Trafik çocuk parkı açıldı

Kırıkkale’nin Bahşili ilçesinde çocukların trafik kurallarını öğrenmesine yönelik yapılan 15 dönüm arazi üzerine yapılan “Mini Çocuk Şehri Trafik Parkı” Uluslararası Karayolu Trafik Haftası kapsamında Kırıkkale’ye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Kırıkkale’nin Bahşili ilçesinde çocukların trafik kurallarını öğrenmesine yönelik yapılan 15 dönüm arazi üzerine yapılan “Mini Çocuk Şehri Trafik Parkı” Uluslararası Karayolu Trafik Haftası kapsamında Kırıkkale’ye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Soylu, Bahşili ilçesi girişinde Kızılırmak Nehri kenarında 15 dönümlük alana kurulan ve çocukların trafik, itfaiye, ilk yardım ve AFAD eğitimlerini eğlenerek öğrenecekleri Çocuk Trafik Eğitim Parkı'nın açılışına katıldı. Burada konuşan Bakan Soylu, Çocuk Trafik Eğitim Parkı'nın hayırlı olması dileğinde bulunarak, bu haftayı her yıl Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası olarak kutlandığını söyledi.    Bu sayede trafik güvenliği meselesiyle ilgili ülke genelinde bir farkındalık oluşturmaya gayret ettiklerini aktaran Soylu, şöyle konuştu: "Trafik güvenliği sorunu uzun yıllardır içimizi acıtan ama günümüzde dünya genelinde yılda yaklaşık 1,3 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olan küresel bir güvelik meselesidir. Giderek ciddileşen bir meseledir.”

 

 “Ve sadece ülkemizde değil, dünyada da acil sorunlar ve bu sorunların çözümünü bekleyen bir meseledir. Ülke olarak uzun yıllardır bu sorunu çözmek için çaba içerisindeyiz. Özellikle son yıllarda pek çok yeni tedbir, uygulama ve projeler ortaya koyduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012 yılında ortaya koyduğu vizyonu takip eden, onu destekleyen ve uygulama alanında hayata geçirmeye çalışan bu projelerle birlikte geçtiğimiz ekim ayında adım attığımız ve bu yılın trafik teması olarak da belirlediğimiz 'Yaya öncelikli trafik' gibi reform mahiyetinde stratejik adımlar attık. Hem bu stratejik adımları attık hem de kapasitemizi artırdık. Personel sayısından tutun motorsiklet sayısına, İHA'larla denetimden fahri trafik müfettişlerine kadar pek çok noktada özellikle Cumhurbaşkanımızın destekleriyle kullandığımız teknik ve başarı kapasitemizi ciddi oranlarda artırdık."

 

Bakan Soylu, attıkları her adımdan, aldıkları her tedbirden rakamlara yansıyan olumlu sonuçlar elde ettiklerine işaret ederek, bir önceki yıla göre 2019 yılının ilk 4 aylık döneminde trafik kazalarındaki can kayıplarında yüzde 41 azalış sağladıklarını dile getirdi. Otoyollarda klasik radar uygulamasının yerine ortalama hız koridoru uygulamasına geçtiklerini anımsatan Soylu, şöyle devam etti: "Ortalama hız koridoru uygulamasının olduğu otoyollarda yaptığımız ölçümlere göre, araç sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 26 oranında artış göstermesine rağmen bu otoyollarda 2018 yılında bir önceki yıla göre trafik kazası sayısında yüzde 11, ölümlü trafik kazası sayısında yüzde 28 ve altını çizerek söylüyorum can kaybı sayısında yüzde 37 oranında azalış sağladık.

 

 “İddialı bir şey söyleyeyim, bu kadar kısa bir zamanda bu azalış oranlarını başka bir ülkede görebilmek mümkün değildir. Herkese teşekkür ediyorum. Yerel yönetimlerden bütün kurumlara, kuruluşlara kadar, trafikte dikkat eden tüm vatandaşlara kadar ve özellikle trafikte kırmızı düdükleriyle ailelere trafikte nasıl hareket edeceğini tembih eden çocuklarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Elbette bu rakamlar bize işimizin bittiğini söylemiyor. Bilakis çok çalışmamız gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda doğru istikamette olduğumu da ifade ediyor." Soylu, trafik konusunda aldıkları tedbirlerin ve attıkları adımların iki boyutunun olduğunu anlatarak, birinci mevcut sürücü ve yayalarla ilgili olduğunu ifade etti.

