Enfeksiyon hastalıkları uzmanından ‘evde kal’ çağrısı
“TÜM UYARILARA HASSASİYETLE ÖZEN GÖSTERİLMELİ”
Çin'de ortaya çıkarak pek çok ülkeye yayılan ve pandemi olarak ilan edilen koronavirüs (Kovid-19)'a karşı tüm dünyada ve Türkiye'de çalışmalar devam ediyor. Salgının daha da yayılmaması için de sık sık 'evde kal' çağrıları yapılıyor. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klnik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Koordinatörü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, vatandaşların yetkililer tarafından yapılan tüm uyarılara hassasiyetle özen göstermesi gerektiğini belirtti. 'Evde Kal' mesajının 'virüse yataklık ve yayılması için aracılık etme' anlamı taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Kovid-19'un tedavisinin bulunana dek adeta salgınla saklambaç oynamaya devam edilmesi noktasında da uyarılarda bulundu.
"KORONAVİRÜS GÖRDÜĞÜNÜ DEĞİL, DEĞDİĞİNİ SOBELİYOR"
Prof. Dr. Kaygusuz yaptığı açıklamada, herkesin evlerinde saklanmaya devam etmesi gerektiğini aktardı. Prof. Dr. Kaygusuz, "Hepimiz saklambaç oynadık, oynarız da. Oyun başladığında görünen oyuncu sobelenir. Kovid-19 hastalığını da Korona virüs ile oynadığımız bir saklambaca benzetecek olursak herkes evlere saklansın dedik. Buradaki fark, Korona virüs gördüğünü değil değdiğini sobeliyor. Bahsettiğimiz solunumsal bulaş ile temasla bulaş yollarına karşı olan önlemlerin alınmasıyla; yani insanlardan en az 1,5 metre uzak bulunarak sosyal mesafe deniliyor, biyolojik mesafe de denilebilir, çok şüpheli bir alandaysak maske takarak ellerimize bir şekilde temas eden virüsü sabunla veya dezenfektanla yıkamalıyız. Sabun veya deterjan, virüsün zarf dediğimiz en önemli kısımlarından olan bir uzvunu bozduğu için, onu etkisiz hale getirir. Virüsün sobelemesinden pekala kurtulabiliriz. Aksi halde virüs yayılmaya devam edecektir" dedi.
"VİRÜSE KARŞI SAKLAMBAÇ OYNAMAYA DEVAM ETMELİYİZ"
Herkesin üzerine düşen sorumluluğu fark etmeye davet eden Kaygusuz, "Esasen virüs, bazı başka virüslerde olabildiği gibi bir süre sonra etkinliğini kaybeder ise hastalık yavaşlayabilir. Aşıya karşı çok etkili bir ilaç bulunabilir. Virüse karşı etkili olabilecek bir aşı geliştirilebilir. İşte tüm bu ihtimallerden hiç olmazsa biri gelişsin diye zaman kazanmak için saklambaç oynaya devam etmeliyiz, evde veya bahçede ama virüsün bulaşabileceği tüm ihtimalleri bilerek dikkate alarak davranmak durumundayız. Bunu toplum olarak başarabilirsek bir ay içerisinde hatırı sayılır bir azalma görülecektir" ifadelerini kullandı.
"EVDE KAL İFADESİ APARTMANDAKİ KOMŞULARLA İLETİŞİMDE OLABİLİRSİN DEMEK DEĞİLDİR"
Yapılan bazı yanlışlara da değinen Prof. Dr. Kaygusuz konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ancak bu bulaş yollarını ihlal edersek, yani 'evde kal' uyarısındaki mantığı anlamazsak ki biraz açayım, evde kal ifadesi apartmandaki komşularla iletişimde olabilirsin demek değildir, misafirliğe gitmek veya misafir kabul etmek değildir. Her ailenin dışarı çıkan bir bireyi olabilir ki eve dönüşünde virüs getirebilir. O halde 'evde kal' mesajı 'virüse yataklık ve yayılması için aracılık etme' anlamında anlaşılmalıdır."
Kaynak-İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.