Yahşihan ne istiyorsa yapmaya hazırız 

Kırıkkale Belediyesi ve Yahşihan Belediyesi arasında yaşanılan su krizi nedeniyle Başkan Mehmet Saygılı, basın toplantısı düzenledi.

SAYGILI: “KIRIKKALE’DE BULUNAN PATLAKLAR, YAHŞİHAN’DA SU KESİNTİSİ YAPMIYOR. ANA BORU HATTIYLA DEPONUN KONUMU YÜKSEK” 


GÜNLÜK ORTALAMA 30-35 PATLAK OLUYOR 
Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, şehir genelinde yaşanılan su patlakları ve bu patlaklarla ilgili Yahşihan’da yaşanılan su kesintilerine yönelik basın mensuplarıyla bir araya geldi. Saygılı, “Şuanda suyun en fazla kullanıldığı dönemdeyiz. Bu nedenle basınçları yüksek tutmak zorundayız. Basınçları yüksek tutunca da ister istemez hatlarda patlaklar, arızalar çok daha fazla olabiliyor. Şuanda bile ekiplerimiz farklı mahallelerde çalışma yapıyor. Günlük ortalama 30-35’in altına düşmedi patlaklar. 6 ekiple birlikte gece gündüz çalışıyoruz durmadan. Ana borularda büyük patlaklar olunca da yoğunluğumuzu oraya veriyoruz. Bu patlaklar hemen hemen her şehirde var” dedi.

GÜNLÜK 120 ARIZANIN OLDUĞU ŞEHİRLER VAR 
Altyapıyla ilgili çok büyük çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Saygılı, “Çok büyük vanalar aldık kılcal yerlerin yerine yıllardır eskimiş olan büyük altyapılara girdik. Vatandaşa bunu hissettirmeden yapmaya çalışıyoruz. Yaşayan bir şehir olduğu için ister istemez de arıza olacak. İster istemez evimizde de arızalar oluyor ve bu arızaları bir günde zor yaptırtıyoruz.  Günlük 100-120 arızanın olduğu şehirler var. Bizler bu sorunu yaşıyoruz, gideriyoruz ve de gidermeye de devam edeceğiz. Vatandaşımıza su kesintisini hissettirmeden yapmaya çalışıyoruz. Biz suyumuzu Yeşil Vadi Su Birliği artıma tesisinden alıyoruz.”

YAHŞİHAN’IN DEPOSU YÜKSEK KONUMDA 
“Bu birlikte biz suyu üretiyoruz, arıtmasını yapıyoruz. Çok büyük motopomlarla Alandağ denilen bir depoya basıyoruz. Daha öncelerden 5-6 pompayla su basıyorduk, bu sayımızı 9’a çıkarttık. 9 pompayla su basıyoruz. Şehrimizin iki tane ana 1200 ve 1600’lük iki tane dev boruyla şehrimize su sağlıyor. Bunlardan ilk alan şehirde o borudan Karşıyaka ve Yuva Mahallesi’ni besleyen depolarımızdır. Ondan sonra Yahşihan’a geliyor. Yahşihan’ın kontrolü kendi altında olan bir vanaya geliyor. Kendisi isterse açar, kendisi isterse kapatır. Buradan Yahşihan deposuna geliyor, Yahşihan’dan sonra Kırıkkale depolarına geliyor, sonra Kırıkkale’ye geliyor.”

8 YILLIK BAŞKANIM, 5 BÜYÜK ARIZA OLUŞTU 
“Bizim iki tane büyük dev borularımız var. Proje yapılırken iki boru yan yana. Birisindeki arızayı yaparken biz çok zorluk çekiyoruz. Bir şekilde biz bunu su kesintisini hissettirmeden yapıyoruz. Bunlarda arızalar olabiliyor. Ben 8 yıllık belediye başkanıyım toplamda 5 defa büyük arıza meydana geldi. 5 arızadan 3 tanesinde şehrin suyunu tamamen kestik, iki tanesinde ise şehrin suyunu kesmeden yaptık. Burada en büyük sıkıntı şu bu iki boru ortak çalışıyor. Bu bağlantıların arasında baypass vanası olması lazım. Bu projede var ama fiiliyatta yok zamanında yapılmamış. Biz baypass vanasını bu borulara koyabiliriz ama şehre en az üç gün komple su vermememiz gerekir.”

BU AÇIKLAMAYI YAPMAYA MECBUR KALDIM
“Farklı yöntemler uygulamaya çalışıyoruz, suyu kesmeden o vanayı koydurabilme yöntemini uygulamaya çalışıyoruz, kısa zamanda bitireceğiz. Ben bu açıklamayı yapmaya mecbur kaldım, buradan önceki sorunlarda Yahşihan Belediyesi yetkilileriyle görüşerek, şurada problemleriniz var, o problemlerinizi çözün, çözmezseniz olmaz diye ısrar ediyordum. Kırıkkale’den önce Yahşihan su alıyor. Yahşihan’da ana su boru hattı üzerinde su olmazsa Kırıkkale nasıl su alabilir? Evin birinci katında su yok, ikinci katında su var? Küçük bir mantık? O zaman bu su nerede? Geçmişten ve yıllardır devam eden su birliğinin çalışması. “