 

Bunlarla ilgili aldıkları tedbirler ve yaptıkları ikazların olduğuna dikkati çeken Bakan Soylu, "Otoyolda ortalama hız denetimleri, maket trafik ekibi uygulaması ve daha pek çok denetim uygulaması esasen trafikte bugün yaşanan kazaları önlemek, yeni acılar yaşanmasının önüne geçmek için yaptığımız çalışmalar. Ancak işin bir de gelecek boyutu var. Yani geleceğin sürücülerini, yayalarını şimdiden trafik konusunda doğru şekilde eğitmek ve bugünün çocukları ileride sürücü ve yaya olarak trafikte yer aldığında can kayıplarının önüne geçmek istiyoruz. 10 yıl sonrada 'lütfen emniyet kemeri takın, aşırı hız yapmayın, kırmızı ışıkta durun, direksiyon başında cep telefonu kullanmayın' gibi ikazları yapmakla uğraşmayalım istiyoruz. Çalışmaların ikinci boyutu olan ve burada açılışı yapılan eserin amacı da bu." diye konuştu.

 

Soylu, geleceğin trafiğini tamamlamada, trafik güvenliği için çocukların doğru alışkanlıklarla donanmış bilinçli sürücüler ve yayalar olarak yetişmesinde çocuk trafik parklarının çok etkili olacağına inandıklarını aktardı. Halen ülke genelinde 39 ilde 79 çocuk trafik eğitim parkının bulunduğu anlatan Soylu, şunları söyledi: "2018 yılında çocuk trafik eğitim parklarında 132 bin 963 öğrenciye, 2019 yılında 3 aylık dönemde de 2 bin 816 öğrenciye eğitim verildi. Tabi ki trafik eğitimlerini sadece bu parklarda gerçekleştiriyor değiliz.”

 

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, ‘Mini Çocuk Şehri Trafik Parkı’nın trafik kurallarının öğrenilmesi ve öğretilmesi alanında önemli bir yer olduğunu ifade etti.

Trafik kurallarına uymanın hayat kurtardığına vurgu yapan Saygılı, “Kırıkkale’de bu anlamda farkındalık oluşturacak önemli çalışmalara imzalar atılıyor. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

 

Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bu gibi eğitim yerlerinde daha da bilgi ve tecrübe kazanacağına inanıyorum. Elmadağ Polis okulunda yapılan eğitim programı açılış töreninde de ifade edildiği üzere trafik haftası etkinliklerinin özelikle gençliği hedef alan, gençler üzerinden toplumun bilinçlendirilmesi sürecini geliştirmek amacıyla pek çok etkinlikler yürütüldü. Geçtiğimiz yıl kırmızı düdük kampanyası çerçevesinde tüm çocuklarımız her aile bireyinin kendi polisi oldular. Yapılan çalışmalar sonucunda 2019'un 4 ayında trafik kazalarında can kaybı yüzde 41 azaldı” dedi.

 

Vali Yunus Sezer, “Bizlerde Kırıkkale’de bize ait bir hikâye olsun istedik. Bu dönemde çalışan kamu görevlileri olarak. Cumhurbaşkanımız ve sizlerden aldığımız ilhamla her vatandaşımızın, kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteği ve katkısıyla şehrimizin tüm dinamiklerini hareke geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Kısa zamanda örnek uygulamalara imza attık. Kırıkkale’nin artık bir marka haline gelmiş silah sanayinin yanı sıra;  bütün birikimlerinin tamamını kullanmaya yönelik bu şehri bir cazibe merkezi haline getirmenin çabası içerisindeyiz. “

 

 “Kırıkkale’nin müthiş bir turizm potansiyeli var. Kızılırmak 83 km boyunca ziyaret ettiği şehrimizde bu güzelliklerden faydalanmak için projeler gerçekleştiriyoruz. Bir yandan belediyemiz ile birlikte Celal Bayar Parkı’nın millet bahçesine dönüştürülmesi, bir yandan geleneklerimizin yaşatılması için köy kurulması, Yeşil Vadi projesi, Çeşnigir Kanyonu projesi gibi çeşitli yatırım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Tarım potansiyelimizi de harekete geçirmek için çalışıyoruz. Başlatılan çalışmaların çok kısa süre içerisinde sonucunu aldık. Lavanta Vadisi projesi geçtiğimiz hafta tamamlandı bu hafta da ikinci projemizin açılışını yapıyoruz.” dedi. Konuşmaların ardından Bakan Soylu ve beraberindeki heyet, eğitil alanında incelemelerde bulundular.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri