Deprem uzmanı 110 ilçeyi uyardı! Listede Keskin de var!

Deprem uzmanı 110 ilçeyi uyardı! Listede Keskin de var!
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, büyük Marmara depremini değerlendirdi. Marmara depremi değerlendirmesinin ardından Türkiye’de bulunan fay hatlarından bahseden Tüysüz, 24 kentin fay hattı üzerinde bulunduğunu ve 110 ilçenin deprem tehlikesiyle karşı kaşıya belirtti. Tüysüz’ün yarıda bulunduğu ilçelerden biri de Keskin ilçesi oldu. 

“TÜRKİYE’DE 22 İL, KIRIK OLUŞTURABİLECEK FAY HATTI ÜZERİNDE”
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’de bulunan fay hatlarını değerlendirdi. Tüysüz, 24 kentin ve 110 ilçenin fay hattı üzerinde bulunduğunu belirtti. 22 ilin yüzey kırığı oluşturabilecek fay hattı üzerinde olduğunu belirten Deprem Uzmanı Tüysüz açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizde 500'den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda gösteriliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası geçtiğimiz aylarda diri faylar üzerinde oturan 22 ile ait raporlar yayınlayarak diri faylar üzerinde yerleşimim mümkün olduğunda önlenmesi ve bunun kurallarının ne olması gerektiğini haftalar boyunca raporlar halinde yayınladı, ilgili kurumların dikkatini çekti. Ülkemizde 22 il yüzey kırığı oluşturabilecek faylar üzerinde yer alıyor. ”

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 30’U YIKICI DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA”
Ülkemizde deprem sarsıntısı tehlikesine sahip alanların büyüklüğü 250 bin kilometrekaredir. Bu ise tüm ülke yüzölçümü ile kıyaslanırsa yaklaşık yüzde 30'a karşılık gelir. Özetle, tüm Türkiye deprem tehdidi altındadır; ancak ülkenin yüzde 30'u yıkıcılığı yüksek deprem tehlikesi altındadır. Marmara içerisinde yer alan fayların kırılma olasılığının büyük olduğu, bu faylar kırıldığı takdirde 7'den büyük bir deprem gerçekleşeceği ve böyle bir durumda sadece İstanbul'un değil Marmara çevresinde geniş bir alanın etkileneceğini uzun yıllardır konuşuyoruz. Bu durum 17 Ağustos 1999 depreminden sonra daha büyük bir olasılıkla gündeme geldi. Marmara'da ortalama 250 yılda bir büyük deprem oluyor. Son büyük depremler olarak 1509 ve 1766 depremlerini tarihi kaynaklardan öğreniyoruz. Bu da yaklaşık 250 yılda bir büyük deprem olduğu anlamına geliyor.”  

“DEPREM 5 METREKARELİK KAYMA YARATACAK”
“1766'dan bu yana 255 yıl geçtiğini dikkate alırsak tekrarlama aralığı dolmuş durumda. Öte yandan ölçümler Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fayı parçasının yılda ortalama 2 cm kadar hareket ettiğini gösteriyor. Bu da son 255 yılda 5 metre civarında bir atım biriktiğini gösteriyor. Daha sade bir anlatımla Marmara'da beklenen deprem gerçekleştiğinde Yalova'daki bir nokta İstanbul'daki bir noktaya göre 5 metre batıya doğru kayacak. Benzer bir durum 17 Ağustos 1999 depreminde de yaşanmış, Sakarya'da fay üzerinde yer alan bir benzin istasyonunun iki pompası birbirine göre 5 metre kadar kaymıştı. Faylar hareket ettikleri zaman hareket ettikleri yöndeki kayaları sıkıştırır; bu da olması beklenen bir depremi daha öne çeker. Buna stres transferi ya da halk dili ile tetikleme diyoruz. 17 Ağustos depremindeki hareketin Marmara'daki bir depremin olma olasılığının yüzde 15 kadar artırdığı hesaplanıyor.”

KESKİN TEHLİKE ALTINDA
Deprem Uzmanı Okan Tüysüz, deprem tehlikesi altında bulunan ilçeler arasında Kırıkkale’nin Keskin ilçesinin de bulunduğunu belirtti. Tüysüz’ün açıklamaları Kırıkkaleli vatandaşlarda tedirginlik oluştururken, vatandaşlar arasında, Keskin’de olacak bir depremin ne kadar şiddetli olacağı, ne kadar zarar vereceği ve Kırıkkale’yi ne kadar etkileyeceği merak konusu oldu.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.