Çiftçiler kış yağışlarını bekliyor

Çiftçiler kış yağışlarını bekliyor
Çiftçiler, kentte son aylarda yağış miktarının azalmasıyla oluşan kuraklığın kış yağışlarıyla aşılacağını umut ediyor.

YÜZDE 34 ORANINDA AZALDI 
İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer alan Eskişehir, özellikle buğday, arpa ve mısır üretiminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasında bulunuyor. 3. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 2021 yılında metrekareye 460,3 kilogram yağış alan Eskişehir'de bu miktar yüzde 34 azalarak geçen yıl 303,9 kilogram olarak gerçekleşti. Kentte 2021'in eylül-kasım döneminde metrekareye 138,4 kilogram olarak gerçekleşen yağış, 2022'nin aynı aylarında 35,1 kilogramda kaldı. DSİ 3. Bölge Müdürlüğünün tespitlerine göre, Eskişehir'in içme suyu ihtiyacının karşılandığı Porsuk Barajı'nda su seviyesi yüzde 36,6 olarak belirlendi. Tarımsal sulama amaçlı barajlardaki doluluk ise Gökpınar'da yüzde 16,2, Beylikova depolamasında 32,6, Çatören'de yüzde 22,7, Kunduzlar'da yüzde 17,8, Aşağı Kuzfındık'ta yüzde 4, Keskin'de de yüzde 4 olarak ölçüldü.

YER ALTI SULARIMIZ DA ÇOK DERİNLERE İNDİ
Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, son dönemde yağış miktarındaki azalma nedeniyle Batı Anadolu'da orta kurak günlerin yaşandığını söyledi. Son 3 aylık değerlendirmelerde Burdur, Uşak, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Kırıkkale ve Kırşehir gibi illerin çok şiddetli ve olağanüstü kurak bölgeler olduğunu belirten Zeydan, şöyle konuştu: "Olağanüstü kuraklık yaşayan yerlerimizi alan olarak kıyaslayacak olursak; diğerlerinin 10'da 1'i kadar. Şu anda özellikle hububat tarımı adına, 'Türkiye'miz için konuşuyorum' panikleyeceğimiz bir durumun olmadığı kanaatindeyim. Çiftçi tabiriyle 'kuruya ekmek' yani toprak henüz tava gelmemişken yeterli nemi almamışken yapılmış olan ekimlerden dolayı çıkışlar son derece az ve sınırlı gözüküyor. Ancak kış mevsiminde olduğumuz için mutlaka yağışlarımız olacak. Önümüzdeki günlerde kar yağışı alacağımızı umut ediyorum. Meteorolojiden gelen bilgiler de bu yönde. Hububat ekili alanlarımız karla kaplandığında yeterli suyu alacak ve çıkışlar yaşanacaktır."

YAPABİLECEĞİMİZ PEK BİR ŞEY YOK
Zeydan, geçen yıl da benzer bir tablonun yaşandığını hatta beklenen yağışların harmandan önceki bir ayda görüldüğünü dile getirdi. O dönem ürünün gelişmesine faydası olan bu durumun kaliteyi bozacağı yönünde endişe duyduklarını anlatan Zeydan, "Şu an tespit ettiğimiz kuraklık inşallah önümüzdeki 4 ay için devam etmez. Devam ederse şayet cidden kuraklıktan panikle bir tedbir almamız gerekir. Kuraklığa karşı sulamanın dışında yapabileceğimiz pek bir şey yok. Maalesef yer altı sularımız da çok derinlere indi hatta bazı bölgelerimizde kaybolmak üzere." dedi. Zeydan, hububat üretiminde yüksek verim ve rekolte için birkaç ay içindeki yağışların yeterli geleceğini, bu konuda umutlu olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

 

 

 

 

 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.