Tüberküloz milyonlarca insanı tehdit ediyor

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında, tüberkülozun ölümcül ancak tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getirdi.

GAZETEKALE.COM/HABER MERKEZİ

MİLYONLARCA İNSANI TEHDİT EDİYOR
Bilinen en eski bulaşıcı hastalıklardan biri olan ve halen dünyada her yıl milyonlarca insanı tehdit eden Tüberküloz (Verem) hakkında bir mesaj yayımlayan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, “Tüberküloz, ölümcül ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kontrol programları uygulanarak hastaların iyileşmesinin sağlanması, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından son derece hassas ve önemli bir süreçtir.” dedi.
 
“KIRIKKALE’DE TÜBERKÜLOZ GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZ BİNDE SEKİZ”
Mesajında Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin tüberküloz mikrobuyla enfekte olduğunu ve enfekte olanların yüzde 10’unun tüberküloza yakalanma ihtimalinin bulunduğunu belirten Ağırtaş, “Türkiye'de her yıl 11 bin 700 civarında tüberküloz hastası tedavi ediliyor. Kırıkkale’de ise yıllık tüberküloz görülme sıklığını Türkiye ortalamasına göre daha düşük olarak yüz binde 8 olarak kaydettik. Dünyada her yıl 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanıyor ve her 1,5 milyon insan bu hastalıktan ölebiliyor. Hastaların yüzde 70’inde akciğer tüberkülozu varken, %30’unda akciğer dışındaki organlarda tutulum gösteriyor.” dedi.
 
“TÜBERKÜLOZ SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR”
Tüberküloz mikrobunun, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile havaya geçen mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaştığını belirten Ağırtaş, “Tedavi olmayan her hasta yılda 10,15 kişiye bu hastalığı bulaştırıyor. Tüberkülozun belirtileri olarak; halsizliği, iştahsızlığı, kilo kaybını, çocuklarda kilo alamamayı, gece terlemesini sayabiliriz. Bunun dışında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikâyetleri yanında ateş de ortaya çıkabilir. İki üç haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınmayan öksürükte tüberkülozdan şüphelenmek mümkün.” dedi.

“İLAÇLAR ÜCRETSİZ OLARAK VERİLİYOR” 
Tüberküloz hastalığının tedavisi hakkında bilgiler veren Ağırtaş, “Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak Veremle Savaş Dispanserlerinden temin ediliyor ve tedavisi en az 6 ay sürüyor. İlaçların düzenli kullanılması bu hastalıkta çok önemli. Çünkü tedaviyi yarım bırakan hastalar sosyal yaşamlarında bakteri saçmayı sürdürdükleri gibi hastalığın ilaca dirençli tüberküloza dönüşme ihtimalini artırmış oluyorlar. Ayrıca hem tedavi süresi uzayacak hem tedavi başarısında yarı yarıya düşüş yaşanacaktır. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde kullandırmak en uygun yöntemdir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği bu stratejiye Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) diyoruz. Hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Toplum Sağlığı Merkezi Tüberküloz Birimine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından tamamlamaları büyük önem taşıyor.” dedi.
 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri