Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor!

Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamında başlattığı Ay Araştırma Programı ile geliştirilen ilk uzay aracı, 2026 yılında uzay yolculuğuna başlayacak.

10 YILLIK PLAN HAZIR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı ve Kurum çalışmaları ile ülkedeki kuruluşların katkılarıyla hazırlanan Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye'nin 10 yıllık plan ve hedefleri belirlendi.

İLK ETAPTA SERT İNİŞ YAPILACAK

Kurulduğundan bu yana, yer alması için çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Türkiye Uzay Ajansı, görev kapsamında Ay'a sert iniş gerçekleştirecek. Ay Araştırma Programı'nın ilk aşaması olan AYAP-1 kapsamında Ay'ın yörüngeden keşfi ve Ay yüzeyi ile ilk temasın gerçekleştirilmesi, ikinci aşamada ise AYAP-2 Projesi ile yumuşak iniş yöntemiyle yüzeye bir gezici keşif aracının indirilmesi hedeflendi. AYAP-1 Projesi kapsamında Dünya'dan Ay yörüngesine ulaşarak buradan veri toplayan ve sonrasında Ay yüzeyiyle teması sağlayacak bir uzay aracı geliştirilerek görev operasyonları yürütülecek.

UZAY ARACININ YAPIMI SÜRÜYOR

Uzay aracının "Sistem Seviyesi Tasarım Aşaması" tamamlanarak, "Ayrıntılı Tasarım (Ekipman/Modül/Bileşen Geliştirme) Aşaması" faaliyetleri yürütülüyor.
Uzay aracı üzerinde kullanılacak tüm ekipmanların görev için yeterlilikleri gözden geçirildi ve bazı ekipmanlar için yeterlilik modellerinin üretimleri başladı. Bu ekipmanların yeterlilik testini başarıyla geçmesi sonrasında uçuş modelleri üretilerek uzay aracına entegre edilecek.
Uzay aracı kapsamında teslim süresi uzun ekipmanlar ve bileşenler için sözleşmeler imzalandı ve "Uzay Aracı Uçuş Modeli" üzerinde kullanılacak tüm ekipmanların planlaması hazırlandı.
Uzay aracını oluşturan alt sistem ve ekipmanların uçuş modellerinin üretilmesi sonrasında sistem seviyesi entegrasyonu gerçekleştirilecek ve ardından çevresel (titreşim, ısıl-vakum, elektromanyetik uyumluluk gibi) ve işlevsel testler yapılacak. Aracın tüm süreçlerinin 2026 yılında tamamlanıp fırlatılması planlanıyor.

ARACIN TASARIMLARI YERLİ OLACAK

Uzay aracının tasarımları tamamen yerli mühendisler tarafından yapıldı. Aracın entegrasyonu, testleri ve operasyonları da Türkiye'nin altyapıları kullanılarak kendi sermayemiz tarafından gerçekleştirilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri