Kırıkkale tarımına YHT ayarı!

2023 yılında başlayan Ankara-Sivas seferlerinin ardından bu yıl hizmete başlayan Sivas-İstanbul hızlı tren hattının ekonomik faydalarının yanı sıra tarıma da katma değer sağlaması düşünülüyor.

TARIMA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Konu ile ilgili kurulan komisyon ile birlikte çeşitli araştırmalar ve incelemeler yapılarak kırsalda gerekli altyapı planlamaları yapılıyor. Sivas-İstanbul arasında Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Arifiye ve Pendik'te duracak Ekspres Yüksek Hızlı Trenlerin bir faydası da tarıma olacak. Sivas’ın turizmine ve ekonomisine katma değer sağlayan Yüksek Hızlı Tren (YHT) projelerinin Kırıkkale’de de tarımsal faaliyetlere de katkı sunması bekleniyor. Tarıma elverişli hazine arazilerinin çiftçilerle buluşturulması ile birlikte ekilebilir tarım arazilerinin işlenmesinde artış yaşanacağı öngörülüyor.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANIYOR

Yüksek Hızlı Tren’in seferlere başlamasıyla birlikte kurulan komisyon, Sivas’ın eksiklerini sahada incelemeye başladı. İlçeleri ve köyleri birçok anlamda analiz eden komisyon üyeleri, değerlendirmeler yaptı. Komisyonda yer alan ve YHT’nin tarıma sağlayabilecekleri katkıları analiz eden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, 35 köyü inceledi. Ziyaret edilen yerleşim yerlerinde en büyük sorunun altyapı olduğunu gözlemleyen Karaköy, “Devletimiz bu noktada altyapı çalışmalarının artırılması oradaki insanların sosyal, ekonomik yönden güçlendirilmesi adına projeler yapıyorlar. Biz Yıldızeli, üç tane Yozgat, iki tane Tokat ilçeleri ve Yıldızeli civarında 35 köyü ziyaret ettik. Burada çok farklı uzman arkadaşlarımız vardı.”

YAPABİLECEĞİMİZİ ORADA RAPORLADIK

“Bu uzman arkadaşlarımızdan sosyolog, orman mühendisi ve farklı dallardaki arkadaşlarımız, kendi açılarından o köylerdeki değerlendirmelerini yaptılar. Bu köylerde eksikler, sıkıntıları sordular. Ben de tarım uzmanı olarak orada yer alıyordum. Neler yapılabilir biz orada tartıştık, konuştuk. Gezdiğimiz tüm köylerde çok detaylı olarak bir rapor hazırladık. Bu raporda kentten köye geçiş, göç ve bunun sürdürülebilirlik noktasında neler yapabileceğimizi orada raporladık ve verdik” dedi. Proje ile köylerin güçlendirileceğini söyleyen Tolga Karaköy, “Doğal yaşam son derece kıymetli, önemli. İnsanlar bunun farkına vardı. Doğal yaşamla beraber üretim noktasında katkı sağlayabilmek, sağlıklı ürünler üretebilmek ve bunu ürettiğimiz ürünleri de tüketebilmek noktasında insanlar olaya böyle bakıyor. Bu bahsettiğimiz oluşan genel yapıyı tarımsal üretimde nasıl artırabiliriz ve kullanabiliriz biz de aslında şu anda araştırıyoruz. Bu esen rüzgârı o yönde değerlendirmek istiyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

3. Sayfa Haberleri