Meme dikleştirme ameliyatı nedir?
Memede sarkık ve deforme olmuş görünüme neden olan ve meme başının meme alt çizgisinin altına düştüğü durumlarda buna sebep olan fazla meme dokusunun ve derisinin toparlanması veya küçük göğüslerde dikleştirme etkisi yaratacak şekilde uygun protez yerleşimi ile memelerde dik ve dolgun görünümün elde edilmesini amaçlayan ameliyatlara meme dikleştirme ameliyatı denir.
Meme dikleştirme ameliyatı için uygun adaylar kimlerdir?
- Yüksek miktarda kilo verilmesi nedeniyle göğüslerinde sarkma ve deformasyon meydana gelen,
- Genetik ve hormonal faktörler nedeniyle sarkık meme yapısına sahip olan,
- Küçük göğüslere sahip olmasına rağmen zaman içerisinde yer çekiminin negatif etkisi nedeniyle sarkma ve hacim kaybı meydana gelen,
- Hamilelik ve emzirme süreçleri sonrasında mevcut meme formunu ve diriliğini kaybeden,
- Özellikle karşıdan bakıldığında meme başları meme katlanma çizgisinin altına düşen,
- Yakın zamanda hamile kalmak gibi bir planı bulunmayan,
- 18 yaşını doldurarak hormonal ve fiziksel açıdan gelişimini tamamlamış,
- Genel anestezi almasında ve ameliyat olmasında sağlık durumu açısından engeli bulunmayan tüm kadınlara meme dikleştirme ameliyatı yapılabilmektedir.
Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?
Meme dikleştirme ameliyatına karar verilmeden önce estetik ve plastik cerrah hastayı detaylı bir şekilde muayene eder. Memedeki sarkma ve deformasyon miktarı ile mevcut meme görünümü iyileştirmek için gerekli olan dikleştirme operasyonuna ve kombine uygulama yapılıp yapılmayacağına karar verir. Yaklaşık 2 saat kadar süren ve genel anestezi altında yapılan meme dikleştirme operasyonlarının 2 farklı yöntemi mevcuttur. Bu yöntemler yine mevcut meme yapısının büyüklüğüne, sarkıklığına ve deri miktarına göre değişkenlik gösterir. Küçük göğüslerde meydana gelen sarkmalar için meme dikleştirme operasyonu esnasında uygun ebatlarda meme bölgesine yerleştirilen protez sayesinde dikleşme sağlanmış olur. Bu yöntemle yapılan dikleştirme operasyonlarında meme başından veya meme altından açılan kesi aracılığıyla protez hastanın meme bölgesine yerleştirilir. Bu sayede hasta hem daha dolgun ve hacimli hem de dik görünen memelere kavuşur. İkinci yöntem ise büyük memeli olup fazla meme dokusunun sarkmaya neden olması durumunda uygulanmaktadır. Bu hasta grubunda ise meme dikleştirme ameliyatı esnasında meme başından memenin altına doğru inen bir kesi aracılığıyla fazla olan meme ve deri dokusunun toparlanmasıyla memelerde dikleşme sağlanmaktadır.
Meme dikleştirme ameliyatının riskleri var mıdır?
Meme dikleştirme ameliyatları alanında uzman estetik ve plastik cerrahlar tarafından yapıldığında risk ve komplikasyon oluşma ihtimali oldukça düşük olan ameliyatlardandır. Ancak merdiven altı olarak tabir ettiğimiz yerlerde, hijyen koşullarından uzak ve tecrübesiz kişiler tarafından yapılırsa ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapmasından genel anestezinin yaratacağı sorunlar gibi pek çok riski bulunabilmektedir.
Tüm bunların dışında meme dikleştirme ameliyatlarında çok nadir görülen riskler;
- İlk 24 saat içerisinde ameliyat bölgesinde sızıntı şeklinde kanamalar olabilir. Bu durum hastanede yatılan ilk gece boyunca kontrol altında tutulur ve gerekirse küçük bir müdahale ile biriken kan boşaltılabilir.
- Operasyonu gerçekleştiren estetik ve plastik cerrah tecrübesi doğrultusunda yara yerinde enfeksiyon oluşma ihtimalini ön görecek olursa, hastanın belirli bir süre antibiyotik kullanarak bu sürecin kontrol altında tutulması gerekebilir.
- Hastanın diyabet veya yara iyileşmesini geciktiren başka bir hastalığı varsa veya doktorun belirttiği zamanda sigara ve alkol tüketimine ara vermezse, ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci daha uzun sürebilmektedir.
Meme dikleştirme ameliyatı sonrasında iz kalma ihtimali var mıdır?
Meme dikleştirme ameliyatları sonrasında kalan iz miktarı, ameliyat esnasında açılan kesi yerine ve uzunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin, küçük memeleri dikleştirmede kullanılan protezlerin vücuda yerleştirilmesi için açılan kesi yeri meme başı veya meme altı gibi görünmeyen bir bölgede olup daha küçük bir kesi yeriyken, meme dokusu fazla olan büyük memelerde dikleştirme amacıyla fazla derinin toparlanması için meme başından meme altına doğru açılan kesi yeri daha büyük bir kesi yeridir. Dolayısıyla diğer yönteme oranla iz kalma ihtimali az da olsa vardır. Ameliyatın üzerinden bir senenin geçmesiyle beraber operasyon bölgesi tamamen iyileşmiş ve dikiş izi hastanın normal cilt rengine yaklaşmış hale gelir. Çok koyu veya çok açık tenli kişiler ile yapısal olarak yara iyileşmesinin geç olduğu hastalarda bu sürenin sonunda izler biraz daha belirgin halde kalabilmektedir. Ancak kalacak olan iz, hastayı hiçbir zaman ileri derecede sarkık meme görüntüsü kadar rahatsız etmez.
Meme dikleştirme ameliyatlarının sonrasındaki hastayı nasıl bir süreç beklemektedir?
- Ameliyat sonrasında eğer doktor yara yerinde enfeksiyon oluşabilme riski gördüyse, hastanın bir süre antibiyotik kullanması ve yara yerinin daha hızlı iyileşmesi için doktorun verdiği tedaviye birebir uyması gerekmektedir.
- Ameliyatın üzerinden 7-10 gün geçmesiyle beraber, hasta kontrol muayenesine gider. Bu muayene esnasında dikiş yerlerinin üzerinin kapatıldığı bandajlar alınır.
- Meme bölgesinde oluşabilecek ödem ve morarmaları minimumda tutmak için doktorun önerisiyle beraber hasta özel bir sütyen giymeye başlar.
- Ameliyat sonrası yakın dönemde dikiş yerleri çok hassas olduğundan dolayı bu süreçte kaşınsalar bile el değmemesine dikkat edilmesi gerekmekte, aksi halde enfeksiyon kapma riski meydana gelebilmektedir.
- Yara iyileşmesinin geç olduğu hastalarda, doktor iz kalma ihtimalini minimumda tutmak için dikiş yerlerine sürülmek üzere krem ya da merhem kullanımını önerebilir.
- Operasyonun üzerinden bir ay geçmesiyle beraber yara yerleri kapanırken, dikiş izleri henüz kırmızı renkte olduğu ve güneşe çok hassas olduğu için ameliyat bölgesinin güneşten korunmasında fayda vardır.
- Bu süreçte sauna, hamam ve spa gibi sıcak ortamlar göğüs bölgesindeki ödemi arttırıp iyileşmeyi geciktirebileceğinden dolayı buralardan uzak durulmasında fayda vardır.
- Meme dikleştirme operasyonun üzerinden 3 ay geçmesiyle beraber dikiş yerlerinin rengi yavaş yavaş solmaya başlar ve 6. ayın dolmasıyla beraber belli belirsiz hale gelir.
- Ameliyat yerinin tamamen iyileşip göğüslerin nihai görünümünü alması ise yaklaşık olarak bir sene kadar sürmektedir. Bu sürenin sonunda kalıcı sonuç ortaya çıkmış olup, dikiş izleri hastanın normal ten rengine iyice yaklaşmaktadır.
Meme dikleştirme ameliyatının fiyatları
Meme dikleştirme ameliyatları Quartz Klinik’te Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Leyla Arvas tarafından yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin haber ve internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Meme dikleştirme ameliyatı fiyatları doktorun tecrübesine, kliniğin kalitesine, hastanın beklentisine ve mevcut memelerin durumuna bağlı olarak uygulanacak olan yönteme göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle memelerindeki sarkma ve deformasyonlardan rahatsız olan, daha dik ve daha diri meme görünümüne sahip olmak isteyen hastalarımız Quartz Klinik 0212 241 46 24 numaralı hattımızdan bize ulaşarak randevu ve bilgi alabilirler.
Özel Quartz Poliklinik
Web Site: https://www.quartzclinique.com/
TEL: +90 212 241 46 24
Facebook:@quartzclinique
Instagram :@quartzclinique
YouTube: Quartz Clinique