KOP desteği ile kendi işinin patronu oldular

Kırıkkale ve 7 ilde oluşan KOP Bölgesinde köyden kente yaşanan göçün önlenmesi ve tersine hareketliliğin başlatılması amacıyla yapılan teşvik ve finansman desteklerinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seren 5 arkadaş, Toros dağlarının eteğinde KOP desteği ile İstiridye Mantarı üretiyor.

Kırıkkale ve 7 ilde oluşan KOP Bölgesinde köyden kente yaşanan göçün önlenmesi ve tersine hareketliliğin başlatılması amacıyla yapılan teşvik ve finansman desteklerinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seren 5 arkadaş, Toros dağlarının eteğinde KOP desteği ile İstiridye Mantarı üretiyor.

KENTTEN KÖYE GÖÇ İÇİN ÖNCÜLÜK

Konya'nın Taşkent İlçesinde yaşayan 5 arkadaş, Toros dağlarının eteğinde KOP desteği ile İstiridye Mantarı üretiyor. İşletme Bölümünden Bilgisayar Öğretmenliğine, Rus Dili Edebiyatı ve Öğretmenliğinden Mahalle Muhtarına. Ukraynalı Gelinden girişimci genç çiftçiye kadar geniş bir kümelenme mantığı ile bir araya gelen gençler oluşturdukları güç birliği ile hem kendileri kazanıyor hem de kentten köye göç etmeyi düşünenlere yol gösteriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının Kırsal Kalkınma Programı kapsamında yaptığı destekler, kırsal dezavantajlı bölgelerde yaşayan insanlar için gelir kapısı oluyor. Tersine göçün teşvik edildiği KOP Bölgesinde, yurt dışında İyi eğitim almış ve burada evlenmiş olan gençler, devlet destekleriyle kendiişlerini kurmak için memleketlerine geri dönüyor.

EĞİTİMLİ GENÇ ÇİFTÇİLERDEN GERÇEK BİR İŞ BİRLİĞİ ÖRNEĞİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Taraş Şevçenko Ulusal Üniversitesinde okudu sırada aynı üniversitede okuyan Natalia Kropyvnytskaya ile hayatını birleştirerek burada yaşamaya başlayan Rus Dili Edebiyatı Öğretmenliği ve Tercümanlığı Bölümü mezunu Onur Sedakatli(27) yaklaşık 3 yıllık gurbet hayatının ardından ailesiyle birlikte memleketi Taşkent'e geri döndü. Kendi işini kurmak için İşletme Fakültesi öğrencisi Buğrahan Kostak(27), Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü Mezunu Kürşat Yavuz(27), Afşar Mahallesi Muhtarı Mehmet Adıgüzel(40) ve genç çiftçi Mevlüt Acar(31) ile birlikte Taşkent İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve KOP İdaresi tarafından Kırsal Kalkınma Programı kapsamında yüzde 70 hibe ile desteklenen 'İstiridye Mantarı Entegre Üretim Tesisi' projesini doğup büyüdüğü Avşar Mahallesi'nde 5 çadırla hayata geçirdiler.

KIRIKKALE VE DİĞER İLLERDE

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat'tan oluşan KOP Bölgesinde köyden kente yaşanan göçün önlenmesi ve tersine hareketliliğin başlatılması amacıyla yapılan teşvik ve finansman desteklerinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seren eğitimli genç çiftçiler bir taraftan kendi kompostlarını üreterek işletme maliyetlerini en aza indirirken öte yandan ise mezuniyet ve tecrübe sahibi oldukları alanlarda iş paylaşımı yaparak gerçek bir kümelenme örneği sergiliyor. Aralarında Ukraynalı bir gelinde bulunan genç üreticiler yerel, ulusal ve uluslararası ticaretin önünü açmaya çaba gösteriyor. Ukrayna'da devlet desteklerinin çok yetersiz olduğunu ifade eden gelin Natalia Kropyvnytskaya, Türkiye'de yabancılık hissetmediğini belirterek, devletin yardımıyla kendi aile işletmelerini kurduklarını, hep birlikte mantar yetiştirerek geçim sağladıklarını belirtti.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri