İlaçların bakanlık tarafından karşılandığını hatırlatan Dr. Ağırtaş, hastaların ilaçları düzenli kullandıklarında %90’nın üzerinde iyileşebildiğine dikkat çekti.
6 AY BOYUNCA DÜZENLİ TEDAVİ GEREKLİ
Hafta dolayısıyla açıklamalarda bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş “Ülkemizde her yıl, ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta, toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak kabul edilmiştir. Verem, Mycobacterium tuberculosis isimli etkenin neden olduğu insandan insana hava yoluyla bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Verem mikrobu; hasta insanların öksürmesi, hapşırmasıyla ortama saçılır. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgamda kan gelmesi, halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Yeni tanı alan bir verem hastası altı ay boyunca düzenli tedavi almalıdır. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Verem hastalarının tedavilerinin başarıyla tamamlanması, bulaşmayı önleyeceği için veremden korunmanın en etkin yöntemidir” diye konuştu.
HASTALARA ÜCRETSİZ İLAÇ
Dr. Ağırtaş “Ülkemizde verem hastalarının tedavisi, sağlık personelinin hastanın her doz ilacını yuttuğunu gözlemesiyle yani “Doğrudan Gözetimli Tedavi” ile yapılmaktadır. Tedavi hastanın isteğine göre evinde ya da sağlık kuruluşunda uygulanabilmektedir. İlimizde verem hastalarının tanı ve tedavisi Toplum Sağlığı Merkezi bünyesindeki Verem Savaş Dispanserinde yapılmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilerek, Verem Savaş Dispanserinden ücretsiz olarak hastalarımıza ulaştırılmaktadır. Hastalar ilaçlarını düzenli kullandıklarında %90’nın üzerinde iyileşebilmektedir. Hastaların tedaviye uyumlarının artırılabilmesi için Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde; tedavi ve kontrollerini düzenli olarak yaptıran, ekonomik ve sosyal güçlük yaşayan tüberküloz hastalarına aylık nakdi sosyal yardım yapılmaktadır. Veremsiz Bir Türkiye için; bebeklere BCG (Verem) aşısının zamanında yaptırılması, bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması ve uzun süreli öksürük yada verem hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir” dedi.