BİLGİ VE EMEĞİYLE GELİŞİMİ YOĞURANDIR
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Tür Eğitim-Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak, açıklamalarda bulundu. Karabacak, “Toplumun bazı kesimleri tarafından ikinci derece sınıfsal konumda görülen kadın, oysa; Üretime katılır, bilgisini, emeği, beceri ve tecrübesiyle yoğurur, ülkemizin gelişim sürecine değer katar. Çalışma hayatının asli unsuru, hatta yükü omuzlayan kesimidir. Yeri gelir fabrikada uzun saatler boyunca çalışır, yeri gelir tarlada ücretsiz işçi olur, yeri gelir evde dağ gibi işlerin altından kalkar, çocuklarını en iyi şekilde geleceğe hazırlar. Buna rağmen değer görmez, yaptığı iş küçümsenir.
HER ZAMAN ONLARIN YANLARINDAYIZ
“Toplumsal iş bölümü açısından kadına biçilen rollere baktığımızda, kadınların nasıl bir sınıfsal ayrımcılık mekanizmasının dişlisi haline getirildiğini görebiliriz. Kadını devre dışı bırakarak, onu hem çalışma hayatından hem de toplumsal ve sosyal hayattan uzak tutarak ya da kayıt dışı çalıştırarak, çalışma hayatında kadına ikincil görevleri “uygun” görerek, erkeklerle eşit şartlarda yarışmalarına imkân vermemek, üst düzey pozisyonları “erkek egemen” anlayışla tasarlamak ve buna göre konumlandırmak temel toplumsal sorunumuzdur.''
İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI ARTIRILMALI
"Bakınız;2021 yılı IV. çeyreğinde TÜİK verilerine göre ülkemizde 15 yaş üstü grupta mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılım oranı kadınlarda yüzde 34,2’dir. Bu oran erkeklerde yüzde 71,4’tür. Kadınlarda işsizlik oranı yüzde 14; erkeklerde yüzde 9,9’dur. İstihdam oranlarını incelediğimizde erkeklerde istihdam oranı yüzde 64,3’tür. Bu oran kadınlarda ise yüzde 29,4 olarak gerçekleşmiştir. Çalışma hayatında aynı işi yapan kadın ve erkekler arasında ücret farklılığı dikkat çekmektedir.”
Haber: Ahmet Gökdemir