Öksürük genellikle üst solunum yolları hastalıklarına bağlı olarak meydana gelir. Ardı arkası kesilmeyen, boğazı yoğun tahrip atında bırakan bir öksürüğe maruz kalıyorsanız bir KBB doktoruna muayene olarak öksürüğün kaynağını öğrenebilir, hekim tarafından öksürüğünüzü tedavi altına alabilirsiniz. Aksi durumda yoğun bir öksürüğünüz yoksa sizin için hazırladığımız evde doğal ve bitkisel tariflerle öksürüğünüzü kısa zamanda kontrol altına alabilirsiniz.
ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?
Bazı öksürük çeşitleri insan yaşamı boyunca devam eden cinsten olabilir. Bazıları ise mevsime, hastalığa ya da fiziksel bir sebebe bağlı olarak oluşabilir ve uygun tedavi yöntemi ile iyileşme gösterir. Genel olarak iki çeşit öksürükten bahsedebiliriz. Öksürük ve devamında gelen sıvı, koyu kıvamlı, salya veya tükürük benzeri öksürüğe balgamlı öksürük denir. Balgamlı öksürük daya ziyade kış mevsimi ve mevsimin hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bronşit, zatürre ve astım balgamlı öksürük yaşanan hastalıklar arasında sayılabilir. Öksürükte balgam bulunmayıp, halk tabiriyle gıcıklanma hissi oluşuyorsa buna kuru öksürük denir. Kuru öksürük de birçok hastalıktan kaynaklı olabilir. Bu hastalıklara grip, nezle, farenjit, reflü, astım sayılabilir. Geçemeyen bir kuru öksürük varsa devamında yanma hissi de oluşabilir.
ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?
Etrafa dağılan mikrop ve virüslerin havada asılı kalması sonucu bulaşıcılık oranı yüksek olan öksürükte öncelikle varsa oda nemlendirici kullanmalı yoksa sık sık bulunduğunuz odayı havalandırmalı, burun ve boğaz temizliğine gereken özeni göstermelisiniz. Bu dönemde bol sıvı tüketmek faydanıza olacaktır. Bitki çayları ve doğal takviyelerle boğaz tahribatını önleyerek solunum yollarınızı rahatlıkla açabilirsiniz. Üst solunum yolunu tahriş edebileceği için oda spreyi, deodorant, parfüm gibi kokulardan uzak durmanız gerekir.
Sizler için öksürüğe iyi gelen şeyler ve nasıl geçireceğinize dair tamamen bitkisel ve doğal tarifler hazırladık. Evde bu yöntemleri uygulayarak öksürük şikâyetinizi azaltabilir veya öksürükten tamamen kurtulabilirsiniz.
Öksürüğü Kesen Doğal Tarifler
- Ekinezya Çayı: Sakinleştirici özelliği bulunan ekinezyayı aktarlardan satın alıp evde demleyerek tüketebilirsiniz.
- Portakal Çayı: İnce dilimler halinde doğradığınız portakal ile 3 dilim taze zencefil, 10 adet karanfil ve bir tutam kadar yasemin çiçeğini kaynatılmış suda ağzı kapalı olarak 10-15 dk. demlemeye bırakın. Sabah, öğle ve gece yatmadan önce bir bardak bu çaydan tüketebilirsiniz.
- Kuşburnu Çayı: Aktarlarda bulabileceğiniz kuşburnunu evde demleyerek tüketebilirsiniz.
- Bal: Gün içinde bir yemek kaşığı kadar bal tüketerek boğazınızın tahriş olmasını önleyebilirsiniz.
- Ihlamur: Aktarlarda bulabileceğiniz ıhlamuru evde demleyerek tüketebilirsiniz.
- Adaçayı: Aktarlarda bulabileceğiniz adaçayını evde demleyerek tüketebilirsiniz.
- Pekmez: Kuru öksürük denilince ilk alan gelen yöntem olan pekmezi gün içinde en az bir yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz. Pekmezin tadı ve yoğunluğundan şikayetçi iseniz bir çay bardağı su ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.
- Pastil: Eczane, market ve aktarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz pastili dilerseniz evde de yapabilirsiniz. Bir tencerenin içine 1 su bardağı şeker koyun ve üzerine yarım su bardağı kadar su ilave edin, bir yemek kaşığı limon suyu ekleyerek karıştırın. Karışıma yarım çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyin ve birkaç adet karanfili havan yardımıyla ezin, toz haline gelen karanfilden çeyrek çay kaşığı kadarını karışıma ilave edin ve sürekli karıştırın. Karışım kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve toplam 15-20 dakika kadar pişirerek kıvam almasını sağlayın. Soğuyan karışıma bir yemek kaşığı kadar bal ekleyin. Ardından bir tepsinin içine pişirme kağıdı yerleştirin ve bir kaşık yardımıyla pastil boyutlarında damlatın ve soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serperek yapışmasını önleyin. Evde hazırladığınız bu pastilleri gün içerisinde tüketerek öksürüğünüzü kesebilirsiniz.
- Su: Günde en az 2 litre su içerek hem vücudu ihtiyacı olan su dengesine kavuşturup hem de öksürüğün yayılım hızını kesebilirsiniz.
- Ballı Zencefil: Bir tatlı kaşığı balın içerisine bir çay kaşığının ucuyla toz zencefil ekleyip karıştırın ve macun kıvamına gelen bu karışımı tüketebilirsiniz.
- Sarımsak: Bir bardak sıcak suyun içerisine 2 diş sarımsak ile bir adet çubuk tarçını ekleyip 5-10 dk. kadar demleyerek tüketebilirsiniz.
- Sütlü Sarımsak: Bir bardak sütü ısıtın, ardından havan yardımıyla ezdiğiniz 2 diş sarımsağı önceden ısıttığınız süte ekleyip karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Ballı Kara Turp: Bir adet küçük boy kara turpun üzerini kapak olacak şekilde daire biçiminde kesin. Ardından turpun içini bir bıçak veya kaşık yardımıyla çok derin olmayacak şekilde oyun ve bir iğne yardımıyla turpun alt kısmında küçük bir delik açın. Delik açtığınız yer alta bakacak şekilde kara turpu bir bardağın üzerine yerleştirin. İçini oyduğunuz kısma bir yemek kaşığı bal ekleyip önceden kestiğiniz kapağı yerleştirin.1 gün bekledikten sonra alttaki bardağa akan ballı kara turp karışımını tüketebilirsiniz.
- Sütlü Karabiber: Bir bardak ısıtılmış sütün içerisine bir tutam karabiber ekleyip karıştırarak içebilirsiniz.
- Dut Pekmezi ve Karabiber Karışımı: İki tatlı kaşığı dut pekmezinin içerisine bir tutam karabiber ekleyip içebilirsiniz.
- Kış Çayı: 1 litre suyun içerisine bir elma ve bir ayvanın kabuğunu soyup ekleyin, kabuğu ile beraber iki dilim portakal, iki dilim limon ve birer tutam ıhlamur ve adaçayı yaprağını ekleyin. Bir çay kaşığının yarısı kadar zerdeçal ve karabiber, 1 tatlı kaşığı kadar da bal ekleyip ardından çayınızı demleyin. Soğuk kış günlerinde bu tarifle boğazınızı tahriş olmaktan koruyup, öksürüğe engel olabilirsiniz.
Evde çabucak hazırlayacağınız bu tariflerle öksürüğü ve olası etkilerini önleyebilirsiniz.