Yarınlar için suyu tasarruflu tüketin 

Suyun önemine dikkat çekmek ve kuraklıkla mücadele amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Tarımsal Kuraklıkla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanımı Konferansı" düzenlendi. 

KURAKLIKLA MÜCADELEDE SU KULLANIMI 
Tarım alanında önemli çalışmalara imza atan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırıkkale Valiliği'nin himayesinde anlamlı bir etkinliğe daha imza attı. "Tarımsal kuraklıkla mücadelede su kullanımı" adı altında konferans gerçekleştirdi. Nur Camii Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Konferansa Vali Yardımcısı Mehmet Miraç Topaloğlu, Mühimmat ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik, İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. 

YILMAZ: “SU, YAŞAMIN SÜREKLİLİĞİDİR “
Konferansın açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, “Su, yaşamın sürekliliği, ekolojik dengenin korunması, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, gıda arzı ve güvenliğinin sağlanması için vazgeçilmez en temel kaynaktır.  Dünyada var olan toplam su kütlesinin ancak % 2.5’ini tatlı su kaynakları oluşturmaktadır. Bunun da %70’ten fazlası tarımda kullanılmaktadır.  Bunun için su tasarrufu yapmak zorunda olduğumuz birincil öncelikli sektör tarım sektörüdür. Ülkemiz, yıllık 574 mm yağış ile yarı kurak iklim bölgesinde yer almakta ve su fakiri bir ülke olarak değerlendirilmektedir” dedi.

EKOLOJİK DENGEYİ KORUMAKTADIR 
Müdür Yılmaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “İlimiz ise yıllık 380 mm yağış ile yarı kurak bölgede ve Bakanlığımızca belirlenen, kuraklık riski taşıyan 33 il içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla, su sorununun yaşandığı ülkemiz ve ilimizde, bilinçli ve tasarruflu su kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Dünyadaki nüfus artışı, bilinçsiz su tüketimi, Kentleşme ve iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarımız hızla kirlenmekte ve tükenmektedir. Bu da doğal yaşamı ciddi manada tehdit etmektedir. Sınırlı su ve gıda kaynaklarının olduğu dünyada, nüfusun artışıyla birlikte görevimiz, insanları beslemenin yanında, tabiattaki diğer canlıların da gıdaya ve suya erişimlerini sağlayarak, ekolojik dengeyi korumaktır.” 

3.500 DEKAR ALANDA MODERN BASINÇLI SULAMA
“Bunun için su kullanımının iyi planlanması ve doğru yönetilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Bakanlığımızca; Modern sulama sistemleri ve yöntemlerinin yanı sıra,  Yeraltı su kaynaklarının az tüketildiği,  Daha az su tüketen bitkilerin yetiştirildiği yeni destekleme modelleri geliştirilmektedir.  İklim değişikliği ve kuraklık koşullarını dikkate alarak; Su tasarrufu sağlayan, basınçlı sulama sistemleri desteklenmektedir. Bizler de bu kapsamda eğitim-yayım ve yaygınlaştırma çalışmalarına devam etmekteyiz. İlimizde bu kapsamda, 90 çiftçimize 3.500 dekar alanda Modern Basınçlı Sulama Sistemlerine destek verilmiştir.  Ayrıca Ziraat Bankası modern sulama sistemleri için sübvansiyonlu kredi vermektedir. Yarı kurak iklime sahip ilimizde, yüksek su tüketen ürünlerin ekiminden kaçınmak gerektiğini her fırsatta dile getirerek, bölgemizin iklim koşullarına uygun, daha az su tüketen ürünlerin üretimini teşvik ediyoruz.” 

SU KAYNAKLARIMIZI VERİMLİ KULLANMALIYIZ 
“Kısıtlı su kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirmek, farkındalık oluşturmak, üreticilerimizi kuraklık riski karşısında alacakları tedbirler konusunda bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla bu konferansı düzenlemiş bulunmaktayız. Bu konudaki çalışmalarımız 2023 yılında da talimatlarınız doğrultusunda daha yoğun bir şekilde devam edecektir. Konferansımıza katılımlarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür eder, konferansın, çiftçilerimize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diler, en iyi şekilde faydalanmalarını temenni ediyorum” dedi


BİRÇOK ŞEYLE BUGÜN BU SORUNLAR OLUŞTU
Yılmaz'ın ardından konferansa konuşmacı olarak katılan  Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, Türkiye'de üretilen sulama ekipmanlarının yüzde 70'inin ihraç edildiğini söyledi. Çoğu insanın küresel iklim değişikliğinden bahsettiğine dikkati çeken Yıldırım,  "Yağışın yetersiz olduğu bir koşulda, nüfusun artması, sera gazı emisyonları ve birçok şeyle bugün bu sorunlar oluştu” dedi.

ÜRETİCİMİZİN GELİR DÜZEYİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ 
Yıldırım, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “ Kıymetli bir coğrafyaya sahibiz ama onu ne kadar dikkatli kullanıyoruz, ülkemizin nerelerinde ne var onu paylaşmak istiyorum. Tarımın dünyanın en zor işi olduğunu çok net söyleyebilirim çünkü birçok unsuru var. Sulama sadece bunlardan biri. Bizim, ülke ve tarımın paydaşları olarak birinci önceliğimiz üreticimizin gelir düzeyini artırmak." Yıldırım, tarımda suyun olduğu yerde su kullanımının azaltılarak, suyun olmadığı yere de verilmesi gerektiğini belirtti. Bugün sevinilecek noktanın ihtiyaç duyulan sulama ekipmanlarının yüzde 98'inin Türkiye'de üretilmesi olduğunu aktaran Yıldırım, "Bu ülke artık dışarıdan bir şey getirmiyor. Şu anda bu firmalar ürettikleri sulama ekipmanlarının yüzde 70'ini ihraç ediyor, iç piyasaya satmıyor. Ekipman almada destekler var, önemli olan mevcut suyu doğru yöntemlerle bitki kök bölgesine ulaştırmak." dedi.

Haber: Ahmet Gökdemir 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri