Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte dolandırıcılık olayları da yaşanmaya başladı. İnterneti farklı yollar için kullanan bazı dolandırıcılar, sanal ortamda dikkat çeken bazı haber linklerini paylaşarak vatandaşı ağına düşürmeye çalışıyor.
SOSYAL MEDYAYA DİKKAT
Bütün sosyal medya kullanıcıları, zaman zaman bazı dolandırıcıların gerçeği yansıtmayan paylaşım linkleriyle karşı karşıya kalabiliyor. İnterneti kötü niyetli kullanan ve sosyal ağlar üzerinden vatandaşı ağların düşürmeye çalışanlar, gerçeği yansıtmayan bazı haber linkleri ile dikkat çekici içerikler paylaşıyor. Vatandaşların o linki tıklamasını amaçlayan dolandırıcılar, ürettikleri içeriklerle vatandaşları istediği şekilde hedeflerine doğru götürmeye çalışıyor.
DOLANDIRICILARIN AĞINA DÜŞMEYİN
Son günlerde sıklıkla karşımıza çıkan bu gerçeği yansıtmayan paylaşım ve linklerle ilgili Emniyet Müdürlüğü ve SİBER Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, hummalı bir çalışma sergiliyor. Saha çalışmalarında dijital materyalleri inceleyen ve her ihbarı değerlendiren ekipler, ‘Oltalama’ yöntemini kullanan dolandırıcıların ağına düşmemeleri için dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.
EKİPLER VATANDAŞLARI UYARIYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri, vatandaşlara hem internet alışverişi noktasında hem de sosyal medyalarda bu tarz paylaşımlarla ilgili uyarmaya devam ediyor. Polis ekipleri son dönemlerde artan dolandırıcılık ve bilişim suçları hakkında vatandaşları uyarıyor. Ekipler, vatandaşların özellikle yoğun olarak kullandığı banka ATM’lerine bilgilendirici afişler asarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
MAĞDUR OLMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, internet kullanan vatandaşları bilgilendirmek ve internetin zararlarından korumak amacıyla eğitim ve farkındalık programı SİBERAY'ı oluşturmuştu. Oltalama mağduru olmamak, maddi ve manevi zarara uğramamak için
- Zararlı olabilecek bağlantıları engellemek için içerik filtreleme sistemleri, zararlı yazılımlar için antivirüs programları kullanılmalı.
- Kullanılan sistem ve yazılımların lisanslı olmasına dikkat edilmeli ve güncellemeleri zamanında yapılmalı.
- İnternetten yapılan ödeme işlemlerinde şifre koruması ve güçlü şifre kullanılmalı.
Ödeme sistemleri tarafından sağlanan güvenlik ve doğrulama seçenekleri atlanmamalı, şüpheli durumlarda işlem yapılmamalı.
- İnternet üzerinden alışveriş yapılırken internet sitesi ile bağlantının güvenli olduğuna dair sertifikalar kontrol edilmeli.
- Giriş bilgisi isteyen web sitesi ve uygulamalarda kullanılan şifreler, birden fazla hesap için kullanılmamalı, kimseyle paylaşılmamalı ve sık sık değiştirilmeli.
- Güçlü şifreler belirlenmeli, şifreler dijital veya fiziki herhangi bir ortamda kayıt altına alınmamalı.