Önal; “Teslim edilen konutların deprem risk analizi yapılmış mıdır?” 

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı  Murat Kurum’a Yenimahalle’de yapılan Toki ile ilgili yönelttiği gensoruda; “391 konutta bu kadar eksiklik var iken bu konutların tesliminde hangi yöntem kullanılmıştır?” sorusunun cevabını talep etti.

ÖNAL’DAN GENSORU

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Kırıkkale ili Yenimahalle Mahallesi Toplu Konutları hakkında bir gensoru yöneltti. Önal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yönelttiği gensoruda şu ifadelere yer verdi.

“Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 98.maddesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96 ve 99. maddeleri uyarınca gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

TOKİ tarafından 13 blok halinde yapılan Kırıkkale ili Merkez Yenimahalle 1. Kısım 2. Etap Toki konutlarında 2020 yılı Mayıs ayından itibaren vatandaşlarımız ikamet etmeye başlamışlardır. İdaresi Emlak Yönetim Anonim Şirketi tarafından yapılan toplu konutlardaki eksiklikler halen giderilememiştir.

391 konuttan oluşan ve binlerce yurttaşımızın yaşadığı bu binalarda vatandaşımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu konuda gerek CİMER, Toki ve gerekse de Kırıkkale Belediyesi ne yapılan müracaatlar sonuçsuz kalmış, vatandaşımız bir türlü konuyu çözüme kavuşturabilecek herhangi bir yetkiliye ulaşamamıştır.  

Her gün bina çevrelerinde yaşanan şebeke su hattı patlamaları, bina önlerinde çökmeler, altyapı ve üst yapıda yaşanan sorunlar, su kesintileri, binaların alçı ve sıvalarındaki dökülme, trafo patlaması TOKİ sakinlerini fazlasıyla tedirgin etmektedir. Emlak Yönetimi ve müteahhit firma eksiklikleri gidermediği gibi vatandaşlarımızın mağduriyetinin her geçen gün biraz daha artmasına sebep olmaktadır.

 İlgili binalarda bulunan eksiklikler ise şu şekildedir;

 -13 bloğa takılan ısı kazanlarından 1 tanesinin tadilat görmüş işlevini kaybeden kazan olduğu, 9tanesinin de kaynak yerlerinden patladığı, toplam 10 ısı kazanından birinin 8 kez olmak üzere bir kış döneminde 43 kez patladığı, Doğalgaz kazanlarının işlevini şimdiden kaybetmiş olması,
-Isı kazanlarında otomasyon sistemlerinin bağlı olmadığı,
-Ana su borularının gerekli standartları taşımadığı, şebeke suyuna takılması gereken basınç düşürücülerinin bozuk ve uygun olmadığı,
-Sirkülasyon pompa eksik olduğu, mevcut olanların ise 5 tanesinin arızalı olduğu,
- Temiz su tanklarında kullanılan malzemelerin uygunsuzluğu sebebiyle yaşanan paslanmalar, tank gövdelerinde oluşan çatlaklar ve delinmeler, 
-A1 blok enerji odasından çevre aydınlatma direklerine dışarıda yerden kablo ile elektrik verildiği, 
-Yol üzerinde yaşanan çöküntü nedeniyle Trafo patlaması yaşandığı,
-Bazı bloklarda enerji odaları su aldığından olası bir yangın ihmaline karşı herhangi bir önlem alınamadığı, su alan elektrik odalarını izolasyonunun yapılmamış oluşu, sirkülasyon pompalarındaki arızalar,
-Çatı, depo ve sığınak gibi bina sakinlerinin tamamını ilgilendiren ortak kullanım alanlarındaki eksiklikler,
-Yürüme yolları, bina girişlerindeki merdivenler ile engelli rampalarında yaşanan lokal çöküntüler,C1 ve C2 enerji odalarının yağmur suyu alması, B2 bloğu ana su tesisatından kazan dairesi, su şaftı içerisi ve asansör kuyusuna sürekli su dolması,
-Bina çevrelerinde bulunan derin çatlaklar ve çöküntüler ile bina aralarında bulunan yollardaki kayma ve göçükler olması,
-Peyzaj alanlarının sulanmaması sebebiyle dikilen yüzlerce ağacın kurumuş olduğu, spor sahalarının şimdiden zarar gördüğü, çocuk oyun alanlarındaki eksiklikler,
-Binalarda sık sık yaşanan su baskınları,
-Bazı blokların asansör kuyularında suların biriktiği ve halen su sızıntılarının engellenemediği,
-Rutubet nedeniyle sıvalarda ve bina dış cephe kaplamalarında dökülmeler yaşandığı hususları tespit edilmiştir.
-Bina içerisindeki ve girişlerdeki sürekli yanan sensör lamba problemleri.
-Çatı, sığınak, depo ve elektrik odası hasarlı kapılarının tamir edilmediği, anahtarlarının olmadığı,
-Yangın santral kartı arızasının giderilmediği, 
-Sığınak havalandırmalarının çoğunun çalışmadığı, 
-Tv uydu sisteminin arızalı olduğu,
-Daire içlerindeki eksikliklerin tamamlanmadığı,

Yaşanan tüm bu olumsuzluklar, ayrıca ortaya çıkan sorunları gidermesi gereken kişi ve kurumlar da üzerine düşen hiçbir vazifeyi yerine getirmediğinden vatandaşımızın can ve mal güvenliği tehlike altındadır. Ayrıca dar gelirli yurttaşlarımızın yaşadığı üstelik sadece 17 aydır kullanılan bu binaların ilerleyen zamanda ne kadar zarar göreceği de aşikardır. Bu durum hem vatandaşımız hem de devletimiz açısından belki de telafisi mümkün olmayan zararların doğmasına sebep olacağı gibi, belki de yarın çok geç kalınmış olacaktır. 

 Tüm bu nedenlerle; 

1- Bakanlığınızca, Kırıkkale ili Merkez Yenimahalle 1. Kısım 2. Etap TOKİ konutlarında teknik şartnameye uygunluk denetimi yapılmış mıdır? Yapıldı ise şimdiden konutlarda yaşanan bu sorunların kaynağı nedir? TOKİ konutlarında bunca eksiklikler varken uygunluk raporu veren sorumlu kişi ya da kuruluşlar hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?
2- 391 konutta bu kadar eksiklik var iken bu konutların tesliminde hangi yöntem kullanılmıştır?
3- Dar gelirli yurttaşlarımızın bin bir emek ve fedakarlıkla satın aldığı bu binalarda yaşanan mağduriyetleri gidermeye yönelik bir eylem planınız var mıdır?
4- TOKİ Konutlarında yukarıda bahsettiğimiz eksiklikler dolayısı ile vatandaşımızın can ve mal güvenliği açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için şimdiden bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
5- Teslim edilen konutların deprem risk analizi yapılmış mıdır? Yapılmadı ise bu yönde bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?”
 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri