İSMİ BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Bölgeye göre Pezik, dal turşusu olarak da bilinir. İçerisinde yaprakları temizlenmiş pancar sapı ve bir miktar kırmızı pul biber ilave edilerek turşusu kurulur. Kış aylarının vazgeçilmezi olan pezik turşusu aynı zamanda Dal diye de adlandırılan turşu Sivaslılar ve Tokatlılar için yeri ayrı ve vazgeçilmezleri arasındadır. Sivaslılar için dünyanın en güzel tatlarından biri arasına giren ve Sivas ve köylerinde hala yapılıyor. Yeşil yeşil ince ince, süper bir tat olarak bilinir.
PEZİK TURŞUSUNUN FAYDALARI NELER?
• İçindeki B ve B6 vitamini, karaciğer hastalıklarını önler bu hastalıklarla mücadele edenlerin tedavisinde yardımcı olur. Haftada bir tüketmek karaciğerinizin için şifa olur.
• Yine içerisinde bulunan B vitamini ve ayrıca fosfor sayesinde strese iyi gelerek sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Yatmadan önce tüketeceğiniz bir miktar çiğ ya da buharda haşlanmış pezik, rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
• İçindeki yararlı vitamin ve bileşenler, sindirimi kolaylaştırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
• Avrupa da yapılan araştırmalara göre pezik ve pancar yaprağı, lösemi kanser ve verem hastalıklarından koruyup, tedavideyse yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
• Pezik; hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içerir. Bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici çok büyük faydası vardır.
PEZİK TURŞUSU NASIL YAPILIR?
1. Önce pancarlar yapraklarından kesilir, bu arada şeker pancarı olmayacak, kök kısmı kesilir tam dibinden kesilir, dipteki dalların bütünlüğü bozulmaz.
2. Su tencerede kaynatılır, pancar dalları eklenir ve yarım limonun suyu sıkılır.
3. Yumuşayıncaya kadar haşlanır ve soğuk suya alınır. Daha sonra suyu süzülür. Birazda sulu kalır.
4. Üzerine sarımsak ve sirke artı 1 yemek kaşığı kadar kaya tuzu eklenir, kavanoza alınır.
5. Üzerini geçmek şartıyla su eklenir sıkıca kapak kapatılır.
6. 1 hafta sonra yenmeye hazırdır. Dolapta ya da serin bir yerde saklayabilirsiniz.