Esnaf, bu ülkenin teminatı her şeyidir 

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Cebeci, “Esnaf, bu ülkenin teminatıdır. Bizler esnafımızın sorunlarını çözmek için elimizden gelen her şeyi yaparız. Çünkü biz büyük bir aileyiz” dedi.

BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ 
Esnafların sorun ve taleplerini çözmek amacıyla çalışma sergileyen kooperatife üye 4 bin 200 üyenin ve 8 bine yakın esnafın temsilcisi Başkan Osman Cebeci, görev aldığı süre içerisinde ‘Biz büyük bir aileyiz’ sloganıyla mücadelesini sürdürüyor. Aylık ortalama 200 esnafa yakın kredi imkanı sunduklarını ifade eden Cebeci, esnafın yaşadığı sorun ve taleplerini Gazetekale Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Gökdemir’e anlattı. Cebeci, “Şehrimizde yaşayan nüfus küçük büyük demeden bütün ihtiyacını esnaflardan alsa, otomatik olarak bütün sorunlar çözüm bulacaktır.” İşte o röportaj 

Başkanlık süreciniz nasıl başladı? Sizin asıl mesleğiniz nedir?
“1957 Kırıkkale’nin Karacaali köyü doğumluyum. Asıl benim mesleğim Matematik öğretmenliği. Zonguldak’a tayinim çıkmıştı. Baba mesleği olan esnaflığı sürdürmek istedim. 1993 yılında kooperatif seçimlerine girdim ve başkan seçildim. Öğretmenlik mesleği kutsal olduğu kadar, esnaflıkta kutsal bir meslek. Öğretmen nasıl öğrenciyi nasıl toplum için yetiştiriyorsa esnaflıkta öyle. Zaman zaman öğretmenlik mesleğini de özlüyorum. Benim için her iki meslekte çok kutsal bir meslek.”

Esnaflara ne gibi destekler sağlıyorsunuz? Esnafın köklü sorunu nedir?
“Üyelerimize hazine destekli Halk bankası aracılığıyla Türkiye’de en ucuz kredi kullandırıyoruz. Hem faizi düşük, hem hazine destekli hem de vadesi uzun. Aylık 200’e yakın esnafımıza kredi desteği sunuyoruz. Esnafımızın kredi yönünden sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz.  Kredi vermede herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.  Pandemi döneminde esnaflarımız biraz sıkıntı yaşadı. Bu süreçte hiçbir esnafımıza taksit öde demedik. Hep öteledik, erteledik. Toplamda 350 milyon TL esnaflarımıza kredi imkanı sağladık. Esnafımızın köklü sorunu her zaman ekonomik ve 3-5 harfli market zincirlerinin her türlü ürünü reyonunda satışa sunmasıdır. Esnafımıza sahip çıkmak zorundayız.” 

Büyük ticaret erbapları ahilik kültürüne uyuyorlar mı? 
“Esnafın en büyük sıkıntısı da bu zaten. Bizde bir ahilik kültürü var. Bu anlayış beraberlik, yardımlaşma ve dayanışmadır. Büyük market zincirleri, ayakta durmaya çalışan esnaflarımıza büyük zararlar veriyor. Herkes işini yapmalı. Bunların satışına ve işyeri açılış saatlerine yönelik bir kota getirilmeli. Her ürünün, mesleklerin nace kodları var. Herkes buna göre ticaretini yapmalı. Ben her zaman söylüyorum. Bizler birbirimizden alışveriş yapalım. Çünkü biz büyük bir aileyiz. Bu çarkın dönmesi için herkes esnaflarımızdan alışveriş yapmalı.”

Esnaflar çırak ve kalfa bulamıyor. Bunun çözümü nedir?
“Ülke genelinde gözle görülebilen bir çırak ve kalfa, usta sorunumuz var. Ailelerimiz ya da gençlerimiz eğitimin ardına gizleniyor. Önemli olan üniversiteyi ya da okulu bitirmek değil, ondan sonra iş bulabilmek ya da kurabilmekte. Bu nedenle de mesleksiz üniversite mezunları doğuyor. Üniversite mezunları işsiz diye bizde çırpınıyoruz. Kendi çocuğumuz üniversite mezunu işsiz diye bizde çabalıyoruz. Buradaki asıl sıkıntı şu Mili Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sürecini işletmesinde. Bence yetenek araştırmaları yapılarak çocuklar okula ilk başladığı zamandan itibaren mesleklere yönlendirilmelidir. Hiç kimse çocuğunu sanayiye göndermek istemiyor, berberin yanına çırak bulamıyoruz.”

Osman Cebeci’nin Kırıkkale’de hedefi nedir? 
“Seçildiğimden bugüne kadar hiçbir zaman esnaf ve sanatkârın dışında hiçbir şeyle ilgilenmedim, ilgilenmeyeceğimde. Benim hedefim, esnafın derdiyle dertlenmek. Benim sevdam memleket sevdası, derdim de esnaf. Benim sorumluluğum, esnafa karşı onların çalışmalarına, onların sıkıntılarına, dertlerine, ufakta olsa katkı sağlayabiliyorsam, yardımcı olabiliyorsam, benim için en büyük mutluluk o.

Bürokrasi ya da siyasi alanda uyuşmazlıklar yaşıyor musunuz?
“Bizler memleket için herkese eşit şekilde davranıyoruz. Ne bürokrasi anlamında ne de siyasi anlamda şehrimizde hiçbir uyuşmazlıklarımız yok çok şükür. Bana göre Türkiye’nin mozaiği Kırıkkale. Farklı alanlarda yaşanılan sıkıntılar hiçbir zaman bitmez. Niye bitmez? Değişim, dönüşüm teknoloji, piyasa şartlarına ayak uydurmak gibi. Sıkıntılar bitmez önemli ola bu sıkıntıları asgariye çekmek ciddi manada öyle bir sıkıntımız yok. 

Odalar birliğinde süreç nasıl gidiyor? Esnaflara ne söylemek istersiniz?
“Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı 15 tane oda var. 12 tanesi merkezde 2’si Keskinde 1’i Çerikli’de. Hem birliğin hem de odalarımızın bazı sıkıntıları var onları çözmeye çalışıyoruz. Buraya bağlı toplamda 8 bin esnafımız var. İnşallah onlarında sorunlarını, sıkıntılarını da çözeceğiz. Esnafın sıkıntısı, benim sıkıntım. Hiç birinin ayağına taş değmesin. Tekrar özetliyorum, esnafımız bu ülkenin teminatıdır. Biz 24 saat mesaimizi esnafa veriyoruz. 
Bütün esnaflarımıza hayırlı ve bol bereketli kazançlar diliyorum.”

Haber: Ahmet Gökdemir

 

 

 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.