SİGARA BÜYÜK ZARAR VERİYOR
Bu sene de 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara kullanımının birçok açıdan zararlarına dikkat çeken Yusuf Çalık sigara kullanıcılarına, “Bir gün değil, bugün” bırak mesajı ile sesleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1,3 milyar kişi tütün ürünü kullanıyor ve her yıl 8 milyondan fazla insan, sigara kullanımının yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de de sigara başta solunum yolu hastalıkları, kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser olmak üzere birçok sağlık probleminin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Bu soruna karşı farkındalık yaratmak ve sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla her yıl “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak kutlanıyor.
DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNULUYOR
Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) aracılığıyla ücretsiz psikolojik destek alabiliyor. Uzman psikologlar ve danışmanlar eşliğinde verilen profesyonel destek sayesinde, sigarayı bırakma sürecinde kişilere yol gösteriliyor. Ayrıca, Yeşilay’ın “Bırakabilirsin” mobil uygulaması, sigara bırakma sürecinde kullanıcılarına rehberlik ediyor. Uygulama üzerinden sigara bırakma sürecinin takip edilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ne başvuru yapılması kolaylaşıyor.
SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN SİGARAYI BIRAKIN
Yeşilay, sigara bırakma sürecindeki her adımın, sağlıklı bir geleceğe doğru atılmış önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Sigara kullanımının bireysel ve çevresel zararları göz önüne alındığında, bu bağımlılıktan kurtulmak sadece kişisel bir kazanım değil, aynı zamanda toplumsal bir fayda sağlıyor. Yeşilay, 9 Şubat’ta sigarayı bırakmayı hedefleyen herkese "Bırakabilirsin" diyerek, daha sağlıklı bir yaşam için önemli bir fırsat sunuyor. Yeşilay, sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlere yönelik bilinçlendirme çalışmalarını bu özel günde de sürdürerek toplumun sağlıklı bir yaşama yönelmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
EN AZ SİGARA KADAR ZARARLI
Yeşilay Kırıkkale Şube Başkanı Yusuf Çalık; Sigaraya alternatif olarak pazarlanmaya çalışılan elektronik sigaranın içeriğindeki bazı kimyasallar en az sigaradakiler kadar zararlı. Elektronik sigara, nikotin nedeniyle damar sertliğine yol açarak ve kriz oluşumunu kolaylaştırarak kalp hastalığı riskini yükseltiyor. Uzmanlar, elektronik sigarayı ilaç firmalarının değil sigara firmalarının ürettiğini belirterek, "Elektronik sigarayla birlikte nikotin bağımlılığı yeniden arttı. Elektronik sigara nikotin bağımlılığını ortadan kaldırmadığı gibi ayrıca bağımlılık yapıcı bir ürün." dedi. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'yi sigara ile mücadelesindeki gerileme nedeniyle, 10 yıl aradan sonra yeniden "desteklenecek" ülkeler listesine dahil etti.