KIRIKKALE’DEN ÖNCE YAHŞİHAN SUYU ALIYOR 
“Bu problem daha önce yoktu niye şimdi çıktı? Yahşihan’da bir altyapı çalışması yapıldı. Bu alt yapı çalışmasında orada bulunan depo biraz daha yukarı çıkartıldı. Biz geçmiş dönemlerde büyük arızalar olduğu zaman suyu vermeye başladığımız zaman Yahşihan’a biraz vananı kısta su bize gelsin derdik. Şimdi onların ısrarlarıyla bize su çıkmıyor,  diyorlardı biz vanamızı kapattık. Yahşihan’ın almış olduğu su borularından biz su almayalım dedik. Çünkü onlara çıksın dedik ve geçen ki arıza bundan kaynaklandı. Bu vana bu basınca dayanmadı patladı.  Biz yine Halfeli hattından şehri besledik, şehrimizin yüzde 85’inde su kesintisi hissedilmedi. Biz diyoruz ki burada bir problem var bu problemi çözün diyoruz. Ana hat borularıyla Yahşihan Belediyesi arasında bulunan boru hattından kaynaklı.” 

SİZİN ÇÖZÜMÜNÜZ NEYSE YAPALIM
“Suyun depoya çıkması için 11 bar olması lazım. Şimdi sular akıyor, borular yavaş yavaş dolarak depoya geliyor. İki tane 90 derecelik dirsekler barı düşürüyor. Çarşamba günü biz bu vanayı değiştireceğiz, hazırlığınızı yapın, 90 derecelik dirseklerinizi 45 dereceye düşürün dedik. Çünkü bu bar seviyesinin düşmemesi amacıyla. Ya da ana hat boru ve depo arasında bulunan yere bir motopomp koyun buradan ne aldığınız ne olursa olsun yukarıya basar. Su yok değil, su var. Su bu depoya çıkmakta zorlanıyor. Yıllardır Kırıkkale Yahşihan’dan alıyordu. Bilgisiz yanlış şeylerle algı yönetimi yapmak fevkalede benim anlayışıma ters. Gelin ne diyorsanız onu yapalım. Ben Yeşil Vadi Su Birliği başkanı olarak söylüyorum. Yeşil Vadi Su Birliği’nde ne istiyorsanız buyurun hep birlikte yapalım. Sizin çözümünüz neyse yapalım. Kırıkkale Belediyesi olarak ne yapılacaksa üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Getirin bize öneriyi, yapalım. Kırıkkale’de meydana gelen su patlakları, Yahşihan’ı neden ilgilendirsin. Biz Yahşihan’dan sonra su alıyoruz.”  

YA DİRSEKLER DEĞİŞMELİ, YA DA MOTOPOM KONULMALI 
“Önce Yahşihan var. Bunu ortaokul çocuğuna anlatsanız anlar. Önce Yahşihan var. Ana boru ve su deposunun bulunduğu alana Yahşihan Belediye Başkanımızla görüştük. Ya dirseklerini değiştirecekler ya da buraya bir motopom koyacak. Yani almış olduğu suyu basacak. Kırıkkale Belediyesi’nin bu işlerden sorumlu kişisi Kürşat bey. Kendisi de Yahşihan’da oturuyor adam kendi suyunu keser mi? Bunlarla bir yere varılamaz. Bana bir mesaj geldi oradaki site yöneticilerinden birinden. Kişinin attığı mesaj şu; “Arkadaşlar belediye başkanımızla görüştüm. Belediye başkanımız, dedi ki bizim şuanda depolarımız kundaklandı. Su depomuz kundaklandı, bizde o yüzden itfaiye ile söndürmeye gidiyoruz.”

ANA BORU VE DEPO ARASINDA HAT KONTROL EDİLMELİ 
“O yüzden sizlere itfaiye ile su takviyesi yapamıyoruz. Bunu yapanda Kırıkkale Belediyesi, polis tutanaklarıyla da belirlendi” mesajı geldi. Ben hemen Yahşihan Belediye Başkanımız Osman Türkyılmaz’ı aradım. Başkanımız böyle bir olaydan bilgim yok, haberim yok hemen müdahale ederim dedi. Bende bunu yapan kişi bir algı yönetimi yapmak istiyor, ben savcılığa suç duyurusunda bulunuyorum dedim. Yahu su deposu nasıl kundaklanır? Sonra Kırıkkale Belediyesi gidip neden su deposunu kundaklasın? Böyle bir mantık söz konusu olabilir mi? Bunu ben anlayamıyorum. İnşallah Yahşihan Belediyemiz hatlarındaki düzeltmeleri yaparak sorunu çözüm bulacaktır. Yahşihan Belediyesi bizden ne istiyorsa her türlü imkanı sağlamaya hazırız. Önce Yahşihan alıyor suyu daha sonra biz alıyoruz.” Toplantıda AK Parti İl Başkanı Mustafa Kaplan, Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Genç ve diğer yetkililer bulundu.

Haber: Ahmet Gökdemir


 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri