Migrene ne iyi gelir? Migren ağrısı nasıl geçer?

Genellikle kadınlarda görülen bir ağrı problemi olan migren, Yunanca başın herhangi bir yerinde gerçekleşen ağrı olarak tanımlanan “Hemikrania” kelimesinden geliyor.

Toplumda en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan migren ağrısı, bu durumu yaşayan kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürüyor ve bu sorunu gidermek için hastalar genellikle kendilerine yardımcı olabilecek bitkisel çözümler arayışına giriyorlar.

Migren, tekrarlayan zonklama ve nabız gibi atan ağrı ataklarıyla karakterize bir baş ağrısı türüdür. Migren atakları genellikle tek taraflı, orta ila şiddetli şiddette ve bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet gibi diğer semptomlarla birlikte görülür.

Migren belirtileri şunları içerebilir:

Şiddetli baş ağrısı: Migren atağı genellikle tek taraflı bir baş ağrısıyla başlar. Baş ağrısı, fiziksel aktivite ile şiddetlenebilir. Kişiyi günlük aktiviteleri yapmaktan alıkoyabilmekte.

Bulantı ve kusma: Migren atağı sırasında mide bulantısı yaygın bir belirtidir. Bazı kişilerde kusma da eşlik edebiliyor.

Işığa ve sese duyarlılık: Migren atağı sırasında ışığa (fotofobi) ve sese (fonofobi) aşırı duyarlılık olabilir. Parlak ışık veya yüksek ses migren belirtilerini şiddetlendirebilir.

Aura: Bazı migren hastaları, migren atağından önce veya baş ağrısıyla birlikte görülen bir dizi geçici nörolojik belirti olan auralar yaşar. Aura, görme bozuklukları (flaşlar, zigzag çizgiler), duyusal değişiklikler (karıncalanma, uyuşma), konuşma zorluğu gibi belirtileri içerebilir.

Baş dönmesi veya denge kaybı: Migren atağı sırasında bazen baş dönmesi veya denge kaybı görülebilmekte.

Yorgunluk ve halsizlik: Migren atağından sonra kişi genellikle halsizlik, yorgunluk hissi veya bitkinlik yaşayabilir.

Migren ataklarının süresi kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle 4 saatten 72 saate kadar sürebilir.

Migren ataklarını tetikleyen faktörler arasında şunlar yer alır:

Hormonal değişiklikler
Uykusuzluk
Bazı yiyecekler veya içecekler
Hava değişiklikleri
Fiziksel aktivite
Bazı ilaçlar

Migren ataklarını önlemek için aşağıdakiler yardımcı olabilir:

Düzenli uyku
Stres yönetimi
Sağlıklı beslenme
Kafein ve alkol tüketimini sınırlama
Migreni tetikleyebilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınma

Migren atağı sırasında ağrıyı hafifletmek için aşağıdakiler yardımcı olabilir:

Ağrı kesiciler
Mide bulantısı ilaçları
Işığa ve sese karşı hassasiyeti azaltmak için gözlük veya kulak tıkaçları
Dinlenme
Migren ataklarının sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde migren atakları nadir görülürken, bazılarında daha sık görülür. Migren atakları yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Migren ataklarının sıklığı ve şiddeti artıyorsa veya günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa bir doktora görünmeniz önemlidir.

Migrene iyi gelen doğal yöntemler şunlardır:

  • Ihlamur, papatya, rezene ve zencefil çayı: Bu çaylar kasları gevşeterek ağrının azalmasına yardımcı olur.
  • Nane ve lavanta yağı: Nane ve lavanta yağı sinüs basıncını önleyerek ağrının azalmasına yardımcı olur.
  • Kafeinsiz kahve: Migrene karşı dozunda tüketilen kafeinsiz kahve, ağrının hafiflemesinde etkili olur.
  • Bitter çikolata: Magnezyum kaynağı olan bitter çikolata tüketmek migren ağrısının yarattığı baş ağrısına iyi gelerek hafiflemesine yardımcı olur.
  • Böğürtlen, ahududu, çilek ve yaban mersini, karpuz ve muz: Antioksidan açısından yüksek olan bu meyveler tüketmek sinüs basıncını azaltarak migreni önler.
  • Brokoli ve ıspanak: Östrojen seviyelerindeki değişiklik ya da bozukluk migren ağrılarına neden olabilir. Brokoli ve ıspanak bu seviyenin dengelenmesine destek olarak migrene karşı tüketilebilir.

Bu yöntemlerin migren ağrısını hafifletmede etkili olduğu bazı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak, bu yöntemlerin herkeste aynı etkiyi göstermeyebileceğini unutmayın. Migren ağrınız şiddetliyse veya sık sık tekrarlıyorsa, bir doktora görünmeniz önemlidir.

Migreni olan kişilerin beyindeki magnezyum düzeyleri düşük olduğundan birçok kişi magnezyum takviyesi olarak ağrıya karşı önlem alabilir. Ispanak içerisindeki magnezyum sayesinde migren ağrılarına karşı kullanılır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri