Gezginci arıcılar, Kırıkkale’yi tercih ediyor
GEZGİNCİ ARICILAR BURADA BAL VE POLEN ÜRETİYOR
Ege ve Akdeniz bölgelerinde faaliyet gösteren gezginci arıcılar, bu bölgelerde yaz aylarının çok sıcak geçmesi nedeniyle Kırıkkale’ye geliyor. Kırıkkale’nin yüksek kesimlerine kovanlarını yerleştiren gezginci arıcılar, çeşitli bitki popülasyonuna sahip olan ve yaz aylarının ortalarında bile serin hava imkanı sağlayan Kırıkkale’nin yüksek kesimlerinde yaz boyu bal ve polen üretiyor.
“ARILARI GÜÇLENDİRMEK İÇİN KIRIKKALE’YE GELDİM”
Aydın’ın Karpuzlu ilçesinden, Kırıkkale’ye 720 kilometrelik bir yolculukla gelen ve sıcak yaz aylarını Kırıkkale’nin serin kesimlerinde geçirmeyi planlayan gezgin arıcı Namık Aydoğan, arıların güçlendirmek için Kırıkkale’ye geldiğini belirtti.
“BURADA ARININ DA, YAVRUNUN DA DURUMU İYİ”
Gazetekale.com’a özel açıklama yapan Aydoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Ben buraya aydından geliyorum. 450-500 civarında arımız var. Kayınbabam 15 senedir Kırıkkale’ye gelir. Ben önceden Kırşehir’e giderdim. Bu sene ilk kez Kırıkkale’ye geliyorum. Burada yavrunun da, arının da durumu iyi. İnşallah bu sene umutluyum.”
“YILDA 5 TON BAL ALIYORUZ”
“Biz polen ve bal üzerine yoğunlaşıyoruz. Bizim geçim kaynağımız bu. Yılda 3 ay kadar bir boşluğumuz oluyor. Onun haricinde 9 ay boyunca işimizin başındayız. Yılda ortalama 4 buçuk ila 5 ton civarında bal alıyoruz. Pazarlama sıkıntısı çekmiyoruz. Aracılar vasıtasıyla büyük firmalara bal tedarik ediyoruz.”
“SEZON İYİ GİDERSE YILDA 3 DEFA BAL ALIRIZ”
“Şuan yavru zamanı olduğu için bazı kovanlarda bal olmuyor ve kovan oğula gidiyor. Bizde bu durumlarda hemen müdahale ediyoruz. Arı 21 günde doğar, 45 gün sonra ölür. Bu bahar döneminde böyle kışın 90 güne kadar yaşar. Sezon iyi giderse bir sezonda 3 defa falan bal alırız. Biz Aydın’ın Karpuzlu ilçesi Tekeler Köyündeniz, bizim köyün yüzde 60’ı arıcılık yapar.”
“ORADA HER ŞEY KURUDU”
“Ege sıcak bir bölge olduğu için orada her şey kurudu ve arının polen alacağı çiçek kalmadı. Bizde arılarımızı güçlendirmek için Kırıkkale’ye geldik. Bir tır benim tüm arılarımı alıyor. Tabi daha öncesinde tarım müdürlüğünden rapor alıyoruz. Bizim orada hep arıcı olduğu için imece usulü yardımlaşarak arıyı sarıp getiriyoruz buraya. Akşam saat 9’da yola çıkarız sabah 8’e kadar buraya yetişmek zorundayız. Arıyı uçurmamız gerekiyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.