Unutulmaya yüz tutmuş meslekler

Her geçen gün yok olmaya doğru giden mesleklerin tekrar canlandırılması için gerekli çalışmaların yapılacağını söyleyen Vali Sezer, Oba Köy’de bu mesleklerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Her geçen gün yok olmaya doğru giden mesleklerin tekrar canlandırılması için gerekli çalışmaların yapılacağını söyleyen Vali Sezer, Oba Köy’de bu mesleklerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

TEKRAR CANLANMALI

Kırıkkale Valiliği görevine geldiği günden itibaren şehrin daha iyi bir hale gelmesi için çalışan ve özellikle tarihi bölgelerde ki çalışmalar ile şehre bir heyecan katan Vali Yunus Sezer, Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslek sahipleri ile bir toplantı yaptı. Geçmişten günümüze kadar gelen ve yerini teknolojiye kaptıran, çırak bulamayıp mesleği ileri ki nesillere aktarmada zorluk çeken mesleklerin tekrar canlanması için girişimde bulunulması gerektiğini söyledi.

OBA KÖY’DE DEĞERLENDİRELİM

Vali Yunus Sezer başkanlığında yapılan ve Ticaret il Müdürü Seyfettin Çetiner, Defterdar İbrahim Bayraktar, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Süleyman Kistekli ile Esnaf ve Sanatkarlar ve Kedi Kooparatifi Başkanı Osman Cebeci’nin de katıldığı toplantıda, Kalaycılık, Müzik Aletleri üreticisi, Ayakkabıcılık, Bakır-Tencere Tamiri ve üretimi, Bıçak ve Bileycilik, yorgancılık ve el işi mesleklerinin unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için kurulacak Oba Köy’de değerlendirilmesi ve üretilen ürünlerin yine Valilik projesi kapsamında yapımı devam eden üretim merkezleri tarafından ve turistlere satışı yapılarak mesleklerin tekrar canlanmasını sağlamayı düşündüğünü söyledi.

YERİNDE ÖĞRENSİNLER

Vali Yunus Sezer, meslek sahipleri ile tek tek tanışarak, sorunlar hakkında bilgi aldı.  Özellikle çırak bulma sıkıntısı çeken meslek sahipleri için, İŞKUR ile Ticaret İl Müdürlüğünün bir toplantı yaparak meslek edindirme kursları ile çırak bulma ve bulunan kişilerin de meslek sahiplerinin yanında öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

“HER ZAMAN YANINIZDAYIM”

Meslek sahiplerinin iş yeri açma sorununa da cevap veren Vali Sezer, KOSGEB aracılığı ile kanunlara uygun şekilde iş yeri açmaları için öneride bulundu. KOSGEB haricinde ise faizsiz esnaf kredileri ile iş yeri açma fikrini de belirten Vali Sezer, bu konuda her türlü yanlarında olduğunu ve her zaman destekleyeceğinin sözünü verdi.

GÖRSEL ÜRÜNLER ÜRETELİM

Toplantının sonunda değerlendirme yapan Vali Yunus Sezer, “Kırıkkale henüz şehir kültürüne sahip olamamış. Bizim bu şehir kültürünü kurmamız gerekiyor. Kendine özgü ürünleri olan bir şehir haline getirmeliyiz ama aynı zamanda da kendimizi geliştirmemiz de gerekiyor. Eski zamanlardan kalma ürünleri tekrar üretmek yerine yeni nesile uygun yani işlemeli ve görselliği olan ürünler üretmeliyiz. Bu konuda Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden de destek alabiliriz. Birlikte yapılacak çalışmalar ile daha görsel olan ürünler yetiştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

OBA KÖYDEN YER VERELİM

Üretilen ürünlerin satışı konusuna da değinen Vali Sezer, “Projemizde bulunan satış merkezimizde aynı çiftçilerimizde yaptığımız gibi sizden ürünleri biz alıp satış yapabiliriz. Şuan 240 çiftçimizle sözleşme imzaladık. Ürettikleri ürünleri biz alıyoruz ve satışını sağlayacağız. Sizlerin de ürettiği ürünleri biz alıp satışını yapabiliriz. Oba Köy’de de size yer verelim orada hem üretip hem de satış yapın” dedi.

ÇETİNER SUNUM YAPTI

Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner ise toplantıda yaptığı sunumda, “Bakanlığımızın yayınlamış olduğu Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek grubuna listesine göre; Esnaf Ve Sanatkâr Odalar Birliğinden  alınan veriler ve yapılan araştırmalar neticesinde; İlimizde Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek grubuna giren  5 meslek dalı, 12 esnaf/işyeri  tespit edilmiştir. Müdürlüğümüzün yapmış olduğu ziyaretlerde kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaflarımıza; Sadece kendi mesleğini icra etmesi şartıyla vergi muafiyeti, Esnaf  Vergi Muafiyeti Belgesine sahip olan Esnaf Sanatkarlarımıza ‘’Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinden’’ Faizsiz Esnaf Kredisi, AVM’lerde toplam satış alanının binde 3’ü oranında kaybolmaya yüz tutmuş meslek sahiplerine rayiç bedelin 4’te 1’i üzerinden kiralama imkanı, hususlarında bilgilendirme yapılmıştır”

TALEPLERİ DİNLENDİ

“Yapılan ziyaretlerde; Esnafların, çırak bulamadıklarından ve  Bağ-kur primlerinin yüksekliğinden şikayet (754-882 TL arasında) ettikleri görülmüştür. Yorgancı ve Kalaycı esnafların faizsiz kredi ve vergi muafiyeti konularında talepleri olmuştur. Yorgancı ve Kalaycı mesleklerinde faizsiz kredi talebi olan esnaflarımız için, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine müracaatları yaptırılmış olup, kooperatifle gerekli görüşmeler yapılmıştır. Defterdarlıkla yapılan görüşmede; söz konusu esnafların vergi muafiyetinden istifade edip etmediği hususu araştırılarak, vergi muafiyet süresi dolan kalaycı ve yorgancı esnafıın müracaatları sağlanmıştır”

KALAYCI

“İlimizde Kalaycı mesleğini icra eden 2 esnafımız  bulunmaktadır. Bu esnaflardan kalaycı Ahmet OK’un  vergi muafiyeti vardır. Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifine faizsiz kredi için başvuru yapması sağlanarak yardımcı olunmuştur. Diğer kalaycı esnafı Mustafa Sekmen hastanede temizlik personeli olarak çalıştığı için  işyeri, emekli Duran Erdoğan tarafından çalıştırılmaktadır. İşyeri kendi adına olmadığı için herhangi bir talepte bulunmamıştır”

YORGANCI

“Yorgancılık mesleğinde  faal işyeri olan 5 adet yorgancı esnafımız bulunmaktadır. Vergi muafiyetinden  istifade etmeyenlerin başvuruları Defterdarlığa yaptırılmıştır. E.S.K.K.Koop. görüşülmüş olup, faizsiz kredi talep eden esnaflarımıza gerekli kredi desteği sağlanacaktır”

BİLEYCİ

“İlimizde Bıçakçı/Bileyci mesleğinde esnaf odasına kayıtlı  3 adet bileyici esnafı bulunmaktadır. Biley işinin yanında bıçak, satır, urgan, tırpan vb. malzeme satış faaliyetinde bulunduğundan vergi muafiyeti kapsamına olmadığı, talepleri olması halinde yıllık %8 faizli krediden faydalanacakları bilgisi verilmiştir”

HALK ÇALGILARI YAPIMI

“İlimizde Halk Çalgıları Yapımı mesleğinde esnaf odasına kayıtlı 1 adet işyeri  bulunmaktadır. Müzik aletleri yapımı işi dışında başka ürünlerin satışı yapıldığından Gerçek Usulde Gelir Vergisi mükellefi olup vergi muafiyet kapsamına girmemektedir. Baba İbrahim Gerim Belediyede itfaiyeci olarak çalışmaktadır. İşyeri Oğlunun adınadır. Baba İbrahim Gerim kendi adına sadece ürettikleri ürünleri satacak bir işyeri açması halinde avantajlardan faydalanılacağı bilgisi verilmiştir”

ELLE YAPILAN YEMENİ 

“Yemeni oyası işi yapan Havva ÖZÇELİK, Kaletepe Mahallesinde evinde sipariş üzerine yemeni işi yapmaktadır.  Kendisine telefonla ulaşılmış, şu anda  Tekirdağ’da oğlunun yanında yaşadığını belirtmiştir.  Yapılan telefon görüşmesinde yemeni siparişi alamadığını, iş yapamadığını ifade etmiştir. Kırıkkale’ye gelince Müdürlüğümüze görüşmeye gelecektir.  Vergi numarası vardır. Vergi Muafiyetinden faydalanmaktadır”

OK TİCARET (TENCERE TAMİRCİSİ)

“Kaybolmaya yüz tutmuş meslek listesine tencere tamircisi girmemektedir. Ancak İlimizde tencere tamirinde tek ve çok eski bir işyeridir.  Dede, baba, oğul birlikte çalışıyorlar. İşlerinin oldukça iyi olduğunu ifade ettiler. Herhangi bir talepleri yoktur. Esnaf Odası, vergi kaydı vardır”

KAVAFİYE / KARTAL KUNDURA

“Emekli maaşından yapılan kesintiden dolayı dükkânı oğlunun üstüne devretmiş ve işyeri Oğlunun adına devam etmektedir. Esas işi yapan usta baba Hasan Karakulak’tır. Siparişe göre ayakkabı yapmaktadır. Ancak daha çok ayakkabı tamir işi yapıyor. Ayakkabı tamir işi yaptığı, sabit işyeri olduğundan vergi muafiyeti kapsamında değildir” dedi.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri