ÜRÜNLERİN SATIŞI YAPILACAK
Balışeyh Kaymakamlığı tarafından yürütülen Lavanta Vadisi Projesinin 4. etabı olan köylü pazarının temeli atıldı. Lavanta Pazarında çiftçilerin yetiştirdiği doğal ürünlerin yanı sıra Halk Eğitim merkezinde üretilen ürünlerin de satışı yapılacak. Balışeyh Kaymakamlığı tarafından Işıklar köyü mevkiinde Kırıkkale-Samsun karayolu güzergahında 25 dönümlük araziye 18 bin adet lavanta fidesi dikildi.
RENGARENK ÇİÇEK GÖRSELİ
İlkbaharda yapılacak hasat sonrasında kurulacak Distilasyon Merkezinde üretilen yağların litresi, 150 avrodan satışı yapılarak ekonomiye katkı sağlanacak. Lavanta Vadisi için hazırlanan ve 5 etaptan oluşan projede Köylü Pazarı, mescid, çeşme, şadırvan, kamelyalar ve ağaçlandırma çalışmaları gibi çeşitli sosyal aktiviteler de yer alacak.
LAVANTA BALI ÜRETİLECEK
Ayrıca lavanta balı üretimi de yapılacak olan vadi çiftçiler için örnek bir proje olacak. 43 ilin geçiş noktasında insanların dinlenip, zaman geçirebileceği vadide lavantaların oluşturacağı kartpostallık görüntüleri ile cazip hale gelmesi hedefleniyor. Sürücülerin dikkatini çekmesi amacıyla alandaki hurda olan araç, Lavanta Vadisi yazılı Türk bayrağı takılarak görsellik oluşturuldu.
İNCELEMELERDE BULUNDULAR
Lavanta Vadisi Projesi kapsamında Kaymakam Mücahit Öztürk, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Mümtaz Erdurucan, Balışeyh İlçe Tarım ve Orman İlçe Müdürü Fatma Duygu Kara ve Balışeyh İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri yürütülmesi planlanan ve gerçekleştirilen iş ve işlemler hakkında incelemeler de bulundu.
BURAYA KÖYLÜ PAZARI KURACAĞIZ
Projenin çok yönlü olduğunu ve hem görselliğinden hem de ekonomik boyutundan faydalanacaklarını belirten Kaymakam Öztürk, şunları kaydetti: "Lavantanın biz hem görselliğinden hem ekonomik boyutundan faydalanıyoruz. Bu alana yapılacak diğer projelerimizi desteklemesi yönünden de yaralanıyoruz lavantanın nasıl? Buraya biz lavantaya rağbet gösteren insanları buraya çektikten sonra buraya bir talep oluşturduktan sonra Buraya Köylü Pazarı kuracağız.”
İNSANLARIN UĞRAK YERİ OLACAK
“Zaten yol kenarı insanlar lavantayı görecek ve çiftçilerimizin ürettiği organik burada sergileme ve satma imkanı olacak. Köylü Pazarı bu tesislerden bir tanesi olacak. Mescidi, çeşmesi, bir diğer boyutu; biz arıcılığı da geliştirmek için bu projede arılara da hitap edeceğiz nasıl? Lavanta balı da çok kıymetli bir ürün. Lavanta balı yetiştirmek adına da daha sonrasında arazimizin adına işte ıhlamur, sedir, akasya gibi arıların bal yapma da kullanacağı ağaçlar ile destekleyeceğiz. Bu şekilde projemizin bir başka etabı da arıcılık olacak, lavanta balı üretimi olacak."
Kaynak: İl Gazetesi