul ve diğer metropollerimizde sıkça tercih edilen bir yöntem olma özelliği taşıyor. Botoks uygulamasında Clostridium Botilinum isimli bakteriden elde edilen doğal saflaştırılmış bir protein olan toksin madde kullanılıyor. Söz konusu madde seçilen kaslara enjekte edilerek sinirlerin kaslara uyarısını geçici olarak bloke ediyor ve kasların gevşemesini sağlıyor. Botoks özellikle mimik kaslarına uygulanması yoluyla göz çevresindeki, iki kaş arasındaki çizgilerle enine alın çizgilerinin yok edilmesinde kullanılıyor. Botoks koltuk altının, ayak tabanının ve el içlerinin aşırı terlemesinin önlenmesi amacıyla da uygulanabiliyor. Uygulama yaklaşık 10-15 dakika kadar sürüyor.
Botoks uygulamasındaki etki süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 4-6 ay civarında oluyor. Etki süresinde kişinin yaşı ve uygulamanın yapıldığı bölge etkili olabiliyor. Botoks son derece ince uçlu, insülin iğnesine benzeten enjektörlerle enjeksiyon yapılarak uygulanıyor. Enjeksiyon esnasında hastalar çok hafif bir ağrı hissedebiliyor. Eğer mimik kaslarının hareketlerinde azalma hedefleniyorsa uygulama mimik kaslarının içine, terleme şikayetlerinin azaltılması hedefleniyorsa deri içine yapılıyor. Botoksun hedeflenen kaslara enjeksiyonunun ardından zayıflama etkisi 3-5 gün içerisinde artmaya başlıyor ve bu artış en az iki hafta kadar sürüyor. Kırışıklığın giderilmesi şeklindeki sonuçlar en az iki hafta bazen ise daha sonrasında alınabiliyor. Bu zaman içerisinde, tedavi edilen bölgelerde düzensizlik ya da asimetri gözlemlenebiliyor. Ancak söz konusu durum botoksun etkisini göstermesiyle düzeliyor. Ortalama olarak botoks etkisi 6 ay oluyor. Ancak kişinin iki yıl boyunca düzenli olarak botoks uygulaması yaptırmasıyla birlikte mimik kaslarında belirgin bir zayıflamayla dinamik çizgilenmelerde kalıcı bir düzelme oluşabiliyor.
En iyi sonuçların alınabilmesi için; yüzdeki kırışıklık bölgesine yapılan botoks uygulamasının ardından en az dört saat başın öne doğru eğilmemesi öneriliyor. Aynı şekilde bu süre içerisinde tedavinin uygulandığı bölgenin şiddetli bir şekilde ovulmaması ya da masaj uygulaması yapılmaması da uzmanların önerileri arasında bulunuyor. Botoks uygulamalarından sonra geçici olarak bir şişlik ya da morarma oluşabiliyor. Ancak bu etki çoğunlukla birkaç gün içerisinde kayboluyor. Bazı hastalarda uygulamadan sonra hafif bir baş ağrısı görülebiliyor. Genelde 24 saatten az süren bu ağrılar basit ağrı gidericilerin kullanılması ile tedavi edilebiliyor. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde botoks uygulaması önerilmiyor.
Detaylı bilgi almak için: https://drevrenisci.com/