SÖZLER TUTULMADI, İŞÇİLER DİLEKÇE VERDİ
MKE’nin şirketleşmesi yönelik yasa çalışmaları sırasında, düşük miktardaki işçi ücretlerini ASELSAN, ROKETSAN ve TAİ çalışanları seviyelerine çıkaracaklarına dair söz veren siyasiler ve MKE yönetim kademesi, sözlerinin tam tersine işçilere daha düşük bir zam yapıldığı iddia edildi. Bu zam sonrasında ise şirkette devam etmek isteyen işçilerin saatlik ücretlerinde 1,7 TL iyileştirme yapılacağı öne sürülüyor. Bu şartlar altında çalışma hayatına MKE'de devam etmek isteyenlerin kurumda ve şehirde kalacağını, şartları kabul etmeyenlerin ise Milli Savunma Bakanlığına bağlı başka askeri fabrika ve tersanelerine gitmek için dilekçe vermeleri gerektiği söylendi.
“İŞÇİLER TEHDİT Mİ EDİLİYOR?”
Çıkan yasaya göre askeri fabrikalara geçiş süreci yılsonuna kadar olacak şekilde ayarlandı. Edinilen bilgilere göre; belirlenen bu süreç tamamlanmadan, okulların açılmasına 10 gün kala başvuruları başlatan şirket yönetimi, ilk 2 gün başvuru yapan ilk 300 işçinin gideceği şehirleri açıkladı. Kurumun, Hatay, Diyarbakır ve Elazığ askeri fabrikalarına atama yapmak istemesi ise bir nevi kararsız olan işçileri doğuya göndermekle ihtarda bulunup; “Dilekçe verip gitmek isterseniz, doğuya süreriz” şeklinde gözdağı verilmek istendiği öne sürüldü. Öte yandan dilekçe verip gitmek isteyen işçilerin atamasının, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacağı öğrenildi. Ayrıca 7-10 Eylül tarihinden sonra yapılması gereken atama işlemlerinin, erken bir tarihe çekilmesi ise akıllara ‘işçiler tehdit mi ediliyor?’ sorusunu getirdi.
BİN 600’Ü AŞKIN İŞÇİ DİLEKÇE VERDİ
Salı günü sona eren geçiş sürecinde kurumda bulunan toplam 2 bin 800 civarı işçi personelden, bin 600’ü aşkın işçi, gitmek için başvuru yaptı. Şirket yönetimi ise son gün gitmekten vazgeçenlerin dilekçelerini geri çekebileceğini açıkladı. Ancak yapılan açıklamaya 15-20 işçi haricinde kimse geri dönüş dilekçesi vermedi. Şirket bünyesinde devam etmek isteyen işçilerin ise emekliliğine çok kısa süre kalmış olan işçiler olduğu öğrenildi.
USTA İŞÇİLER ŞEHRİ TERK EDİYOR
Öte yandan; sınır ötesi operasyonlarda kullanılan Fırtına Obüsleri, Milli Tank Altay projesi, havadan taşınabilir Boran Obüsü, 76mm Deniz Topu projesi ve daha nice yerli ve milli projelerde görev alan usta işçiler de şehri terk etme hazırlığına girdi. Ayrıca, MKE’de çalışan işçilerin maaşlarının kamuoyunda bilinen 8 bin - 10 bin lira bandında olmadığı, 25 yıllık çalışan işçilerin ortalama maaşlarının 4 bin 250 TL civarında olduğu öğrenildi. Başka askeri fabrikalara gitmek isteyen MKE işçilerinin, en büyük gitme sebebinin ise yaptıkları silah sistemlerinin bakımını yapan askeri fabrika işçilerinin dahi kendilerinden 2 kat fazla ücret alması olarak ifade edildi.