Köyünü şehir yapan insan Hüseyin Kâhya 

33 yıllık Cumhuriyet şehri Kırıkkale’nin bugünlere gelmesinde en büyük emeklerden birisi de merhum Hüseyin Kâhya Hiçyılmaz.

HÜSEYİN KAHYA HİÇYILMAZ’IN TORUNLARI, DEDELERİNİN İSMİNİN YENİ SİLAH MÜZESİ’NE VERİLMESİNİ İSTİYOR 


KIRIKKALE DEĞİL, TÜRKİYE MİNNET BORÇLU 
Hüseyin Kâhya sadece Kırıkkale’nin değil, tüm Türkiye’nin minnet borçlu olduğu bir isim. Kurtuluş savaşından yeni çıkmış yorgun bir milletin yeniden kalkınması ve silah sanayinde kendi üretimini yapmasına vesile olmuş bir isim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün stratejik ve jeopolitik konumu dolayısıyla bugün ki MKE fabrikaları için Orta Anadolu’da girdiği arsa arayışına “Bu vatana topraklarım feda olsun” diyerek beş kuruş talep etmeden topraklarını veren bir isim Hüseyin Kâhya. Merhum Hiçyılmaz’ın torunları, dedelerini Gazekale’ye anlattı.  

Hüseyin Kâhya nasıl birisiydi? Kaç çocuğu, kaç torunu vardı?  
Birinci kuşak torunu İlhan Çınar Hiçyılmaz: “12 çocuğu, 40 tanede torunu var, ben bunlardan birisiyim. Dedem, Kırıkköyü muhtarıydı aynı zamanda da köyün kâhyasıydı. Köyün her işlerine bakan yetkili kişiydi. Cumhuriyet’in ilk kurulma dönemlerinde dedem,  ekin işleriyle tarla tapanla uğraşırken Anadolu’da askeri fabrika kurulması için arsa arayan Asım Paşa ve heyetini görüyor. Ve durumu anladıktan sonra görülen arsaları hem kendinin hem de köylülerin vatan ve millet için bağışlayacağını söylüyor. Uygun görülen arsaların üzerine 1926 yılında ilk temeller atılıyor.”

Dedenizin verdiği bu kararla gurur duyuyor musunuz?
“Tabii ki her zaman gurur duyuyoruz. Bende çocuklarıma ve torunlarıma ne zaman parkın önünden geçsek içimizi bir gurur kaplıyor. Dedemin bu kararı vermesindeki en büyük neden yeni savaştan çıkmışız, Cumhuriyet’in temelleri yeni atılıyor. Arsalarını bağışlayan köylülerimiz ve dedem dahil olmak üzere hepsinde büyük bir vatan sevgisi ve aşkı varmış. Bu yapılan şey gerçek büyük bir onur ve taktire şayandır. Kırıkkale’nin olmasının önünü açmış ve bugünlere gelmesini sağlamıştır.”

MKE ya da şehir bu ahde vefayı dedenize gösteriyor mu?
“Şehrimizde hem milletimiz hem de diğer yetkililerimiz gereken ahde vefayı gösteriyor. Fakat MKE nezdinde biz bu ahde vefayı hiç göremedik. Ben MKE’den emekli oldum ve kendi çabalarımızla işe girdik, bana asla bir ayrıcalık tanınmadı istemezdim de. Sadece 1992 yılında bir anıt mezarı yaptırdılar. Bu anıtın yapılmasında da rahmetli Mustafa Özbek’in büyük katkısı olmuştur. Bizim MKE’den beklentimiz, dedemin isminin yaşatılması. Yeni bir silah müzesi yapılıyor, dedemin isminin orada yaşatılmasını istiyoruz. Ya da Kırıkkale Üniversitesi’ne isminin verilmesini isterdim.”

Dedeniz soy ismi gibi hiç yılmayan birisi miydi?
İkinci kuşak torunu Mustafa Can Hiçyılmaz: “Hüseyin Kâhya Hiçyılmaz'ı iki şekilde özetliyorum. Birincisi köyünü şehir yapan adam, ikincisi de hiç yılmayan bir insan. Çünkü 8-10 haneli bir köyü 1920’li yıllarda Asım Paşaya şehrini, topraklarını, arazilerini göstererek sonuncu olarak da Atatürk’ün bu kararı kabul etmesiyle köyünün 1944 yılında ilçe olmasını, 1989 yılında ise il olmasını sağlıyor. Aslında Hüseyin Kâhya Hiçyılmaz ileri görüşlü bir insan.  çünkü çevresinde büyük ilçeler var büyük iller var ve attığı stratejik bir adım hem kendisinin hem yöre halkının görüşünü bu kararı ile beraber ilçe şehir derken bölgenin en önemli şehirlerinden birisi olmayı sağlıyor. Bir dönem devletin o dönem yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle dedem hayvanlarını satarak fabrika inşaatında çalışan işçilerin maaşlarını dahi ödemiş.” 

Hüseyin Kâhya’nın torunu olmak nasıl bir duygu?
“Bizim için onur ve gurur verici. Çünkü hiçbir karşılık gözetmeksizin 1924-1925’li yıllarda devletine bütün arazisini malını mülkünü hibe eden bir insan. Böyle bir insanın torunu olmak anlatılamaz. İsminin verildiği parkın önünden geçerken işte bu benim dedem diyorum. Devletimizden hiçbir beklentimiz yok ama gururlanmak bizim için en büyük hissiyat. Her yıl 22 Eylül ölüm yıldönümünde aile büyükleri olarak anma ve mevlit programı düzenliyoruz. 
Bu anma etkinliğinin tarafımızca değil de, Kırıkkale Valiliği ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından her yıl rutin olarak hatırlanmasını istiyoruz.”

Olumsuz eleştirilerle karşılaşıyor musunuz? Bu sizi üzüyor mu?
“Buugüne kadar hiç olumsuz bir şey duymadım, daha çok olumlu şeyler duyuyoruz. Yeni nesil, şu anda Hüseyin Kâhya Hiçyılmaz'ı tanımıyor. Fabrikada çalışan birçok yeni işçi kardeşimiz bu arsaları bağışlayan kişiyi sıfat olarak dahi bilmiyor. Özellikle çocukların, gençlerin, yaşlılarımızın Hüseyin Kâhya Parkını emekliler parkı olarak tanıması değil bilakis Hüseyin Kâhya Parkı diye tanımasını istiyoruz. Bizler aileleri olarak hissiyatımız şehir merkezine kurulan MKE Silah Müzesi’nin isminin Hüseyin Kahya Hiçyılmaz Silah Müzesi olmasıdır. Ayıca Kırıkkale Üniversitesi’nde fakültelerinden bir tanesinin ismi ya da kampüsün ismini Hüseyin Kahya Hiçyılmaz kampüsü olabileceğini düşünüyoruz. 

Haber: Ahmet Gökdemir


 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri